Узяв чек – ПОПОВНИВ БЮДЖЕТ, або Що потрібно знати про касові апарати та чеки

У Придністров’ї згідно з Постановою Уряду «Про застосування контрольно-касових апаратів (машин) на території ПМР» запроваджене їхнє обов’язкове використання в галузі торгівлі та послуг. Для чого це потрібно?


Сучасні ККА не тільки враховують грошові доходи юридичних і фізичних осіб, а й формують фіскальні чеки, видаючи їх покупцям та відправляючи в електронному вигляді до податкових органів. Виконуючи редакційне завдання, кореспондент газети з’ясував у Міністерстві фінансів, наскільки ефективно працює ця система.

«Сто років тому люди жили у класовому суспільстві, сьогодні – в касовому», – сказав Микола Олександрович, головний спеціаліст фіскального відомства, дізнавшись про мету візиту.

Фахівець розповів читачам нашої газети про те, що має знати покупець товару чи послуги. Щоб краще зрозуміти суть проблеми, звернемося до передісторії упровадження в Придністров’ї контрольно-касових апаратів.

На засіданнях Уряду, що відбулися в листопаді 2022-го та лютому 2024 року, до порядку денного внесли питання про застосування на території Придністров’я ККА. У результаті тривалого обговорення було ухвалено постанови щодо вдосконалення механізмів їх використання та розширення кола юридичних і фізичних осіб, які застосовують онлайн-каси.
Приводом до нововведень послужили попередні зустрічі представників Державної податкової служби (ДПС) Міністерства фінансів з індивідуальними підприємцями. 12 лютого 2022 р. було розглянуте питання про спрощення форми касового чека шляхом скорочення його обов’язкових реквізитів.

«З огляду на той факт, що підприємці не ведуть первинного бухгалтерського обліку та не вводять у свої документи та онлайн-касу товарну номенклатуру, ми запропонували, щоб вказівка на найменування товару не була обов’язковим атрибутом у чеку, що видається індиві-
дуальним підприємцем», – пояснив заступник міністра фінансів – директор ДПС Євген Кошелєв.

Після цього Уряд ухвалив рішення про внесення змін до правил використання контрольно-касових апаратів. Керівник Мінфіну Олена Рускевич наголосила, що головною метою такого рішення є розширення кола осіб, які можуть використовувати онлайн-каси під час здійснення розрахунків із населенням. Тоді ж зокрема йшлося про нотаріусів, які здійснюють приватну нотаріальну практику. Їм було надано право використовувати під час розрахунків контрольно-касову техніку у вигляді онлайн-кас.

Заходи щодо вдосконалення механізмів застосування контрольно-касових апаратів (машин) в умовах нестабільної зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної обстановки відіграли позитивну роль у створенні сприятливих податкових умов, збереженні «на плаву» підприємницької спільноти та подальшого розвитку економіки республіки.

Про це також йшлося в ході засідання підсумкової колегії Міністерства фінансів, присвяченої результатам діяльності відомства у 2023 році. У звітній доповіді очільник Міністерства фінансів Олена Рускевич зазначила, що загальна сума податкових надходжень за період з 1 січня 2023 р. по 6 січня 2024 р. склала на 56,8 % більше за аналогічний показник 2022 р. Відзначені також суттєві позитивні результати реформування системи оподаткування підприємців.

Минулого року податкові органи перевірили понад 12 тисяч індивідуальних підприємців щодо наявності дозвільних документів, видачі касових чеків та застосування спеціального податкового режиму. За результатами контрольних заходів виявлено 1 158 порушень. Міністр також нагадала, що з 1 квітня 2023 р. співробітники державної податкової служби були наділені повноваженнями на проведення контрольних закупівель під час перевірок видачі клієнтам касових чеків. Торік було здійснено 1 470 таких закупівель. За результатами контрольних заходів сума накладених адміністративних штрафів склала 1,6 млн рублів.
На завершення з’ясуємо, що потрібно робити з касовим чеком, одержаним після оплати товару чи послуги.

«Залишати чек за купівлю в касі або викидати його до найближчої скриньки не варто, – пояснив Микола Олександрович. – Чек може стати в нагоді, щоб довести дійсну покупку або перевірити продавця на чесність та уважність. Іще ним можуть скористатися шахраї, оскільки на ньому є ваші особисті дані. Тому не сприймайте касові чеки, як зайве сміття в кишенях чи сумках. І вважайте ведмежою послугу, коли магазини самі дбайливо ставлять спеціальні коробочки чи баночки для такого «сміття».

Також знайте і будьте певні: якщо взяли чек, то гроші надійшли до бюджету, а не залишилися в гаманці недобросовісного продавця.


ДО РЕЧІ. З 29 березня почала працювати гаряча лінія Мінфіну з питань невидачі касового чека.
Повідомити факти невидачі касового чека можна, зателефонувавши за єдиним номером 15-02 (в робочі дні з 8:00 до 17:00 з перервою на обід з 12:00 до 13:00).
У зверненні необхідно коротко викласти суть питання з зазначенням ідентифікаційних даних торгової точки (адреси, найменування тощо), де було зафіксовано факт невидачі покупцю чека, даних підприємця, юрособи (за наявності), часу та інших обставин, пов’язаних із невидачею чека, інформує прес-служба Міністерства фінансів.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото yandex.ru