Зелені легені республіки

Делегація Уряду на чолі з Олександром Розенбергом відвідала Кармановське лісництво. На його теренах продовжилася акція з розширення лісів. На площі в 1,1 га зеленітимуть 1 650 саджанців червоного дубу та гібридної тополі.


ДУП «Приднестровье-лес» щороку збільшує свої площі більш ніж на 100 га насадженнями лісових культур, поміж яких є акація та ясен. Не так давно Уряд з категорії «землі сільгосппризначення» перевів у категорію «землі лісового фонду» близько однієї тисячі гектарів угідь. Молодими деревцями необхідно засадити близько 4 тис. га території всієї республіки. Нинішня акція стала одним із кроків на шляху до цього.

Посадку дерев у Григоріопольському районі влаштували з нагоди Міжнародного дня лісів. Організатором події виступила Державна служба екологічного контролю та охорони навколишнього середовища. Досить віддалене місце обрали не випадково. Колись там обробляли поля, вирощували сільськогосподарські культури, та вже багато років уся площа заростала дикими чагарниками й бур’яном. Ділянка не так давно перейшла у володіння лісового фонду.

Начальник Держслужби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища Василь Сотников пояснив, що такі землі оптимально придатні для насаджень завдяки зволоженій місцевості. За оцінками експертів, на цій ділянці під молодий ліс відведуть близько 8 га.

«Ми все більше пересвідчуємося у зміні клімату. Щомісяця відзначаються температурні рекорди в бік потепління. У зв’язку з цим важливо насаджувати більше дерев, адже вони створюють навколо себе певний мікроклімат. Щоб не перетворитися на степову зону, ми повинні створювати умови хоча б лісостепу. Для цього важливо не тільки саджати рослини – кущі та дерева, а й допомагати їм прижитися. Поки вони зміцніють, рік-два, а то і більше, за ними потрібно доглядати. Це величезна праця. Ми прийняли рішення: допомогти, підставити плече працівникам лісництва і виїхати на акцію з лісовідновлення», – зазначив Голова Уряду Олександр Розенберг.

Міністр економічного розвитку Сергій Оболоник у бесіді з журналістами звернув увагу на те, що Придністров’я не дуже багате земельними та лісовими ресурсами.

«Пріоритетом для республіки є раціональне використання кожного квадратного метра землі. Якщо вирощування сільськогосподарських культур неефективне, землі можуть бути використані для збільшення лісового фонду. Як у випадку з кармановськими угіддями», – вважає перший заступник Голови Уряду.

Керівник Мінпросу Світлана Iванишина працювала в злагодженому тандемі з міністром цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Олександром Димитрогло.Світлана Миколаївна розповіла, що має на своєму рахунку вже понад 300 дерев, посаджених тільки за останні півтора року. Говорила вона і про роль позитивного прикладу в популяризації подібних акцій.

«Учасники таких заходів подають дієвий приклад молоді – учням і студентам. Поки ми, дорослі, не почнемо діяти, наші діти не проявлятимуть інтересу до праці й турботи про екологію. Дерева – це легені планети. Наші сьогоднішні лісові насадження – маленький внесок у розвиток лісництва в селищі Карманово. Все це дістанеться нашим дітям. Вони милуватимуться цим лісом, відпочиватимуть тут», – пояснила Світлана Іванишина.

Наступна акція з розширення лісових площ запланована на осінь 2024 року.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.