ПАМ’ЯТЬ – це головне

Глава держави Вадим Красносельський продовжив «Діалог на рівних». Цього разу відкритий урок історії в рамках республіканського проекту Міністерства просвіти присвятили визволенню республіки від фашистського поневолення.


До Палацу Республіки прибули понад 700 представників придністровської молоді: старшокласники та студенти. У залі були присутні Голова Уряду Олександр Розенберг, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов та його заступник Галина Антюфєєва. Поміж запрошених – учителі історії, посадові особи, які представляють різні органи держвлади та управління.

Тему заняття – «Велика Вітчизняна війна 1941–1945 років» – визначив сам Президент. Присвячена вона 80-річчю визволення придністровської землі від німецько-фашистських загарбників, що напередодні Дня Перемоги не викликало ніяких сумнівів. Найжорстокіша і руйнівна війна в історії людства завдала величезної демографічної та матеріальної шкоди Радянському Союзу. СРСР втратив у війні 26,6 млн людей, з яких 8,7 млн загинули на фронті, а майже 18 млн – це знищені фашистами мирні жителі. Така ціна свободи й перемоги над нелюдською нацистською ідеологією, що поділила світ на панів і рабів, вищу расу і неповноцінних.

Радянський народ зумів зупинити коричневе зло, яке було готове остаточно поневолити людство. Про це не слід забувати. Тема Великої Вітчизняної війни зберігає актуальність – попри минулі майже вісім десятиліть, вона не підвладна часу, як і наша пам’ять.

Урок історії від Президента видався незвичайним. Представлена ним хронологія трагічних і великих подій була проілюстрована музичними, театралізованими та відеофрагментами.

Жвавий та емоційний відгук в аудиторії викликала театралізована постановка про долю школярів-випускників, юнаків і дівчат, які прямо з-за парт вирушили на фронт. З 18 однокласників війну пережили троє. Такий далеко не одиничний, скоріше типовий приклад, став відображенням долі кількох поколінь громадян багатонаціонального радянського народу.
Під час спілкування з аудиторією Вадим Миколайович навів такий випадок:

«В одній бесіді з дипломатами мене запитали: «А який у вас шлях? Що ви оберете?». Я відповів: «Нам вибирати не треба, ми вже давно обрали свій шлях – повагу до своєї історії, своїх предків, своїх мов, літератури, подвигів дідів і батьків. Шлях придністровського народу визначений – це пам’ять». Сумна доля тих, хто забуває про своє минуле, якими б сильними вони на сьогодні не здавалися. Тому пам’ятайте, вивчайте історію, дякуйте батькам, дідам, прадідам за перемогу над фашизмом, а 9 травня ставайте в лави «Безсмертного полку».

Символічним і зворушливим за емоційним напруженням стало завершення відкритого уроку історії від Президента з виконанням пісні «День Победы». На сцену вийшли вихованці Тираспольського Суворовського військового училища з фотографіями прадідів-фронтовиків. До них приєднався і Глава держави, тримаючи в руках фотографію діда. Так віддали данину поваги та глибоку шану подвигу переможців.

Юнаки та дівчата, з якими вдалося поспілкуватися після завершення незвичайного уроку історії, ще не охолонули від емоцій, що переповняли їх:

«Усе було проникливо й надзвичайно зворушливо. Ми запам’ятаємо цей відкритий урок, адже пам’ять – це головне».


Віктор РОМАНЮК.

Фото прес-служби Президента.