Змагання паратенісистів республіки

Відкритий чемпіонат ПМР з настільного тенісу відбувся на базі Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів.


Суддя змагань, тренер з настільного тенісу Євген Рещиков поділився інформацією відносно регламенту:

■ «Згідно з положенням, учасниками турніру є параспортсмени з усіма категоріями порушення здоров’я. Упродовж двох днів 75 паратенісистів із Тирасполя, Бендер, Рибниці змагалися між собою».

Євген Юрійович зазначив, що настільний теніс позитивно впливає на розвиток рухливості рук, покращує дрібну моторику, зміцнює м’язи рук і зап’ястя. Він допомагає збільшити швидкість руху рук, розвинути увагу та реакцію. Займаючись настільним тенісом, м’язи ніг теж навантажуються, прокачуються і стають міцнішими, сильнішими. Краще функціонують серцево-судинна та дихальна системи, збагачуючи організм киснем.

Одним із найбільш досвідчених учасників турніру став керівник столичного спортивного клубу інвалідів «Тирас-Ракета» Дмитро Лавров. Він розповів про важливість проведення змагань для людей з обмеженими можливостями здоров’я:

■ «Наша команда у складі семи гравців завжди готова перевірити власні сили в поєдинках із суперниками. Цього року представники клубу братимуть участь у спортивних стартах різного рівня. Мій особистий план на 2024 рік – здобуття путівки на Олімпіаду, яка відбудеться влітку в Парижі. Попереду міжнародний кваліфікаційний турнір у Таїланді. Успішний виступ гарантує участь у головних стартах чотириліття».

Керівник бендерського центру адаптивного спорту «Инвапанспорт» Дмитро Кузук теж намагається не пропускати жодних спортивних змагань. За його словами, вони є чудовою нагодою перевірити на практиці результати наполегливих тренувань.

З огляду на власний досвід він поділився думкою про значення фізичних навантажень для параспортсменів:

■ «Високі спортивні результати є наслідком завзятої праці, сумлінного та вдумливого ставлення до тренувань, величезної напруги волі, прагнення до вдосконалення техніки й тактики. Необхідно весь час працювати над підвищенням загальної фізичної підготовки, ніколи не зупиняючись на досягнутому. Спортсмени повинні в процесі систематичних, цілеспрямованих тренувань опановувати всі види ударів (атакуючі й захисні, кручені, різані, з півльоту, довгі й короткі, косі та вкорочені). У технічного гравця не повинно бути будь-яких яскраво виражених недоліків у техніці, наприклад, слабкого удару зліва, невміння відповідати на укорочені удари тощо, оскільки досвідчений сильний суперник не забариться ними скористатися і легко досягне перемоги. Кожен спортсмен повинен тверезо аналізувати свої успіхи та можливі невдачі».

За підсумком напружених поєдинків судді визначили переможців і призерів чемпіонату та відзначили їх дипломами. Дмитро Лавров став чемпіоном у змаганнях поміж спортсменів з порушеннями опорно-рухового апарату. Високий рівень гри продемонструвала й Світлана Русу, яка стала найсильнішою у своїй категорії.

Є. Рещиков висловив упевненість, що наступного року кількість учасників тенісних змагань значно збільшиться.


Андрій КРАВЧЕНКО. 

Фото автора (на фото Дмитро Лавров).