Пісні, що зворушують душу

Третій республіканський фестиваль «Пісні переможної весни», присвячений 80-й річниці визволення міст і районів Придністров’я від німецько-фашистських загарбників, викликав всенародну підтримку.


Військово-патріотичні пісні дійсно закарбовуються в пам’яті поколінь, адже їх знають і співають старі й молоді, вони й нині стають хітами та дістають «нове життя» в інтерпретації сучасних виконавців.

Від імені Президента Вадима Красносельського учасників і глядачів фестивалю привітала начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, яка оголосила вітальний адрес. У зверненні наголошується, що «Пісні переможної весни» єднають людей навколо важливої історичної дати, повертають до героїчних і трагічних подій 40-х років, нагадують про необхідність передавати через покоління історію подвигів та перемог наших предків.

Міністр оборони генерал-лейтенант Олег Обручков зазначив, що фестиваль став важливою подією в житті республіки. За його словами, артисти роблять свій значний внесок у збереження історичної пам’яті про героїв Великої Вітчизняної війни, зокрема популяризують культурну спадщину воєнної пори.

Конкурсна програма фестивалю складалася з трьох номінацій: «Солісти», «Ансамблі» та «Авторська пісня». У перших двох передбачалися ще три підномінації: для професійних виконавців, для любителів і для учасників віком до 14 років. Загалом на сцені великого залу Палацу Республіки виступили 49 учасників із різних куточків нашої республіки.

Одним із найбільш зворушливих став виступ соліста оркестру Головного штабу Збройних сил ПМР Дмитра Зеленюка з піснею «Поклонимся великим тем годам». Під час її виконання всі в залі встали.

Артист поділився історією її написання:

«Відомий композитор Олександра Пахмутова у 1985 році поклала на урочисту музику вірш Михайла Львова. Присвячена пісня перемозі радянських військ у найжорстокішій битві Великої Вітчизняної війни – Сталінградській. Вдячний глядачам, які прийняли її стоячи й тим самим віддали данину пам’яті загиблим і ветеранам, що нині живуть».

Тираспольчанин Дмитро Кадин професійно виконав пісню «На безымянной высоте». Вона була написана в 60-ті роки минулого століття поетом Михайлом Матусовським і композитором Веніаміном Баснером до художнього фільму «Тишина», що розповідає про відвагу та дружбу на фронті.
У номінації «Ансамблі» бендерські вокальні колективи «Пятнашки» та «Планета детства» прославили радянських солдатів та офіцерів піснею «Бессмертный полк». Вони виступали з портретами героїв – ветеранів Великої Вітчизняної війни та захисників Придністров’я.

Про значення пісень Великої Перемоги та історію дитячих ансамблів розповіла їхній керівник Галина Андроник:

«Понад 80 років відділяє нас від тих часів, коли закінчилася Велика Вітчизняна війна. Безліч чудових патріотичних та ліричних пісень, що народилися в лихоліття, стали для нас безцінним подарунком. Пісні, які назавжди пішли в народ, як правило, створюються в переломні моменти історії. У роки війни вони допомагали радянському народові боротися з німецькими загарбниками на фронті. Пісня підтримувала дух бійців і трудівників тилу, кувала перемогу над ворогом на фабриках і заводах. Мобілізуючу роль пісні неможливо переоцінити.
Колективи «Пятнашки» та «Планета детства» діють трохи більше року. Ми не випадково обрали пісню «Бессмертный полк». Її позитивно сприймають і ветерани, які пережили роки війни. Молодому поколінню придністровців теж зрозумілі почуття тих, хто пройшов війну».

За підсумком усіх виступів професійне журі визначило переможців. Гран-прі республіканського фестивалю «Пісні переможної весни» виборов вокальний ансамбль «Поющие сердца». Його учасники – викладачі Дубоссарської дитячої музичної школи імені Г. Мургу – виконали «Балладу о военных летчицах».
У номінації «Ансамблі» (професійне виконавство) переможцем став вокальний квартет оркестру Головного штабу Збройних сил ПМР.
Переможцям і лауреатам фестивалю, а також усім учасникам вручили грамоти та пам’ятні призи.
Своїх нагород удостоїлися і гості фестивалю, які виступили на головній сцені республіки поза конкурсною програмою – за особливий внесок у пропаганду патріотичної пісні дипломами у спеціальній номінації відзначені народні колективи «Боевые друзья» і «Станица», вокальні колективи культурно-дозвільного центру «Мир» м. Тирасполя та столичного клубу «Ветеран».


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.

На фото колективи «Пятнашки» та «Планета детства».