ТИРАСПОЛЬСЬКИЙ ХЛІБ НА СТОЛАХ ПРИДНІСТРОВЦІВ

Пекарем хліба бути – не кожному дано, цю професію любити потрібно.

Боже провидіння зійшло на людину, яка першою поклала в землю зерно. Воно проросло, з нього зробили борошно, а потім спекли хліб. Тому професія пекаря – одна з найбільш шанованих. Без хліба неможливо уявити собі життя, недарма його називають продуктом № 1. Хліб оспіваний письменниками й поетами, у прислів’ях і приказках про нього сконцентрована народна мудрість. Загалом хліб – усьому голова.


Підприємство з давньою історією та перспективою

Колектив Тираспольського хлібокомбінату відзначає 90-річчя. Його історія почалася в далекому 1934-му. Відтоді зусиллями кількох поколінь пекарів маленький хлібозавод з неймовірно важкою ручною працею та вугільними печами перетворився на потужне сучасне виробництво, лідера хлібопекарської галузі республіки.

■ «Справжній технологічний прорив відбувся у 2005 році з приходом інвестора – ТОВ «Шериф». З його появою почалася нова ера в розвитку нашого хлібокомбінату. Був виконаний значний обсяг робіт з модернізації величезного виробництва як власними коштами підприємства, так і коштом «Шерифа» в сумі 4,5 млн доларів. Нині ж ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» укомплектований останніми досягненнями науково-технічної думки від кращих світових виробників», – зазначив у бесіді з кореспондентом напередодні ювілею його директор Віктор Кондратюк.

З метою зниження виробничих витрат оптимізували процес виготовлення хліба і хлібобулочних виробів, побудували власну автономну газову котельню, ввели в експлуатацію нові цехи, реконструювали транспортну службу підприємства. Це позитивно позначилося на динаміці виробничих показників.

Щодня пекарі Тирасполя виготовляють близько 70 тонн смачної, корисної й необхідної людям продукції, доставляючи її в населені пункти всієї республіки – від Кам’янки до Дністровська (понад 1,5 тисячі торгових об’єктів і більш ніж тисяча ділових партнерів). Причому продукція поставляється в торговельну мережу власним транспортом. Велика увага приділяється брендуванню власного транспорту: на всіх автомобілях зображені фірмовий логотип підприємства і рекламні постери продукції, що робить їх впізнаваними в загальному потоці машин.

Хлібокомбінат має також власну мережу фірмових магазинів, які відповідають сучасним вимогам. У них представлений повний асортимент виробів, що випускаються підприємством. У 2019 році в Тирасполі відкрили новий фірмовий магазин з кав’ярнею; у 2021-му – магазин у Рибниці; у 2022-му – магазин з пекарнею в м. Бендери. Та це ще й нові робочі місця. На сьогодні підприємству належать шість фірмових магазинів: чотири – в Тирасполі (вул. 9 Января, 192; вул. Краснодонська, 47; вул. Карла Лібкнехта, 226 і 146), по одному – в Бендерах (магазин «Славний пекар» на вул. Леніна, 33) і в Рибниці (вул. Кірова, 145/1).

Хлібне різноманіття

Щодня хлібокомбінат виробляє понад 70 тонн продукції. Начальник відділу маркетингу ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» Ганна Ляшко повідомила, що значно розширився асортимент продукції. Тепер тут виготовляють 135 видів хлібобулочних виробів (з них хліба – 33 види, виробів булочних – 72, сухарних – 19, бубличних – 11, слайсів – 7 видів); 129 видів кондитерських виробів (з них тортів – 35 видів, тістечок – 25, пирогів і рулетів – 10, печива – 25, кексів і мафінів – 9, пасок – 10 видів), 33 види води та напоїв.

Отже, асортиментна низка продукції, що випускається підприємством, перевищує 400 найменувань. Життя не стоїть на місці, одні види виробів, відповідно до споживчих запитів зникають, інші з’являються. Водночас важливий симбіоз, за якого впроваджуються як принципово нові розробки, так і реанімуються ті, що свого часу були незаслужено забуті.

За якість відповідають

Чим же полонять покупця тираспольські пекарі? Співвідношенням «ціна-якість», а також широким асортиментом – кожен може вибрати собі продукцію на свій смак і гроші. Це неодмінні «козирі».

На варті якості стоять як цехові лабораторії, технологи, що працюють у кожній бригаді, так і сучасне, високотехнологічне обладнання і техніка, призначені для хлібопечення, які пильно стежать за дотриманням усіх параметрів випікання хліба та інших виробів. Повсякденна турбота фахівців про високу якість продукції – основа збереження купівельного попиту. За ходом технологічного процесу, якістю сировини та готової продукції забезпечений цілодобовий контроль з боку технологічної служби. Нові вироби спочатку проходять сертифікацію, тобто ретельну експертизу незалежної державної лабораторії. Щоденні перевірки проводять фахівці виробничої лабораторії хлібокомбінату, яка здійснює як вхідний контроль за якістю сировини, так і аналіз готової продукції.

Результат кропіткої праці над підвищенням якості продукції незабаром проявився. Щорічно столичний хлібокомбінат представляє продукцію на конкурс «Придністровська якість». Вона незмінно відзначається дипломами. Більш ніж 18 років ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» є членом Торгово-промислової палати.

Останнім часом відзначається тенденція збільшення попиту на упаковані хлібобулочні вироби. Йдучи назустріч побажанням покупців, на підприємстві вдосконалили цей напрямок виробничої діяльності, використовуючи сучасне обладнання, застосовуючи прогресивні технологічні методи. Такий споживчий фактор важливий ще й тому, що упаковка хліба, інших виробів не тільки зберігає їхні смакові якості, але і впливає на тривалість зберігання, і до того ж містить всю необхідну покупцеві інформацію про продукт і його виробника.

Не хлібом єдиним жива людина, а й … водою

Не побоявся колектив у 2006 році освоїти новий, невластивий пекарям напрямок –виготовлення води та напоїв. Хлібозавод № 3 в Парканах був перепрофільований у виробництво з випуску безалкогольних напоїв та питної газованої води під власною торговою маркою «Парканська» на новітніх технологічних лініях. Воду добувають зі свердловини глибиною у 100 м і за спеціальною технологією піддають додатковому очищенню, зберігаючи оптимальний природний склад мінеральних речовин. Для збереження унікальних природних властивостей її розливають у пляшки в безпосередній близькості від джерела, тим самим запобігаючи небажаному контакту з зовнішнім середовищем. Надалі налагодили випуск лікувальної води з додаванням йоду – «Laguna», «Laguna+iod», а потім і соковмісних напоїв.

Новинка ювілейного року і ноу-хау на придністровському ринку – лінійка тонізуючих напоїв з охолоджувальним ефектом: «Наш край – північ», «Наш край – центр», «Наш край – південь». Напої розроблені з урахуванням туристичних маршрутів і пам’яток нашого краю. На сьогодні підприємство випускає понад 30 найменувань нових безалкогольних напоїв. Усі вони високо оцінені не тільки місцевими, а й закордонними споживачами, гостями країни.

Соціальна відповідальність бізнесу

Трудовий колектив Тираспольського хлібокомбінату усвідомлює високу відповідальність перед населенням республіки, виробляючи соціально значущі сорти продукту № 1. Їх в асортименті два види: булка «Слов’янська» з борошна першого сорту, булка «Столова» з суміші борошна першого і другого сорту. Ціни на них установлює держава.

Обсяг податкових надходжень від виробничої діяльності підприємства у 2018 році становив 28,3 млн руб., у 2023-му він виріс до 42,4 млн руб. або на 49,8 %. Підприємство незмінно входить до двадцятки найбільших платників податків республіки. Як зазначив у бесіді з кореспондентом директор Тираспольського хлібокомбінату Віктор Кондратюк, забезпечення сировиною – давно налагоджений механізм. У його основі лежить спільна виробнича діяльність пекарів, виробників і переробників зерна. Тираспольські хлібокомбінат і комбінат хлібопродуктів працюють у складі єдиного холдингу. Принципи високоефективного бізнесу реалізуються шляхом створення єдиного технологічного ланцюжка «поле – перероблювання – виробництво – реалізація».

Завдяки цьому обсяги виробництва зростають і дають змогу підприємству виконувати важливу соціальну місію зі створення нових робочих місць. Кількість персоналу за останню п’ятирічку збільшилася з 656 осіб у 2018 році до 759 – у 2023-му.

Пекарем хліба бути – не кожному дано, цю професію любити потрібно. Попри перманентно бурхливі у світі кризи – продовольчу, фінансову, економічну – інвестори, адміністрація підприємства роблять усе можливе для збереження робочих місць, підвищення рівня соціальної підтримки не тільки працівників комбінату, а і його пенсіонерів. Навіть у таких складних економічних умовах колектив, у якому працюють щедрі душею люди, займається благодійністю, надає допомогу тим, хто її дійсно потребує.

Щоденна і цілодобова праця столичних пекарів, яка не знає ні вихідних, ні свят, дозволяє сподіватися: придністровці й надалі не відчуватимуть бракування головного харчового продукту і радітимуть його смакові. Пекарі не підведуть. Працювати для народу – це їхнє кредо, їхня щоденна потреба, їхня громадянська позиція.

Коли черговий номер газети готувався до друку, стало відомо про початок урочистих зборів, присвячених 90-річному ювілею ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат». Така значуща для всієї республіки дата свідчить про давні традиції хлібопечення, про довгий трудовий шлях підприємства.

Зал міського Палацу культури заповнений вщерть. Привітати винуватців урочистості, людей, які щодня доставляють до нашого столу головний харчовий продукт, прийшли керівники органів державної та муніципальної влади, представники інвестора, ТПП, СПАП.

У минуле, сьогодення і майбутнє учасників ушанування підприємства-ювіляра занурили кадри кінофільму.

Кращим працівникам столичного хлібокомбінату вручили цього дня державні та відомчі нагороди, зокрема ордени, медалі, грамоти та листи подяки Президента, надали почесне звання «Заслужений працівник ПМР». Особливі слова вдячності були адресовані ветеранам виробництва.

Ще чимало слів подяки за працю, за смачну і корисну продукцію було сказано на адресу іменинників. Святкового настрою їм додали яскраві та барвисті концертні номери.

У різні роки пекарі Тираспольського хлібокомбінату розв’язували різні завдання, але незмінним залишалося їхнє бажання регулярно поставляти до святкового і повсякденного столу кожного тираспольчанина, а пізніше і придністровця, його головний, незмінний атрибут – смачний і ароматний, з хрусткою скоринкою коровай, тому що без нього неможливо уявити собі наше життя.

 


Олександр ЗАВЕЛЯ.

Фото з архіву підприємства.