UBI CONCORDIA — IBI VICTORIA. Де згода – там перемога

Футбольному клубу «Шериф» – 27! День народження гравці команди відзначили на міні-футбольному полі в Катерининському парку столиці. Професійні футболісти «зійшлися» в серії пенальті з юними вболівальниками. Для багатьох спритних підлітків і бойових дівчат збулася заповітна мрія: ненадовго стати причетними до великого спорту.


Справжнє футбольне свято розгорнулося в самому центрі Тирасполя. На воротах – два воротарі ФК «Шериф» Тоні Силич та Дмитро Челядник, на 11-метровій позначці – з десяток охочих забити їм заповітний гол. Щоб додати ейфорії від успішно забитого м’яча, тренерський склад клубу привіз на майданчик кілька пакетів із брендованими сувенірами – блокнотами, календарями, футболками та кухлями. За кожен забитий м’яч – приз.

Для досвідченого Дмитра Челядника ця акція була розминкою. Однак, треба віддати належне ініціативним школярам, розминка досить інтенсивна. Практично безперервно юні футболісти відправляли м’яч у ворота. Ініціативні сміливці намагалися втілити різні тактики пенальті інших відомих гравців. Хлопчаки перемовлялися на кромці поля, радячись про те, як їм перехитрити досвідченого воротаря-професіонала.

На поле прийшли не тільки з тими, з ким зазвичай «ганяють» м’яч у дворі, а й цілими класами. Як це було у випадку зі столичною гімназією. Третьокласник Олег Поповський надзвичайно захоплений футболом. Любов до гри № 1 прийшла до нього після того, як мама показала йому «Євро-2020».

■ «Я граю у футбол два роки. Тренуюсь у спорткомплексі «Шериф» на позиції нападника. Сьогодні спробував забити пенальті. Люблю цей вид спорту за командну гру. Улюблені футболісти – Неймар та Дмитро Челядник. Я радий, що з одним із них уже зіграв», – поділився емоціями футболіст-початківець.

Його мати Олена Поповська допомагає синові, а також його однокласникам писати проектну роботу «Футбол – це життя». Учні разом із керівником збирають матеріали для цього дослідження, планують відвідати декілька ігор. Вона наголосила:

■ «Ми впевнені: футбол позитивно впливає на навчання. Діти, які не дуже полюбляють читати книги з навчальних предметів, обожнюють літературу про футбол. Ще одним великим плюсом є, звичайно, підтримка належної фізичної форми. А найголовніше – розвиток комунікабельності. Це міжнародна гра, зрозуміла без слів. Вона гуртує, здружує колектив».

Однокласниця Олега, Даша Думанова, одна з небагатьох дівчат, яка любить футбол не менше хлопчиків. Воно й зрозуміло, її батько – тренер з футболу. Якось він узяв Дашу на тренування. Їй так сподобалося, що дівчинка вирішила: ця гра для неї.

■ «Мені подобається багато бігати, передбачати напружені моменти, радіти забитому голу. Влітку я грала в жіночій команді. Тепер хочу знову повернутися до тренувань», – розповіла юна спортсменка.

Охочих взяти участь у грі було так багато, що до справи довелося приєднатися нападникові Михайлу Гечеву. Він виступив у незвичній для себе ролі воротаря. За словами футболіста, для улюбленого клубу та відданих фанатів він готовий стати на будь-яку ігрову позицію.

Після спортивної акції голкіпер Дмитро Челядник поділився враженнями:

■ «Цілком зрозуміло, що молоді шанувальники футболу вперто, наполегливо і ґрунтовно готувалися до нашої зустрічі. Вони були налаштовані на перемогу. Я побачив у них бійцівські якості та риси характеру, які навіть не сподівався виявити».

Колектив футбольного клубу «Шериф» адресував уболівальникам вітальні слова:

■ «Ми прожили разом із вами черговий складний, але дуже продуктивний рік. Як завжди, ми відчували підтримку наших уболівальників. Ви повсякчас поруч, навіть у найважчі хвилини. Ми граємо для вас, виграємо і робимо все, щоб ваше життя було радіснішим».


Марина СОВА. 

Фото автора.