Мехатронік у харчовій індустрії – це квиток у майбутнє

День відкритих дверей для зацікавлених індустрією гастрономії та ресторанного бізнесу дев’ятикласників міських шкіл організувала ТПП ПМР на базі ТОВ «Торговий проект». Понад 60 учнів зі столичних середніх шкіл №№ 2, 3, 7, 9, 14, 17 завітали в зали «Торгового проекту».


Основну увагу організатори приділили ознайомленню з сучасною технікою й технологіями, що використовуються в ресторанному бізнесі, а також із введеною у 2024-2025 роках у Придністровському коледжі технологій та управління новою спеціальністю «Мехатронік обладнання у виробництві харчової продукції».

Першою школярів привітала директор бізнес-школи при ТПП Аурелія Салкуцан. Вона поінформувала, що спеціальність упроваджується з урахуванням побажань адміністрацій профільних місцевих підприємств та їхньої потреби у фахівцях.

«Навчання проводитиметься за системою дуальної освіти, коли практична частина (вміння та навички) засвоюється на підприємствах міста, а теоретичні знання – у коледжі. Навчатимуться студенти на бюджетній основі, передбачена стипендія, а на підприємствах вони отримуватимуть заробітну плату», –пояснила вона.

Директор Придністровського коледжу технологій та управління Оксана Дениченко розповіла, що приймальна кампанія розпочнеться в червні. Зарахування на цю спеціальність здійснюватиметься без іспитів за результатами конкурсу атестатів. Термін навчання становить 3 роки й 10 місяців. Керівник навчального закладу зазначила, що царина діяльності мехатроніка пов’язана з експлуатацією машин та обладнання, оснащених комп’ютеризованим управлінням. Для того, щоб стати мехатроніком, потрібні знання в галузі механіки, електроніки, техніки, заснованої на мікропроцесорах.

Сергій Поєзжаєв, директор ТОВ «Торговий проект» зазначив, що мехатронік на сьогодні – одна з найбільш популярних у Придністров’ї спеціальностей. Більшість кафе та ресторанів використовує сучасне обладнання, яке необхідно налаштовувати, регулювати, ремонтувати.

«Наша фірма упродовж 19 років просуває та реалізує обладнання для приготування їжі. Ми відвідуємо спеціалізовані виставки, цілеспрямовано відстежуємо новинки, завозимо до Тирасполя та в інші наші філії сучасне обладнання. Нові технології змінюють наше життя на краще, зокрема й на сучасній кухні. Товариство прагне до цього, – зазначив керівник фірми. – На мехатроніків чекають не лише в кафе та ресторанах, а й у дошкільних закладах і школах республіки. Кухонне обладнання ще радянського виробництва морально застаріло, практично зжило себе, а з новою технікою працювати інколи просто нікому. Це актуалізує появу нової в цій галузі спеціальності «Мехатронік обладнання у виробництві харчової продукції».

Підприємець також розповів школярам про очолювану ним компанію. «Торговий проект» був заснований у 2005 році. Тоді штат складався з однієї особи в статусі індивідуального підприємця. Головне призначення організації – постачання високоякісного торговельного обладнання, холодильної техніки та систем вентиляції, кондиціювання та опалення. Водночас із реалізацією фірма здійснює монтаж цього обладнання, а також його сервісне обслуговування.

На сьогодні штат «Торгового проекту» налічує 45 осіб. За роки діяльності укладено більш ніж 85 прямих контрактів із провідними європейськими та азіатськими виробниками. У нашій республіці фірма набула статусу офіційного представника багатьох закордонних брендів.

Школярам також показали фільм про сучасне кухонне обладнання та новітні технології в харчовій індустрії. Під час екскурсії гостям показали техніку, яка нині активно використовується в різних галузях Придністров’я.

На думку організаторів та учасників профорієнтаційного заходу, День відкритих дверей досяг своєї мети. Спеціальність «Мехатронік обладнання у виробництві харчової продукції» особливо зацікавила тих випускників, які вирішили пов’язати майбутнє з ресторанним бізнесом та громадським харчуванням.

Наш кореспондент поцікавився у дев’ятикласників, як вони оцінюють таку інформативну практичну зустріч.

Дар’я Цонкова з ТСШ № 17 сказала, що їй було цікаво побувати тут, вона більш детально ознайомилася з професією мехатроніка та серйозно нею зацікавилася:

«Мене приваблює можливість навчатися та заробляти одночасно. До того ж ця робота добре оплачується. Тут є над чим подумати».

Наталія Андрусенко з ТСШ № 9 висловилася образно:

«Цей День відкритих дверей – квиток у майбутнє, а така галузь економіки на сьогодні є однією з найбільш розвинутих. Я хочу стати мехатроніком, щоб дарувати людям радість».


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.