Зроби крок до успіху

Торгово-промислова палата і Міністерство просвіти організували для учнів 9-х класів профорієнтаційну відеоконференцію «Професії майбутнього». Вона залучила до участі школярів з усіх міст республіки.


У форматі відеоконференції учням презентували інформацію про перспективні професії, що легко сполучаються з мехатронікою. Упродовж кількох років молодих людей навчають популярних спеціальностей: технік із комплексного обслуговування систем об’єктів ЖКГ, мехатронік у галузі сільського господарства та меліорації, легкої промисловості та машинобудування.

До дуальної системи навчання цього року додали ще дві нові професії: слюсар-наладчик КВПіА та мехатроніка харчового обладнання і процесів харчової промисловості. Президент ТПП Василь Кожан підкреслив, що до проекту залучена велика кількість організацій і фахівців. Його підтримує Уряд, активну зацікавленість проявляють Міністерство просвіти та навчальні заклади, а також підприємства, з якими укладено угоди про співпрацю.

Проект дуальної освіти стартував у 2018 році. Він дав змогу частково розв’язати проблему більшості випускників і молодих фахівців, зокрема вже на робочому місці ліквідувати великий відрив теоретичних знань від практичної діяльності, тобто розбіжності між навчанням і практикою.

Тепер студент не просто проходить виробничу практику на підприємстві, а проводить там більшу частину навчального часу. В результаті випускник технікуму або коледжу в перший робочий день уже готовий приступити до самостійної трудової діяльності на виробництві.

Презентацію під назвою «Практико-орієнтоване (дуальне) навчання – траєкторія професійної освіти молоді» провела заступник начальника Управління професійної освіти, інноваційної діяльності та науки Міністерства просвіти Надія Мочалова.

Директор бізнес-школи ТПП Аурелія Салкуцан окремо зупинилася і детально пояснила майбутнім студентам переваги дуальної освіти. Тим, хто турбується про фінансове забезпечення нагадала: студенти одержують стипендію від навчального закладу й водночас зарплату учня на підприємстві.

Молоді фахівці не залишаться без підтримки досвідчених співробітників. На виробництві за кожним учнем закріплюється наставник. Після випуску підприємство гарантує працевлаштування. Представник Мінпросу зазначила, що перед молодими працівниками відкриваються реальні можливості для подальшого кар’єрного росту.

Під час відеоконференції спеціальності презентували п’ять провідних навчальних закладів республіки: Тираспольський промислово-будівельний технікум, Тираспольський аграрно-технічний коледж ім. Фрунзе, Тираспольський коледж технологій та управління, Рибницька філія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, Бендерська політехнічна філія ПДУ.

Профорієнтаційна подія – важливий етап на шляху формування ринку праці держави. Ця ініціатива спрямована не тільки на забезпечення молоді якісною освітою, а й на надання допомоги кожному учневі в процесі вибору професійної ниви.

Є надія, що зроблені після цієї зустрічі кроки створять надійний і твердий фундамент для кар’єрного зростання молодого покоління.


Олександра ТИМКО.

Фото: coopp.aspc-edu.ru.