Щоб телефон не шкодив навчанню

З 1 вересня придністровським школярам заборонять користуватися гаджетами під час уроків. Зміну до базового Закону «Про освіту» прийняли депутати Верховної Ради. З ними, до речі, солідарна і ЮНЕСКО, яка закликала заборонити використання гаджетів на уроках.


Авторами законодавчого нововведення є депутати Комітету з освіти, громадських об’єднань та ЗМІ Iгор Буга, Андрій Сафонов, Павло Шинкарюк.

■ «Закон сенсаційний, усі діти люблять гаджети, – прокоментував голова Комітету І. Буга. – Тепер закон забороняє користування ними під час уроків, крім випадків, пов’язаних з безпекою дітей і викладачів, та коли гаджети необхідні для освітніх цілей. Як і де зберігатимуться гаджети під час уроків, визначить Мінпрос».

Обговорити прийняте законодавчим органом рішення столична громадськість вирішила на розширеному засіданні Громадської ради м. Тирасполя. До дискусії долучилися її члени, а також освітяни, депутати міськради, зокрема депутат Верховної Ради Андрій Сафонов, депутат столичної міськради, доктор педагогічних наук, професор Оксана Набока, начальник відділу психологічного супроводу та профорієнтаційної роботи ПДУ Юлія Бондаренко.

Дійсно, педагоги та батьки давно визнають: наявність в учнів мобільних телефонів у школі відволікає їх від навчання, тож такий стан необхідно змінити. Про це говорив А. Сафонов. Він розповів, для чого потрібні поправки до Закону «Про освіту» та як тепер можна буде використовувати гаджети в школі.

■ «Перед нами постало завдання не повністю заборонити учням користуватися мобільними телефонами в школах, а зробити так, щоб вони не писали одне одному СМС, не фотографували чи робили відеозйомку вчителів та однокласників, щоб потім дискредитувати їх», – обґрунтував прийняття цього рішення народний обранець.

Він також звернув увагу на те, що поправки до закону стосуються як учня, так і вчителя.

Зміни правової бази торкнулися обов’язків і прав усіх учасників навчального процесу. Зокрема і права вчителя на повагу людської гідності, захист від усіх форм фізичного і психічного насильства, образи особистості.

■ «Ми усвідомлено вжили заходів щодо захисту викладачів, – пояснив А. Сафонов. – Надали їм право у спірних випадках звертатися до відповідної комісії за захистом честі та гідності. Усі, включаючи вчителя, мають право захищати себе».

Після засідання Громадської ради кореспондентам вдалося поспілкуватися з учнями найближчої до Будинку Рад ТСШ № 3.

Анастасія, 11-й клас:

■ «Я вважаю, що смартфони треба заборонити, оскільки вони заважають дітям спілкуватися одне з одним. Мій брат навчається в шостому класі, я щодня бачу, як у нього «залипання» в смартфон перетворюється в залежність».

Данило, 10-й клас:

■ «Я сподіваюся, що смартфони не заборонять. У школі й так нелегко, то хоч на перерві можна трохи розслабитися і «посидіти» в телефоні, послухати музику. Я веду блог про школу, на перервах записую сторіс. Якщо смартфони в школі заборонять, то блогу в мене теж не буде».

Наташа, 8-й клас:

■ «Забороняти учням користуватися в школі смартфонами не варто. Все-таки це засіб зв’язку з батьками та класним керівником».

Олег, 9-й клас:

■ «Іноді на перервах я в мобільнику малюю, слухаю музику, щоб хоч трохи відпочити від уроків. Учителі та батьки чомусь вважають, що гаджети заважають нам спілкуватися з однокласниками, заважають навчатися. Насправді у нас вистачає часу і на смартфони, й на спілкування з однокласниками, й на навчання. Ну і як шпаргалки, зізнаюся, мобільні телефони ми теж іноді використовуємо».

Поспішаємо роз’яснити: особливість заборони на використання гаджетів у школах Придністров’я полягає в тому, що учні залишатимуть їх під час уроку в спеціально відведених для цього місцях. Потім вони знову їх отримають, і зв’язок з батьками, кураторами, репетиторами та друзями буде відновлений.


Віктор РОМАНЮК.

Фото: novostipmr.com.