Екологічний туризм у ПРИДНІСТРОВ’Ї

В Уряді затвердили комплексний план розвитку екологічного туризму на 2024–2026 рр.


Згідно з планом, передбачається вжити 14 заходів. Проект документа представив перший заступник Голови Уряду – Міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Реалізація програми розпочнеться вже в поточному році з тих заходів, які не потребують додаткового фінансування. Йдеться про інвентаризацію та складання реєстру потенційних об’єктів, цікавих для туристів, а також розроблення та впровадження нових форм організованого відвідування природно-заповідних територій.

Упровадження масштабних проектів особливо торкнеться 2025-2026 років. Як об’єкт екологічного туризму подальше упорядкування й розвиток дістане державний заповідник «Ягорлик». Планується також облаштування екологічних стежок у різних районах республіки, організація інформаційних турів для представників туристичних агентств тощо. Сергій Оболоник реалізацію нової держпрограми назвав значущим проектом для республіки.

«Прийняття цього проекту створить додаткові умови для розвитку внутрішнього і в’їзного туризму, появи нових туристичних маршрутів, спрямованих на збереження природної й культурної спадщини республіки, поліпшення туристичної інфраструктури та збільшення кількості туристів, які відвідують Придністров’я», – сказав міністр.

Під час дискусії було відзначено, що держава приділяє велику увагу розвитку туризму в країні. Аналіз виконання Державної цільової програми «Підтримка і розвиток туризму в ПМР» за минулий рік підтверджує значні успіхи в цій галузі. У 2023 році було зареєстровано 37,9 тисяч екскурсантів, що на 42 % більше, ніж у 2022 році. Кількість відвідувачів готелів зросла на 29 % і досягла 7,5 тисяч осіб. Водночас доходи в державну казну склали понад 21 млн рублів, що на 42 % перевищує дані за 2022 рік.

Голова Уряду Олександр Розенберг зазначив, що вся ця інформація тільки підтверджує важливість подальшого інвестування в туристичну галузь і розвиток програм підтримки туризму. До того ж «…вони дають відповідну віддачу», тому необхідно робити все, щоб збільшувати кількість турпослуг.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

 Фото pridnestrovie-tourism.com