Збереження історичної пам’яті – наш обов’язок

На території Кіцканського плацдарму відбулася акція «Сад пам’яті». Цього разу її присвятили 80-річчю звільнення Придністров’я від німецько-фашистських загарбників.


До міжнародної події, головною метою якої є висадження 27 млн дерев на згадку про кожного загиблого в роки Великої Вітчизняної війни, Придністров’я приєдналося 2021-го. Щорічно «зелені пам’ятники» саджають у всіх регіонах Росії, а також за кордоном. З часу проголошення «Саду пам’яті» до його створення залучилося більш ніж п’ять з половиною мільйонів осіб із понад 50 країн світу. Нинішнього року учасники акції перевищили рубіж минулого – було висаджене вже стомільйонне дерево. У нашій республіці координатором таких заходів виступає громадський рух «Волонтери Перемоги. Придністров’я».

На плацдармі «Сад пам’яті» закладали спільно: молодь із різних громадських організацій, зокрема «Волонтери Перемоги», міський клуб Тирасполя, «Громадянська ініціатива», «Волонтери Придністров’я», Придністровський держуніверситет, Молодіжний парламент, представники Апарату Уряду, а також Слободзейської держадміністрації на чолі з Василем Тищенком. Вони посадили 80 саджанців – по 40 кленів та горіхів – в пам’ять про визволителів нашого краю. На клумбах уздовж алей, що ведуть до Обеліска Слави, розквітнуть 260 кущів троянд.

Керівник району розповів про стратегічну важливість Кіцканського плацдарму в історії краю:

«Це унікальне місце. Червона Армія з боями захопила його у квітні 1944 року, коли звільнила більшість населених пунктів на території сучасного Придністров’я. Звідси в серпні 1944-го розпочалася Яссько-Кишинівська операція, яка дарувала свободу жителям на правому березі Дністра. Саме тут традиційно щороку в серпні нащадки ветеранів відзначають дату повного визволенення міст і районів нашої республіки від німецько-румунських загарбників. Нині поширюються спроби нівелювати значення нашої Великої Перемоги та заслуги Червоної Армії. Представники старшого покоління придністровців знають учасників Великої Вітчизняної війни: вони жили з ними поруч, по сусідству, спілкувалися, розпитували про важкі воєнні будні. Тепер їхнє завдання – передати молодим придністровцям пам’ять про подвиг і героїзм земляків».

Координатор Міжнародного представництва Всеросійського громадського руху «Волонтери Перемоги», а в ПМР – громадського руху «Волонтери Перемоги. Придністров’я» Євген Назаренко наголосив на актуальності збереження пам’яті про Велику Вітчизняну війну. Він зауважив, що на території ПМР з 2021 року активно функціонують шкільні загони, які саджають дерева на пришкільних ділянках. На думку Євгена, нові зелені насадження до того ж сприяють збереженню екології довкілля та відновленню лісового фонду.

Тираспольчанка Тетяна Поято упродовж багатьох років очолювала міське товариство колишніх в’язнів концтаборів. Дитячі роки Тетяни Юхимівни минали в окупованій фашистами Білорусії, а потім був концтабір. Німці розстріляли її матір за допомогу партизанам. За трьома осиротілими сестричками доглядала жінка, яка вже до цього не раз рятувала їм життя. Т. Поято впевнена, що придністровці повинні знати й не забувати про роки німецької окупації, володіти інформацією про героїзм та подвиги радянських солдат, які звільнили Європу від фашистської чуми. Найбільш правдиву інформацію поки ще можна дізнатися від живих свідків тих трагічних часів.

Член руху «Волонтери Перемоги» Дмитро Прохоренко вважає, що акція «Сад пам’яті» для активістів організації є внеском у справу збереження історичної пам’яті. Кожне дерево, висаджене ними, – це своєрідне нагадування про радянських солдатів та офіцерів, які віддали своє життя за наше мирне сьогодення.

Євген Назаренко висловив сподівання на подальше збільшення кількості учасників акції «Сад пам’яті» в ПМР.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото автора.