Інформаційні технології на службі хранителів історії

Упродовж року на базі ДУ «Приднестровская газета» функціонує медіапроект – інформаційний ресурс «Придністровський історичний портал».


Про діяльність сучасного джерела інформації розповіла редактор відділу супроводу порталу Тетяна Трифонова:

■ «Користувачі мережі Інтернет можуть знайти необхідну їм інформацію за посиланням https://history.gospmr.org/. У відповідних форматах тут акумулюються різноманітні матеріали про періоди історії нашого краю, є й архівні документи, а також публікації від провідних придністровських істориків, краєзнавців і журналістів.

Можна також знайти відео- та аудіолекції, документальні фільми, книги та аудіокниги про Придністров’я, різноманітні тести, вікторини, спрямовані на підвищення рівня знань з історії рідного краю. На порталі зібрані біографії видатних історичних особистостей, які мають безпосереднє відношення до Придністров’я (вчені Микола Зелінський, Лев Берг, Герої Радянського Союзу Микола Павлоцький, Іван Солтис та інші). Велика увага в межах проекту приділяється і багатогранній історико-культурній та духовній спадщині нашого краю».

Для зручності користування й можливості ділитися інформацією з іншими користувачами «Придністровського історичного порталу» проект представлений також у популярних соціальних мережах і месенджерах. Він адаптований і під мобільні пристрої.

Налагоджена співпраця з Державною архівною службою з метою доступності її матеріалів для користувачів Інтернету. Наприклад, на порталі розміщена історико-документальна виставка «Без терміну давності». Вона базується на документах Архівного фонду ПМР. Її основною метою є поширення відомостей і збереження історичної пам’яті про трагедію мирного населення СРСР, людей, які стали жертвами злочинів нацистів та їхніх приспішників у період Великої Вітчизняної війни. Цікавими є публікації про обставини нововиявлених злочинів проти мирного населення нинішнього Придністров’я в роки окупації.

Тетяна Вікторівна зазначила, що на інформаційному ресурсі публікуються матеріали про історію населених пунктів республіки та їх пам’ятки, про культуру та етнічні особливості придністровського народу, відеолекції з історії Придністров’я, книги та аудіокниги, документальні фільми, різноманітні мультимедійні карти, а також інфографіка, огляди, тематичні лонгріди тощо.

Минулого року напередодні Дня Перемоги фахівці порталу спільно з Міністерством просвіти запустили онлайн-проект «Бессмертный полк». Щодня ця сторінка поповнювалася фотографіями учасників Великої Вітчизняної війни та короткими історіями їхнього бойового шляху. У 2024 році він матиме продовження.

Придністровський історичний портал дає можливість не тільки вивчати історію Придністров’я в межах освітнього процесу, а й допомагає талановитим викладачам та учням освітніх закладів опубліковувати власні історико-краєзнавчі матеріали високого рівня за результатами дослідницьких чи конкурсних робіт (авторські статті, ексклюзивні фото-, аудіо- та відеоматеріали тощо) для якнайширшого розповсюдження.

Тетяна Трифонова зауважила, що в майбутньому любителям історії, які успішно відповідатимуть на запитання запропоновані розділом порталу вікторин, планується видавати сертифікати.

На її думку, вивчати історію, дійсно, дуже цікаво. Забувати те, що відбувалося багато років тому, не можна. Ми повинні пам’ятати про ті події, які стали переломними в житті багатьох людей. Історія циклічна і все повторюється – цю тезу, мабуть, чула більшість людей. Нині ж, на жаль, маємо можливість упевнитися в цьому, оскільки війни, революції, катастрофи знову повторюються. Суспільство повинне винести з цього правильні уроки й постаратися не повторювати помилок минулого.

Придністровський історичний портал і надалі розвиватиметься, щоб бути цікавим для його відвідувачів. За словами редактора його відділу супроводу, з’являтимуться нові розділи, спецпроекти та тематичні добірки, оновлюватиметься технічний функціонал сайту.

Придністровський Історичний портал https://history.gospmr.org/ – унікальний ресурс, який допоможе вам зануритися в історію нашого прекрасного краю і відкрити для себе безліч цікавих фактів та подій.

Підпишіться на наш канал в месенджері та приєднайтесь до нас у соціальних мережах.

Телеграм: https://t.me/historypmr

Вайбер: http://surl.li/ipspd

Однокласники: https://ok.ru/group/70000001156012

ВК: https://vk.com/historypmr

Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/historypmr

Також запрошуємо всіх охочих до співпраці. Якщо у вас є цікаві матеріали (статті, дослідження, фотографії чи відео), ми будемо раді їх опублікувати й поділитися з нашою аудиторією.

Адреса ел. пошти: history.gospmr@mail.ru


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото М. СОВИ.