Навчися бути мамою, або Як підготуватися до таїнства появи нового життя

Уреспубліці вже не перший рік реалізується проект «Школа матерів». Його головне призначення – підготувати батьків до появи на світ малюка. У ролі вчителів, які читають лекції про підготовку до найбільш значущої події в житті будь-якої жінки, виступають медики-професіонали, які допомагають породіллі.


Освітні курси для майбутніх мам організовані в Тирасполі, Бендерах, Кам’янці, Рибниці, Григоріополі, Дубоссарах, а також у селах: Суклеї, Терновці, Кіцканах. Тут молодих батьків, майбутніх мам і тат, в освітній, іноді в ігровій формі готують до такого життєвого випробування як пологи. Медики радять і допомагають вжити підготовчих заходів, щоб майбутній шлях молодят до набуття статусу батьків виявився менш звивистим.

За редакційним завданням кореспонденту довелося побувати в одній із «Маминих шкіл», розташованій у кабінеті репродуктивного здоров’я і планування сім’ї Тираспольської поліклініки № 1. Куратором функціонування материнських курсів є заступник головного лікаря з акушерства та гінекології цього лікувального закладу Наталія Баранова.

Цикл лекцій майбутнім батькам читає акушер репродуктивного здоров’я жінок і планування сім’ї Тетяна Мазепа. Протягом чотирьох занять необхідно засвоїти чотири місткі теми:

■ «Планування вагітності. Тест на вагітність. Що відбувається в нашому організмі»; «Як поводитися в підготовчий період. Шкідливі звички та можливі проблеми»; «Пологи, підготовчий і післяпологовий періоди»; «Нас двоє. Грудне вигодовування. Догляд за новонародженим (підгодовування, сповивання)».

Треба віддати належне людям у білих халатах, які опікують потенційних батьків. Тетяна Іванівна з особливою теплотою описує етапи майбутнього материнства, щоразу використовуючи такі епітети для дитини, як: «ваш скарб», «грудочка щастя», «чудовий малюк». Її очі при цьому світяться промінчиками щастя і материнської теплоти. Скільки разів у житті вона відчувала радість головної зустрічі мами й дитини, народження нового життя, тепер і не злічити.

■ «Та кожного разу це щастя», – каже акушер.

Усі, хто потрапляє сюди вперше, дивуються, бо на вході майбутніх мам і тат, зустрічає лялька – постать новонародженого в натуральну величину. «Немовля» одягнене в милий костюмчик, чепчик, пінетки.

Заняття «Школи матерів» проводять у просторому кабінеті, де наставник створює довірливу атмосферу відвертості та щирості. Такі уроки рекомендовані вагітним від 30 тижнів. Тому документ від лікаря про «цікаве становище» пред’являти не потрібно: все і так очевидно, збільшений животик – головний пропуск на материнські курси.

Навчальний відеоряд демонструється на великому екрані телевізора, подарованого спонсором – однією з міжнародних організацій у царині захисту дитинства. Тематичні фільми чергуються з лекціями безпосередньо обличчям до обличчя. Однак це не нудні зачитування «коротенької доповіді хвилин на 40», а живий діалог, обмін думками та сумнівами, відповіді професіоналів на найбільш характерні запитання тих, хто мріє про головну в житті роль – мами й тата.

Як з’ясувалося в бесіді з медиками, відновився позитивний тренд на спільні пологи. Майбутні батьки знову допускаються до партнерських пологів, особливо ті, хто пройшов курс «Школа матерів». Тоді значно збільшуються шанси, що чоловіки морально готові до таїнства народження нового життя. У ці відповідальні хвилини чоловік може тримати дружину за руку, тим самим знеболюючи її. Як стверджують фахівці, рука коханої людини виділяє окситоцин – гормон, який відповідає за прихильність і любов. Вважається, що присутній поруч коханий чоловік у найвідповідальніший момент допомагає витримати болючий період переймів однією своєю присутністю. Він скромно розташовується ближче до узголів’я дружини, праворуч або ліворуч, поки акушер приймає пологи.

Природно, що в такому випадку він на все життя запам’ятає, як на його очах лікар оголосить точний час народження малюка, прокоментує його перший крик, зважить, оцінить за шкалою Апгар (система оцінки стану новонародженого в перші хвилини життя).

По завершенні школи матерів у карту вагітної поставлять відмітку про цикл засвоєних тематичних лекцій. Тим самим майбутня мама своєю обізнаністю приємно порадує медиків приймального відділення пологового будинку.

Крім чоловіка, на спільних пологах тепер можуть бути присутніми мама чи сестра, тому що адміністрація закладу зняла обмеження, введені під час епідемії ковіду. Повернули й урочисту церемонію виписки з пологового будинку.


Світлана МАТРЮК. 

Фото: minzdrav.gospmr.org.