ШУКАЄТЕ РОБОТУ? Зайдіть до Центру зайнятості

Відбулася зустріч представників ЗМІ з начальником відділу сприяння зайнятості Центру соціального страхування та соціального захисту м. Тирасполя Оленою Батуриною.


За перший квартал 2024 року по допомогу у працевлаштуванні до Центру звернулася 591 людина. Хоча на обліку перебувають 210 безробітних, однак зареєструвалися лише 160 осіб, які шукають роботу. За короткий термін для 50 вже знайшли місце, де вони зможуть реалізувати себе.

«Ми працюємо з тими громадянами,які залишилися без роботи в поточному році або вже довгий проміжок часу не можуть працевлаштуватися. Ведемо планові заняття з профорієнтації, профконсультації з тими, хто потребує допомоги у працевлаштуванні або висловлює бажання навчатися за цікавою для них спеціальністю. Лише за минулий рік у нас дістали консультацію понад 1 200 чоловік, 19 осіб ми спрямували на навчання», – повідомила Олена Михайлівна.

Начальник відділу розповіла, що під час консультації проводиться обов’язкове анкетування:

«Для тих, хто шукає роботу» та «Карта інтересів». Крім цього, громадянам розповідають про ситуацію на ринку праці, про найбільш затребувані спеціальності та середню заробітну плату, про можливості навчання або перенавчання за уподобаннями та про перспективи працевлаштування. Також знайомлять із медичними протипоказаннями та обмеженнями за станом здоров’я.
Після індивідуальних професійних консультацій людей вдалося направити на навчання за найбільш перспективними нині спеціальностями: 5 кухарів, 1 водій навантажувача, якого зразу після навчання взяли на роботу в ЗАО «Тиротекс», а також продавець-касир, перукар-універсал (жінка з вищою освітою, яка не змогла влаштуватися за своїм фахом «маркетолог» та вирішила перекваліфікуватися), майстер манікюру. До речі, це дівчина 18 років, яка висловила бажання після навчання стати індивідуальним підприємцем, відкрити власний салон для обслуговування населення.
Цього року фахівці Центру провели два заняття для 18 осіб у рамках «Школи безробітного». Придністровці беруть участь і в таких програмах, як «Молодіжна практика», «Шанс», «Стажер».
«Молодіжна практика» – це програма, що допомагає молодим (від 16 до 35 років), які стоять на обліку як безробітні, вперше шукають роботу та не мають жодної професії. Їх влаштовують на підприємства Тирасполя учнями. Після навчання, що триває від 3 до 6 місяців вони можуть залишитися там працювати постійно.
Програма «Стажер» розроблена для спеціалістів також від 16 до 35 років, які здобули спеціальність, але не мають досвіду роботи за фахом. Центр надає їм можливість пройти стажування на додаткових робочих місцях, щоб набути виробничого стажу на одному з підприємств нашого міста.
«Шанс» – це ще одна програма, розрахована вже на тих громадян, які довго не працювали та хочуть повернутися до трудової діяльності за раніше набутою спеціальністю або мають намір здобути нову професію. Центр також допомагає їм. Такий «шанс» минулого року дістав один тираспольчанин. Чоловік опанував нову спеціальність – оператор парових та водогрійних котлів – і працевлаштувався у «Тирастеплоенерго».

«Наші громадяни після звернення до Центру отримують направлення на підприємство та на проходження обов’язкового медичного огляду. Для всіх, хто перебуває на обліку, складено так звану «карту інтересів». Ми співпрацюємо зі столичним навчальним центром «Професія» та з Бендерським «Яхонтом», а також з Тираспольським технікумом комерції за спеціальністю «кухар» та «кухар-кондитер», – зазначила відповідальний працівник.

Відділ сприяння зайнятості надає і психологічну підтримку для тих, хто вже досить довгий час не може знайти роботу, яка б їх задовольняла.

«Таким людям ми пропонуємо пройти тестування, а також освоїти нову спеціальність, яка є досить популярною на ринку праці на день нинішній. Ми допомагаємо їм або перекваліфікуватися, або підвищити кваліфікацію на курсах за спеціальністю, яку вони вже мають. Звичайно, потім допомагаємо й у працевлаштуванні», – розповіла Олена Михайлівна.

Вона вважає, що особливо важливими консультації психолога є для людей з обмеженими фізичними можливостями – інвалідів ІІ-ІІІ груп. Їм це вкрай важливо, вони потребують підтримки, тому що часто несміливі, не впевнені у власних силах та можливостях. Олена Михайлівна пояснила:

«Ми шукаємо для таких людей роботу легку, наприклад, гардеробниками в навчальних закладах, диспетчерами, вахтерами в театрі та інших місцях. Оскільки ситуація на ринку праці змінюється практично щодня, то Центр постійно перебуває в контакті з тими, хто очікує на допомогу».

До розмови залучилася 34-річна Олена Чорногор з с. Тернівка. Вона вже встигла попрацювати продавщицею, помічником вихователя в дошкільній установі. Щоразу їй допомагали в Центрі. Молода жінка вирішила змінити свої уподобання та перекваліфікуватися на майстра-кондитера. Курс навчання, що тривав чотири місяці, оплачений коштом Єдиного держфонду соцстрахування. Тепер Олена мріє досягти високої кваліфікації та працювати так, щоб вражати споживачів солодкими шедеврами.

Таку ж допомогу в освоєнні навичок продавця-касира одержала і 32-літня багатодітна мати, тираспольчанка Анна Редька, яка сама виховує трьох дітей.

«Я маю неповну середню освіту, роботу не могла сама знайти, то мені допомогли в Центрі. Тут дуже чуйне ставлення до кожного, я на собі це відчула. Незабаром здобуду документ і працюватиму в одному з продовольчих магазинів. Я рада, що звернулася до цієї установи».

Згідно з законом, громадянин може перебувати на обліку протягом шести місяців – у цей час йому виплачують допомогу. Якщо людина знаходить роботу раніше, її знімають з обліку за день до працевлаштування. Якщо з будь-якої причини громадянин за цей час не зміг працевлаштуватися, він може повторно звернутися до служби зайнятості через півтора року. Лише за таких умов він отримуватиме фінансову допомогу.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.