Подарунки вогнеборцям

Міністерстві внутрішніх справ відзначили 106-ту річницю утворення пожежної охорони.


У святковій події взяли участь Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, Голова Уряду Олександр Розенберг, керівництво МВС і ГУзНС, священнослужителі. Керівники держави та співробітники пожежної служби поклали квіти до монумента в пам’ять про колег, які загинули, виконуючи службовий обов’язок.

У вітальному зверненні до учасників церемонії Вадим Красносельський наголосив, що на сучасному етапі діяльність пожежників республіки не обмежується гасінням вогню. Вони рятують життя людей не тільки з вогняної стихії, а й допомагають їм під час повеней, ожеледиці та в інших надзвичайних ситуаціях. «Ви робите це успішно», – оцінив працю вогнеборців Глава держави.

За сумлінне виконання службових обов’язків і високий професіоналізм кращим співробітникам і ветеранам служби Президент вручив державні нагороди. Головним же подарунком для придністровських пожежників стали п’ять нових китайських автомобілів «Донг Фенг». Вони були закуплені в межах Державної цільової програми «Переоснащення службового автотранспорту пожежної охорони на 2023–2031 роки», а напередодні свята доставлені з Пекіна. Присутні на святкуванні назвали цю подію історичною, оскільки поповнили гараж пожежної охорони Придністров’я новими спецавтомобілями вперше.

Машини оснащені новітніми технологічними розробками, й допоможуть боротися зі складними пожежами. Зі швидкістю до 40 літрів за секунду здатна подавати воду пожежна помпа. Техніка має потужні дизельні двигуни, обсяг цистерни з водою – 5 тисяч літрів. У старих пожежних машин місткість у два-три рази менша. Бойовий розрахунок пожежного автомобіля складається з шести осіб.

Міністр внутрішніх справ Віталій Нягу подякував Главі держави за таку суттєву допомогу та постійну підтримку міністерства і зазначив:

«Сьогодні ми на власні очі спостерігаємо реалізацію державної програми переоснащення наших підрозділів пожежною технікою. Ця робота буде продовжена, ми очікуємо ще одну поставку – автодрабину і малий пожежний автомобіль».

Особливі слова подяки очільник міліцейського відомства адресував ветеранам пожежної служби. Кращі співробітники ГУзНС були заохочені відомчими нагородами.

Після офіційної церемонії були продемонстровані технічні можливості спецавтомобілів.

«Ми нині є свідками потенціалу нових машин. Ці технічні засоби врятують не одне людське життя. Ми переконалися, що державна цільова програма працює. Плануємо придбати ще кілька автомобілів. Вони збільшать технічні можливості пожежників. Збережене життя не оцінити грошима», – підкреслив Голова законодавчого органу Олександр Коршунов.

У межах першого етапу реалізації ДЦП, розрахованої на період з 2023 до 2026 року, заплановане придбання ще 15 пожежних машин та іншої техніки екстреного реагування.

«Повністю нову спецтехніку ми ще не освоїли, тому що вона відрізняється від західної та російської, проте це справа часу. Через тиждень-другий ми поставимо нові машини в бойовий розрахунок», – запевнив начальник Управління пожежної охорони ГУзНС МВС Валерій Бурикін.

Два нових автомобілі, які прибули з Китаю, залишаться в столиці, по одному поїдуть у Слободзею, Бендери та Рибницю.


ТРОХИ ІСТОРІЇ
■17 квітня 1918 року в Радянській Росії прийняли Декрет «Про організацію державних заходів боротьби з вогнем».
■Після розпаду СРСР у листопаді 1991 року була створена Придністровська пожежна служба.
■У 2012 році її реорганізували в Управління пожежної охорони Головного управління з надзвичайних ситуацій МВС.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Президента.