Квітневий день рік годує

Як і всі попередні приказки, використані в наших заголовках, ця також свідчить, що люди завжди з нетерпінням чекали настання весни та спостерігали за змінами в природі. На власному досвіді вони пересвідчилися: щоб мати хліб і до хліба, у квітні треба досить старанно працювати. Як і саме роботи чекають у саду та в городі, ми й розповідаємо.


21 квIтня. Місяць переходить у знак Терезів, а він більш сприятливий для посівів та посадок рослин на ділянці. Їхні плоди потім зберігатимуться довгий час.

Сійте будь-які види капусти, огірки, гарбуз, редьку, кабачки. З зелено-пряних посійте шпинат, коріандр, салат, м’яту. Не варто нині робити щеплення. Якщо плануєте цю процедуру в майбутньому, підготуйте живці. Рослини можна поливати й водночас вносити добрива.

22 квIтня – час для підживлення, яке можна проводити з інтервалом у 10–14 днів, аби підтримувати гарний декоративний вигляд газону. Добрива містять потрібний набір поживних речовин для збалансованого живлення рослин. Вони також підвищують стійкість культур до стресів, несприятливих погодних умов і хвороб. Продовжуйте висівати овочі, квіти, інші культури, які бажаєте виростити. Можна пересадити розсаду під тимчасове укриття або одразу у відкритий ґрунт, якщо погодні умови дозволяють.

23 квIтня. Місяць усе ще перебуває в Терезах. Досить сприятливий для посівів знак, тому не відкладайте цю справу за умови слушної погоди.

24 квIтня – Місяць у Скорпіоні не підходить для більшості робіт із культурними рослинами. Саме час дати собі та рослинам перепочити. Якщо деякі ранньовесняні квіти вже відцвіли, можна викопати їхні цибулини, висушити та закласти на зберігання. Обов’язково огляньте їх перед цим і не закладайте зіпсовані або уражені хворобами. Можна покосити газонну траву, якщо вона вже відросла.

25 квIтня – сприятливі дні для посіву у квітні настають під знаком Скорпіона. Він вважається одним із найбільш родючих. Насіння швидко сходить, рослини так само швидко ростуть. Плоди будуть смачні, соковиті, кількість урожаю також вас порадує. Можна сіяти горох, капусту, редиску, салат, руколу, гарбуз, а також полити дерева та кущі, якщо немає опадів. Разом із поливом можна внести й добрива у пристовбурні кола. Не забувайте, що тепер важливий азот, але й інші елементи живлення також.

26 квIтня – Стрілець вважається не таким родючим знаком, як попередній. Тому овочі та плодові культури поки що садити не рекомендується, якщо не хочете діждати малого врожаю. Також цього дня не варто поливати та обрізати рослини. Однак непогано будуть рости культури з коротким періодом вегетації, тому посійте пряні та зелені, які швидко ростуть.

Якщо маєте розсаду, яку треба пересадити на город, провітріть її та поступово готуйте до природних умов. Виносьте на балкон чи веранду горщики з рослинами спочатку на одну-дві години. Час поступово збільшуйте, щоб перед пересаджуванням вони перебували на свіжому повітрі цілодобово.

27 квIтня – хоча деякі грядки вже засіяні морквою, редискою або горохом, все ж інша частина городу ще чекає свого часу. Тому ділянку можна обробити гербіцидом, якщо там засилля вегетуючих бур’янів (особливо багаторічних). За 14 днів до посіву чи посадки культурних рослин застосуйте відповідні антибур’янні препарати. Вони ефективно знищують понад 300 видів бур’янів, при цьому не накопичуються в ґрунті, тож можна не боятися за майбутній урожай. Їх застосовують для обприскування земель несільськогосподарського користування, міжряддя виноградників (без потрапляння на рослини) та під час підготовки земель під посадку хвойних і листяних дерев.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.