Плоди працьовитих рук і щедрої душі

Понад 40 птахівників і тваринників взяли участь у виставці-ярмарку в селі Чобручі. На алеях парку ім. Д. Родіна відвідувачі дивувалися звичними й екзотичними для нас домашніми тваринами та птахами промислових і декоративних порід.


Нинішня, четверта за рахунком, подія мала на меті популяризацію розвитку птахівництва, зокрема декоративного, а також домашнього тваринництва, обмін досвідом та спілкування виробників. Докладніше про це розповів провідний спеціаліст Управління земельними ресурсами району Федот Цибульський:

«Минулорічний ярмарок відбувся 9 квітня в рамках Року АПК. Оранізатори нинішніх заходів (держадміністрація Слободзейського району, адміністрація с. Чобручі та ветеринарна служба) зацікавлені в розвитку домашнього господарства сільських жителів і вирощенні худоби та птиці. Цей фактор утримує людей на землі, є стимулом до розвитку сільської інфраструктури, джерелом покращення якості та асортименту харчування не тільки для самих виробників продукції, а й для ширшої аудиторії. Цього свята всі чекали. Не випадкове й місце проведення ярмарку, адже парк Д. Родіна – місце відоме, туристичне, тут є можливості відпочити й купити те, що сподобалося».

Учасниками ярмарку стали здебільшого жителі району, наприклад, Дмитро Добров із Паркан вирощує супермолочних кіз та індиків. Андрій Маслов практикує розведення овечок молочно-м’ясної породи асаф.

Дмитро розповів, що вже третій рік захоплений розведенням нутрій, вага яких може досягати шести-семи кілограмів. Його батько вирощує кролів каліфорнійської породи. Справа вигідна: вони швидко ростуть, набирають вагу близько двох кілограмів і мають попит у покупців. Однак, кролівництво досить затратне: тваринам потрібен добрий догляд, дезінфекція кліток, вакцини, якісні корми.

«З нутріями набагато легше справлятися, оскільки ця живність невибаглива, щеплення не потребує, корми теж дешевші й доступні: соковиті гарбуз, буряк і морква. Отже їм вода потрібна для пиття тільки в жарку погоду, купання ж для них необов’язкове. Однак чистоту і суху підстилку вони люблять. Звичайно, відчувають увагу і доброзичливе ставлення свого господаря. Всяка живність це любить», – зазначив співрозмовник.

Зі слів глави села, в Чобручах ярмаркували й рибничани. Вони привезли мед та супутню продукцію бджільництва, медовий квас тощо. Павло Мишевський, Олег Когут і Давид Фарбер захоплені розведенням голубів. Цих птахів було найбільше в ярмаркових рядах. Люблять їх заводчики, милуються дорослі та діти. Наприклад, у кліточці ніби біла хмаринка простерлася – це близько десятка чисто-білих птахів притихли.

Багато люду юрмилося на ярмарку: одні розглядалися на всі боки, щоб не пропустити найголовнішого, інші шукали щось конкретне. Качечку для свого «мандарина» (качура) шукав Григорій Дяченко, депутат ВР. Одне подружжя питало пару кролів, бо вирішили завести собі живність, та в продавця були тільки молоді самці. Мали популярність у відвідувачів індики й цесарки, маленькі курочки й півні-богатирі. На виставку-ярмарок господарі прибули з метою продемонструвати своїх птахів і тварин, поділитися досвідом та запозичити знання від інших.
На алеях парку лунала музика, створюючи всім гарний настрій. Адміністрація села безкоштовно пригощала всіх гарячою юшкою. Запахи шашлика та домашньої випічки «боролися» з запахами весняного цвітіння. Фонтани розпочали літній сезон, а в ставки повернулися «золоті» рибки, що зимували в акваріумах місцевого Будинку дитячо-юнацької творчості. Найбільше цієї події чекали діти, вони раділи й спілкуванню з тваринами та птахами, просили дозволу погладити чи потримати їх на руках. У них до всього жвавий природний інтерес, хоча в багатьох є домашні улюбленці.

Єгору та Глібу найбільше сподобалися голуби: різнобарвні, часом горді; пухнасті кролики, незвичайні чорні. Додому вони взяли б собі співочу канарку.

У дідуся дев’ятирічної Лізи є три молочні кози нубійської породи, які разом дають 9 л дуже корисного і поживного молока щодня. Вдома ж у неї є 8 котів, які дружно вживаються з двома собаками, два папуги та їй ще хотілося б мати голубів і морських свинок (мабуть, ярмарок вплинув). Саме це свідчить, що любов до братів наших менших потрібно виховувати з раннього віку, тоді й буде кому продовжувати добрі традиції з розведення домашніх та декоративних птахів і тварин.

Організатори ж переймалися питаннями заохочення учасників, вручення дипломів та грамот. Що найактуальніше – плануванням наступних виставок, ярмарків та аукціонів.


Олена СТЕФАНЮК.

Фото автора.