Соціальна підтримка – важливе завдання держави

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


ПРО ДОТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ОБОВ’ЯЗКІВ

Відразу у двох читаннях члени вищого законодавчого органу ухвалили механізм, який забезпечить співробітникам організації одержання належних їм соціальних виплат у випадку, коли їх роботодавець перебуває у розшуку чи під слідством. Автором законодавчих ініціатив є Прокурор Анатолій Гурецький.

Спричинили розробку законопроекту численні звернення співробітників ТОВ «Юмэтер» (мережа магазинів «5 карманов»). З липня 2023 року керівник цієї організації перебуває під вартою і, як наслідок, не виконує своїх обов’язків і зобов’язань. Через це співробітники фірми не могли одержати належні їм за законом соціальні виплати.
Про роботу над документом в інтерв’ю журналістам розповів Голова Верховної Ради Олександр Коршунов:

«Над цією законодавчою ініціативою працювали довго. Ситуація непроста, неординарна. Прокурор запропонував норми, відсутні в законодавстві інших держав. Робота була складною, враховувалася думка всіх суб’єктів права законодавчої ініціативи, зокрема й Уряду. Була низка й негативних висновків. На сьогодні опрацювання цього складного законопроекту завершене. Ми задоволені результатом і впевнені, що наші громадяни одержать всі належні їм соціальні виплати».

Згідно з ухваленими змінами в законодавстві співробітники ТОВ «Юмэтер» матимуть можливість отримати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами в розмірі 170 РР МЗП; одноразову допомогу при народженні (усиновленні) дитини 242 РР МЗП та додаткові виплати при народженні першої, другої та наступних дітей; одноразову допомогу жінкам, які стали на облік у медустановах на ранніх термінах вагітності (до 12 тижнів) у розмірі 25 РР МЗП; щомісячну допомогу по догляду за дитиною до двох років у розмірі 121 РР МЗП; соціальну допомогу на поховання у розмірі 242,5 РР МЗП.

Детальний порядок призначення та виплати допомоги буде встановлений нормативним правовим актом Уряду.

Ухвалені на пленарному засіданні проекти законів будуть направлені на підпис Президенту. Нові норми набудуть чинності через 14 днів після підписання Главою держави та поширюватимуться на правовідносини, що виникли з 1 серпня 2023 року.

ПРО ПІДТРИМКУ ПІДПРИЄМСТВ

Народні обранці у двох читаннях обговорили ініціативи депутата Віктора Гузуна, який запропонував внести зміни та доповнення до Закону «Про єдиний соціальний податок та обов’язковий страховий внесок». Завдяки їм, стане можливою підтримка державою як працівників підприємств реального сектора економіки, так і самих роботодавців.

Віктор Гузун пояснив, що під час обчислення єдиного соціального податку за період з 1 квітня по 31 грудня 2024 року буде можливість застосовувати пільгу шляхом не внесення її до складу виплат, що підлягають оподаткуванню, суми приросту бази оподаткування у звітному місяці по відношенню до бази оподаткування в аналогічному місяці минулого року, скоригованої на коефіцієнт зміни кількості працівників.

Депутат вважає, що заходи державної підтримки не повинні поширюватися на підприємства природних монополій, а також на ті підприємства, які фінансуються з республіканського бюджету, безпосередньо чи опосередковано.
Документ спрямований на підпис Президенту.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.