Огляд урядових новин

Учасники чергового засідання вищого виконавчого органу влади опрацювали низку важливих для республіки питань.


Одне з них стосувалося економічного блоку, і представив його перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. Міністр запропонував внести зміни до Закону «Про митний тариф», вважаючи, що розроблені заходи допоможуть оперативно регулювати експорт паливної деревини у вигляді колод, полін, гілок, в’язанок хмизу або в інших формах.
Нині чинний закон дозволяє встановити регуляторне мито майже на всі види паливної деревини. З метою захисту інтересів республіки, з 1 лютого до 31 грудня стягується цей митний збір.

Однак, закон не поширюється на реалізацію деревини паливної нерубаної. Він не дозволяє встановити регуляторне мито. Через це застосовується сезонне (на термін не більше півроку) експортне мито в розмірі 0,01 долар США за кілограм. Затверджене воно Постановою Уряду «Про запровадження експортного сезонного мита на деякі види паливної деревини».

Високий попит і рівень цін на альтернативне джерело енергії сприяло тому, що для особистих потреб фізичними особами за 10 місяців 2023 року було вивезено понад 3 тис. т паливної деревини. Все – через енергетичну кризу в сусідній Молдові.

Щоб запобігти зловживанням і неконтрольованій вирубці лісів на території республіки, було прийняте рішення посилити контроль над вивезенням паливної деревини, розширити перелік товарів номенклатури зовнішньоекономічної діяльності, до якого включають деревину паливну нерубану.

Це, у свою чергу, дозволить захистити внутрішній ринок, знизити ризик несанкціонованої вирубки та залучити додаткові надходження до республіканського бюджету.

Документ направлять до Верховної Ради для подальшого розгляду та ухвалення.
Ще одне питання – спрощення процедури одержання ліцензії на оцінювальну діяльність. Зміни полягають у зменшенні кількості документів, які необхідно надати для отримання ліцензії.

Відтепер заявнику не потрібно надавати копії кваліфікаційних атестатів. Ці відомості містяться в Державній інформаційній системі «Реєстр документів дозвільного характеру». Інформацію про папери достатньо вказати у своїй заяві, а співробітник Держслужби реєстрації та нотаріату самостійно перевірить усе за базою даних, щоб переконатися в їхній автентичності.

У республіці триває вдосконалення механізму контролю за кінопрокатом. Тему щодо порядку видачі дозволу на показ ввезеного з-за кордону фільму обговорили під час розгляду проекту Положення, підготовленого Держслужбою з культури та історичної спадщини. Керівник відомства Марія Кирмиз зазначила, що в дозвільному документі в обов’язковому порядку буде відображена інформація про можливість трансляції кінострічки для дітей та зазначено вікову категорію.

Також визначено випадки, коли в показі фільму можуть відмовити. Таке рішення буде обґрунтованим, якщо фільм порушує законодавство про боротьбу з тероризмом, містить матеріали про наркотики, порнографію, насильство, нетрадиційні сексуальні стосунки серед неповнолітніх або в кінострічці використовуються приховані вставки, що завдають шкоди здоров’ю чи впливають на підсвідомість тощо. Крім того, відмова може бути обумовлена наявністю нецензурної лайки.

Міжвідомча комісія, яку сформують із представників профільної служби, а також МДБ, МЗС, Мінцифри, Мінсоцзахисту та членів Експертної ради з психології, працюватиме над реалізацією норм Положення.


Iрина МАСЛОВА.