Сон на зиму відклади, а справи – у квітні роби

От і ми пропонуємо кілька порад, які можуть вам пригодитися нині.


28 квIтня – Місяць усе ще перебуває в Стрільці. Продовжуйте сіяти зелень, яка швидко росте. Можна саджати або висівати декоративні рослини, треба лиш визначитися з ідеальним для них місцем. Особливо якщо це багаторічні культури. Площа також має значення: вона повинна відповідати розмірам куща, щоб дорослій рослині не було тісно. Найкраще вкорінювати саджанці вранці або в похмуру погоду. Посадковий матеріал із закритою кореневою системою приживається швидше і краще, тому, якщо є змога, обирайте саме такі екземпляри.

29 квIтня. Місяць переходить у знак Козерога, який вважається досить родючим. Також він підходить і для посадок тих культур, плоди яких підуть на тривале зберігання. Садити вже можна не тільки декоративні кущі, а й плодово-ягідні культури. Якщо у вас на ділянці ростуть персик, абрикос, слива, черешня, аґрус, полуниця, полийте та підживіть їх комплексними добривами або органікою. Вносити добрива можете під корінь і по листку.

30 квIтня. Якщо погода така, що розсаду можна пересадити на грядку, для початку замочіть кореневу систему рослин у протруйнику для захисту від ґрунтових та наземних шкідників. Час, достатній для замочування становить 3-4 години. Якраз встигнете підготувати ямки на потрібній відстані, залежно від виду культури. Враховуйте також залежність культур від сонячного світла, сусідство і сівозміну. Потім посадіть розсаду, а залишок розчину доведіть водою до 10 л і пролийте землю після посадки.

Маленькі секрети для раннього врожаю огірків

Не всі знають, наприклад, що посадка огірків розсадою пришвидшує одержання плодів на два тижні. Визначившись із сортами (до речі, майже удвічі більшу врожайність дають гібриди), виберіть насіння, якому два-чотири роки: воно краще сходить порівняно зі свіжим, зібраним восени. Розкладіть торбинки чи пакетики з насінням у теплому місці. Добрий результат буде також, якщо воно полежить за температури не вище 25 °С протягом кількох тижнів: це стимулює утворення жіночих квіток.

Водночас підготуйте ґрунт. Можна купити готовий субстрат для розсади овочів і садити одразу туди. Інший варіант – приготувати суміш власноруч: узяти в рівних частинах ґрунт з городу, перегній або торф, пісок. Дехто використовує кротовину або верхній шар ґрунту, багатий гумусом, з лісу. На відро субстрату підмішують склянку попелу, а також нітрофоску – 1-2 столові ложки. За два тижні до висівання насіння ґрунт треба пролити окропом або прокалити в духовці 15 хв за температури 200 °С. Ця процедура знищить інфекції, а за два тижні в субстраті відновляться корисні мікроорганізми.

За два-три дні до висівання насіння огірків готують два розчини: сольовий та марганцівку. У склянці теплуватої води розчиняють столову ложку кам’яної солі та висипають насіння на 10 хв. Пусте і непридатне для вирощування спливе, а те, що залишиться, промивають чистою водою і занурюють в 1 % розчин марганцівки на 30 хв. Після дезінфекції насіння промивають другий раз чистою водою. Таку процедуру не проводять із купованим насінням, якщо на упаковці вказано, що воно оброблене від хвороб. Домашній насіннєвий матеріал краще замочити ще й у стимуляторі росту.

Огірки зазвичай відразу сіють в окремі стаканчики. Дві насінини закладають на глибину 1 см, присипають, зволожують із пульверизатора і накривають плівкою до появи сходів. Можна сіяти вже пророщене насіння, яке витримували три дні у вологій бавовняній тканині. Коли з’являться два листки, слабший сіянець зрізають у стаканчику ножицями, але не висмикують, щоб не пошкодити коріння іншого.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.