Увага до покупців – запорука успіху

Підсумки роботи за рік підбивають у всіх галузях народного господарства республіки. У компанії «Шериф» традиційно відзначають кращі супермаркети й автозаправки. Колективи нагороджують перехідною зіркою. Цього року одна з них уперше прикрасила зал супермаркету в Кам’янці.


Молодим людям нині важко уявити, але ще 11 років тому цього магазину не існувало. Мешканців району обслуговували невеликі торговельні точки, та й було їх небагато. Режим роботи більшості з них був незручним, практично збігався з трудовим графіком покупців. Мізерним був асортимент товарів, а ціни на них – вищими, ніж в інших містах ПМР. Багато кам’янчан їздили за покупками в сусідню Рибницю, а службові відрядження в столицю завершувалися обов’язковими відвідинами місцевих супермаркетів.

З проханням відкрити «Шериф» у Кам’янці жителі зверталися до керівництва компанії, й будівництво магазину на місці закритого кінотеатру, що вже руйнувався, зустріли з оптимізмом. Спостерігали, як зводилася сучасна будівля, як упорядковувалася територія. Поступово були вимощені плиткою тротуари, заасфальтовані під’їзні шляхи, облаштована автостоянка, відновлене вуличне освітлення, упорядковані нові газони. Загалом, центр міста тоді значно змінився, а нині територія супермаркету – одна з найбільш доглянутих у Кам’янці. Двірники «Шерифа» підтримують лад і довкола неї. Їхня праця вливається рівноправною складовою в успіх колективу.

Попри те, що на виду, як правило, праця продавців і касирів, вагомий внесок у безперебійне функціонування супермаркету роблять усі 86 співробітників. Вантажники приймають товар, фасувальники здійснюють передпродажну підготовку: розважують, маркірують. На складі – все на своїх поличках, у комп’ютерній базі – на своїх рядках. Тож, коли покупцеві потрібен конкретний товар, продавець точно знає, чи є він у наявності й де конкретно знаходиться.

Магазин – це цілий комплекс інженерних споруд. За безперебійну роботу холодильників і системи водопостачання, газового й електроустаткування відповідають досвідчені фахівці. Організацією всього робочого процесу відає адмінперсонал на чолі з директором.

■ «Усі співробітники сумлінно ставляться до своїх обов’язків, вкладають частку душі у спільну справу. Саме тому наш магазин неодноразово відзначений грамотами за якісне обслуговування покупців. Зірка, яку отримали нині, – не тільки оцінка рівня нашої роботи, а і стимул для подальшого розвитку», – наголосила директор магазину Маргарита Шкільнюк.

Вона трудиться в «Шерифі-18» з моменту його відкриття. Такий стаж мають і 60 % колективу. Упродовж 10 років діяльності вони стали злагодженою командою, професіоналами не лише в роботі на своїй ділянці, а й у суміжних галузях. Це підтверджують і постійні перемоги на конкурсах профмайстерності. У компанії щороку відзначають кращих працівників. Нині в кам’янському «Шерифі» такого звання удостоєні 6 співробітників: троє продавців, касир, фасувальниця та прибиральниця. Є й визнані найкращими: продавці Марія Грабко й Олена Бутук, контролери-касири Юлія Панаїда та Жанна Бершадська. Їх відрізняє чуйне ставлення до кожного покупця й увага до дорученої справи.

Ж. Бершадська якраз із тих співробітників, які працюють у «Шерифі-18» з першого дня. Згадує, як із дипломом про вищу економічну освіту прийшла на співбесіду. Тоді в магазин прагнули влаштуватися чимало жителів району. Фахівців у галузі торгівлі не вистачало катастрофічно, тому їх підбирали за іншими критеріями, зокрема й ініціативних та комунікабельних.

Професійних навичок набували під час стажування в Рибниці. Жанна освоювала вміння, необхідні продавцеві на всіх ділянках у торговельному залі, вивчила асортимент товарів і способи їх розміщення на прилавках. Проте вищий клас показала за касою – саме на цьому місці кам’янчани та гості міста найчастіше бачать цю милу молоду жіночку.

Їй удається бути однаково уважною до людей і цифр. Кожного покупця зустрічає доброзичливою посмішкою та привітанням. Знайомих (а їх за 10 років роботи вже тисячі) обов’язково запитає про те, як справи. Таке спілкування зовсім не уповільнює роботу Жанни, а дії касира завжди безпомилкові. Досвід, здобутий у торговельному залі, допомагає відрізняти товари за марками та різновидами. Якщо потрібно, Ж. Бершадська і до прилавка стане, і зважити все допоможе, і зі складу принесе те, що вже розібрали з полиць покупці. З усім справляється швидко і чітко, тому її люблять відвідувачі, поважають колеги й цінує керівництво.

Для Жанни та її колег «Шериф-18» – не просто місце роботи. Тут панує дух товариства і взаємовиручки. За роки діяльності хтось зустрів тут своє кохання та створив сім’ю, у багатьох з’явилися діти.

Стабільність у колективі свідчить, що умовами праці та її оплатою співробітники магазину задоволені. Їм не потрібно виїжджати на заробітки за кордон. Для збереження родинних уз (що, за визначенням керівництва нашої країни, є одним із ключових завдань) – це вельми важливо.

Велике значення супермаркет має і для Кам’янщини. З часу відкриття магазин – один із крупних платників податків. Для населення «Шериф» – це синонім широкої різноманітності товарів. Тут усього два вихідних на рік, а в інші дні панує атмосфера щирої гостинності.

«Зірку року» одержати непросто. Аналізуючи роботу супермаркетів (а їх у Придністров’ї 30), враховують не тільки прибуток, а й відгуки покупців: ті, що написані в «Книзі скарг і пропозицій», і ті, з якими звернулися на «гарячу лінію» компанії. Співробітникам кам’янського «Шерифа-18» адресовані, зокрема, такі слова: «Обслуговування на вищому рівні! Так тримати»; «У колективі працює понад 80 осіб, які щодня на совість виконують свою нелегку роботу, обслуговують нас і підтримують чистоту і порядок у супермаркеті». Є зовсім короткі, зате емоційні відгуки: «Шериф-18», ви супер!» і «Ви – класні!» Таку оцінку дають і жителі Кам’янщини, й численні гості, що приїхали з різних країн, щоб підтримати здоров’я та відпочити в санаторії «Днестр». Вони відзначають компетентність і привітність співробітників, оперативність і високий рівень обслуговування покупців. 


Тетяна ГРИЦЮК. 

Фото camenca.gospmr.org. На фото Колектив супермаркету № 18 (м. Кам’янка).