Засідання Уряду: огляд важливих тем

Низку питань, що стосуються різних галузей життєдіяльності республіки, опрацювали члени вищого виконавчого органу влади на початку тижня.


Зокрема, йшлося про державну підтримку соціально незахищених верств населення в галузі споживання комунальних послуг із газопостачання на 2024 рік. В першу чергу, зміни торкнуться пенсіонерів за віком, які не працюють та проживають самотньо. Для них збільшується місячний ліміт на споживання природного газу в опалювальний період на 210 м3. Необхідні кошти заклали в республіканський бюджет поточного року.

Ще однією важливою темою обговорення було визначення критеріїв для направлення громадян на ендопротезування до закордонних клінік. Представляючи проект Постанови Уряду, керівник МОЗ Христина Албул наголосила, що медицина Придністров’я активно розвивається, і це дозволяє зменшувати кількість направлень для виїзду громадян за кордон на проведення подібних операцій.

Міністр пояснила, що за останні роки на базі Республіканської клінічної лікарні успішно проведено 202 операції. З початку 2024 року зроблено вже 58 хірургічних втручань, з яких 44 – із заміни тазостегнового суглоба та 14 – протезування колінного. Таким чином, кошти, які раніше прямували на проведення аналогічних операцій за межами республіки, раціональніше використовувати на місці, де громадяни одержуватимуть висококваліфіковану допомогу практично за місцем проживання.

Варто зазначити, що іноді трапляються складні клінічні випадки, коли лікування на базі РКБ неможливе, наприклад, повторна заміна протезу, відома як ревізійне ендопротезування. На відміну від стандартної операції з первинного імплантату такий вид втручання вимагає від хірурга великого досвіду, наявності високотехнологічного обладнання, а також урахування низки особливостей, пов’язаних зі станом кінцівки й всього організму самого пацієнта. У таких ситуаціях держава надаватиме направлення на лікування за межі республіки.

З огляду на ці тонкощі, МОЗ запропонувало внести до Постанови Уряду зміни, що стосуються лікування громадян за межами республіки та оплати відповідних витрат. Встановлюється, що громадяни, яким необхідне ендопротезування тазостегнового або колінного суглоба через серйозні дегенеративні зміни, а також за наявності варусних або вальгусних деформацій нижніх кінцівок, і ті, хто потребує повторної заміни протезу цих суглобів, будуть спрямовані на лікування за межі республіки. Операції з ендопротезування в інших випадках виконуватимуться в Республіканській клінічній лікарні вітчизняними фахівцями.

Обговорили й підготовку до відкриття Центру денного перебування для громадян із ментальними проблемами, оскільки в ньому вже завершили ремонтні роботи.

Установа базується на майданчику Тираспольського психоневрологічного будинку-інтернату. В будівлі адміністративного корпусу відведене приміщення для дітей-інвалідів, які досягли 18-річного віку. Нині це вихованці Будинку дитини, де через вік та особливості здоров’я вони перебувати вже не можуть. Для них підготовлена класна кімната, в якій планується проведення занять, спальня та спеціально обладнані санітарні кімнати.

Об’єкт ще в лютому відвідав Голова Уряду Олександр Розенберг, який дав низку доручень та рекомендацій щодо облаштування комфортного середовища для маломобільних громадян. На сьогодні вже вирішені питання з системою опалення, електричною проводкою, освітленням усіх приміщень, адаптовані дверні отвори, туалетна та душова кімнати.

Олександр Розенберг зазначив, що всі заплановані роботи виконані, отже нинішні умови для проживання особливих людей набагато кращі, ніж були до цього.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: https://government.gospmr.org/.