Якщо справа спільна

ЮВІЛЕЇ: ОБ’ЄДНАННЮ РОБОТОДАВЦІВ

Чверть століття минуло від дня створення Спілки промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я. 25 років тому на суспільно-політичній та економічній сцені держави виникло нове формування. Тоді об’єдналися роботодавці – ті, хто створює та керує підприємствами й організаціями, хто відкриває нові виробництва та робочі місця, хто підтримує трудові колективи соціально.


Об’єднання їхніх зусиль було вкрай важливим для відстоювання інтересів вітчизняних товаровиробників, які є основними донорами республіканського та місцевих бюджетів, Пенсійного фонду, які об’єктивно збігалися з інтересами держави. Суспільство завжди було зацікавлене у стабільній роботі економічного сектора республіки, що був і залишається становим хребтом придністровської державності, оскільки держава тільки тоді чогось варта, коли вона утвердилася і стала спроможною економічно. Міцна економіка – запорука політичної стабільності, важливий інструмент протистояння зовнішнім викликам та економічному тиску недоброзичливців.

За минулі чверть століття членам СПАП Придністров’я доводилося вирішувати різні, часом досить складні завдання, що були актуальними в той чи інший період розвитку придністровської державності.

Одним із головних є розвиток соціального партнерства. Об’єднання роботодавців республіки на постійній основі бере активну участь в обговоренні та формуванні проектів законів і підзаконних нормативно-правових актів, що регулюють економічні та нерозривно пов’язані з ними соціально-трудові відносини. У цьому промисловці, аграрії та підприємці завжди демонструють конструктивний підхід до розв’язання спільних проблем і відкритість у взаємодії.

■ «Об’єднання зусиль промисловців, аграріїв та підприємців є досить важливим для налагодження та зміцнення взаємодії з органами державної влади та професійними спілками. Відрадно, що за час функціонування провідної громадської організації республіки діалог із Президентом, Верховною Радою, Урядом завжди мав конструктивний характер. У нас спільні інтереси, спрямовані на розвиток ПМР, підвищення рівня та покращення якості життя придністровців», – зазначив у розмові з кореспондентом газети президент ТПФ «Интерцентр Люкс», віце-президент СПАП Анатолій Дзернович.

Законодавчою базою співробітництва між Урядом, Федерацією профспілок та Спілкою промисловців, аграріїв і підприємців є тристороння Генеральна угода. Протягом останніх двадцяти років вона укладається кожні три роки. Нинішня редакція є чинною до 2025 р. Цей документ встановлює загальні принципи регулювання соціально-трудових та економічних відносин на республіканському та місцевому рівнях і спрямований на врахування інтересів усіх сторін-підписантів документа, що гарантує захист їхніх прав.

Серед пріоритетів діяльності республіканського об’єднання роботодавців – регулювання економічних відносин між державою та бізнесом, сприяння розвитку економіки, підтримка соціальних програм, зміцнення партнерських взаємин між сторонами для більш ефективного вирішення ключових проблем суспільства.

Зокрема, в повсякденній економічній практиці успішно зарекомендував себе механізм пільгового кредитування суб’єктів господарювання на інвестиційні цілі за допомогою субсидування державою частини процентної ставки, а також надання дотацій вітчизняним виробникам молока, зданого на промислову переробку.

Провідну роль Спілка промисловців, аграріїв і підприємців відіграє і в питаннях зайнятості населення, розвитку ринку праці, мотивації безробітних громадян до пошуку роботи, реалізації проекту з практико-орієнтованого (дуального) навчання.

Значним кроком у діяльності СПАП стало затвердження Типового переліку заходів, які щорічно реалізуються роботодавцями щодо поліпшення умов та охорони праці.

Про поточну діяльність спілки роботодавців у розмові з нашим кореспондентом розповів генеральний директор ТОВ «Фиальт-Агро», депутат Верховної Ради Сергій ПИСАРЕНКО.

Для аграріїв республіки надзвичайно актуальною є проблема регулювання норм трудового законодавства. Загальновідомо, що зокрема в аграрному виробництві є чимало специфічних рис, зокрема й у питанні зайнятості. Скажімо, в тому ж рослинництві робочий графік може тривати з раннього ранку і до пізнього вечора. У тваринництві загалом цілодобовий режим роботи. Нині на стадії активного обговорення перебуває питання збільшення норми понаднормового навантаження. Актуалізація норм Трудового кодексу постійно залишається на порядку денному Спілки промисловців, аграріїв і підприємців. У цьому ж ряду і спрощення статистичної звітності, яку суб’єкти господарювання надають у відповідні державні органи, шляхом використання законодавчої «гільйотини». Тепер підприємства та організації реального сектора економіки мають можливість відкритого доступу до систематизованих реєстрів нормативно-правових документів. Однак треба рухатися ще далі та формувати на офіційних сайтах міністерств доступ до реєстрів нормативних відомчих документів.

Важливою платформою для конструктивної взаємодії товаровиробників республіки з органами державної влади є процедура митного оформлення товарів. Зокрема, розглядалися пропозиції щодо оптимізації митних тарифів на імпортовані до Придністров’я товари. В результаті на деякі види товарної номенклатури встановлено нульову ставку. Більше того, регламентований порядок надання економічним агентам республіки пільг зі сплати мит та акцизу на товари, що ввозяться на територію ПМР для виробництва власної продукції. Спільно з Державним митним комітетом відпрацьований оптимальний механізм надання різноманітних звітів. Для виробників продукції, зокрема аграрної, важливо також, що був встановлений п’ятирічний термін зняття з контролю товарів, за якими раніше були надані пільги.

З метою розвитку такої важливої для республіки галузі, як АПК, позитивно вирішене питання про виділення державою субсидій на відшкодування частини витрат на придбання племінних нетелів і в середині республіки, й поза її межами.

Одним з актуальних для вітчизняних товаровиробників питань є контрольні заходи з боку відповідних уповноважених органів. Тут важливим є встановлення конкретних термінів здійснення цих перевірок у рамках виконання податкового законодавства.

Кошти – на здоров’я

Підприємства та організації, що входять до складу Спілки промисловців, аграріїв та підприємців, займаються благодійністю. Вони допомагають соціальним установам, громадським організаціям, незаможним верствам населення. Це не обов’язок, а внутрішня потреба.

Основне призначення громадського формування роботодавців усе ж таки полягає в наповненні бюджетів різних рівнів. Вони цілком справляються з цим державним завданням. Чим краще і продуктивніше працюють трудові колективи суб’єктів господарювання республіки, тим більш повновагою стає державна скарбниця. У такому разі державі легше виконувати соціальні зобов’язання перед громадянами.

Нещодавно на кошти республіканського бюджету, основними донорами якого якраз і є суб’єкти господарювання – члени СПАП, було придбане нове медичне обладнання. Воно призначене для відділення реанімації та інтенсивної терапії для новонароджених та недоношених дітей Республіканського центру матері та дитини.

Медики стверджують, що за допомогою закупленого коштом держави обладнання можливе планове та екстрене проведення широкого спектру діагностичних і лікувальних маніпуляцій.

t.me/minzdrav_pmr

Сергій МЕЛЬНИЧЕНКО. 

Фото: news.myseldon.com.