Хліб на столі та на марці

Образотворчою концентрацією багаторічної праці трудового колективу ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» можна сміливо назвати введені в поштовий обіг 700 нових марок. Їх випустили до нещодавно відзначеного в республіці 90-річного ювілею підприємства.


Урочисте гасіння нових поштових марок відбулось у фойє Тираспольського хлібокомбінату. Напередодні цієї важливої події директор ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв розповів журналістам:

«Ми вперше звернулися до теми харчових продуктів, яку маємо намір продовжувати в майбутньому за сприяння підприємств харчової промисловості республіки».

Виявляється, що за кордоном це дуже популярна між колекціонерами тематика. Марки з такими зображеннями мають у філателістів підвищений попит.

Стосовно до зображення на марці, зайвих питань ні в кого не виникало. Відповідь очевидна: звичайно ж, хліб! З давніх-давен він вважається у людства продуктом №1. У підсумку на марці зобразили білий і чорний хліб та іншу продукцію, яка от уже 90 років випускається тираспольськими пекарями. На ній є й логотип ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат». Ескізом для створення тематичної марки послужила фотографія, яка прикрашає і лицьову сторону випущеного до ювілею підприємства барвистого буклета. Брошура розповідає про минуле, сьогодення і майбутнє одного з найстаріших підприємств нашої республіки. Хлібокомбінат можна вважати старим тільки за віком. Якщо зайти в його сучасні цехи, спостерігаючи за технологічними процесами виробництва різноманітних хлібобулочних виробів, скуштувати свіжу і якісну продукцію, яка потрапляє в усі куточки Придністров’я, можна переконатися в тому, що споживач має справу з сучасним, прогресивним, новаторським у своїх починаннях підприємством, яке становить гордість промислового сектора ПМР, зокрема, й економіки республіки в цілому.

Ретельно підбирали й кандидатури тих, хто в день народження підприємства поставить перший штемпель. Поєднуючи минуле, сьогодення і майбутнє столичного хлібокомбінату, цю відповідальну місію довірили начальнику цеху упаковки Валентині Тимохіній, яка має трудовий стаж на хлібокомбінаті 46 років, і молодому перспективному пекарю Олені Коломійчук. У такий урочистий момент ніяк не обійтися і без «командира виробництва» – директора ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» Віктора Кондратюка.

Фінальною точкою спецпогашення стали гучні оплески присутніх, численні побажання подальшого процвітання підприємству, головна місія якого протягом майже століття залишається незмінною – годувати людей смачним хлібом.

Кореспондент «Гомону» скористався щасливою можливістю дізнатися про враження від минулої події у давньої знайомої, героїні одного з нарисів Вікторії Фалалєєвої. Вона – депутат Тираспольської міськради, заступник директора з виробництва, працює на підприємстві вже 42 роки. Хлібокомбінат став її подарунком долі. Саме так говорила вона у 2009 році, коли стала лауреатом міського конкурсу «Визнання» в номінації «Сільське господарство і переробна промисловість». А ще Фалалєєва – заслужений працівник ПМР, кавалер ордена «Трудова слава». Її відрізняє високий професіоналізм, вона – справжній майстер хлібопекарського виробництва, душею вболіває за свою працю.

«У нас прекрасний колектив, у ньому працюють добрі, позитивно налаштовані люди, до того ж професіонали. Тому нам не доводиться червоніти перед покупцями за якість продукції. Відрадно, що сьогодні приділили таку увагу нашому підприємству-ювіляру. Згодом нові марки стануть історією, а от пам’ять про цю подію залишиться надовго, адже недарма в народі кажуть: «Хвала рукам, що пахнуть хлібом», – підсумувала Вікторія Валентинівна.


Олександр ЗАВЕЛЯ.

Фото М.Сови.