Дискусія про роль ОБСЄ в переговорному процесі

Прес-служба Президента повідомляє, що в Тирасполі відбулася міжнародна зустріч Президента ПМР з делегацією ОБСЄ на чолі з Чинним головою ОБСЄ Iаном Борч.


Обидві сторони визначилися, чого очікують від цієї дискусії, а Глава Придністров’я акцентував її значущість та актуальність.

«Переговорний процес між Придністров’ям і Молдовою, м’яко кажучи, уповільнений, а якщо називати речі своїми іменами, то повністю відсутній. За таких умов я бачу особливу роль Місії ОБСЄ, яка здатна створити майданчик для мирного діалогу. Накопичилося дуже багато питань, які потребують вирішення. Це стосується зовнішньоекономічної діяльності Придністров’я, роботи наших підприємств і банківських рахунків. Крім того, на мій погляд, Місія ОБСЄ компетентна запитати сторони про виконання раніше досягнутих домовленостей, про те, що заважає їх реалізації – технічні причини чи злий умисел, і, звичайно, посприяти тому, щоб сторони їх виконували. Раніше досягнуті домовленості – це не порожній звук. За будь-яким підписом стоять долі людей. Від розв’язання цих питань безпосередньо залежить життя людей як у Придністров’ї, так і в Молдові. Основоположним є збереження миру. І союзником у розв’язанні цього питання я бачу ОБСЄ. У вас достатньо механізмів, щоб сприяти цьому», – висловив упевненість Вадим Красносельський.

Iан Борч також говорив про роль організації, яку представляє:

«Я вважаю, що ОБСЄ відіграє дуже важливу роль у переговорному процесі, і є чіткий мандат щодо сприяння вирішенню придністровського конфлікту. Я ціную ваші зусилля у збереженні миру». Iан Борч зазначив, що зацікавлений знати позиції обох сторін: «ОБСЄ має довіру обох сторін. Нам дуже важливо не здаватися і намагатися наближати розв’язання наявних проблем».


Огляд підготувала Анастасія КАСИМ.