Вони вже сьогодні знають, що робитимуть завтра

Актова зала столичного промислово-будівельного технікуму нагадувала великий вулик, так у ній було тісно та гамірно. Сюди прибули учні кількох шкіл міста для ознайомлення з новою спеціальністю. Відбувалося щось на кшталт дня відкритих дверей.


Цього разу організатори постаралися зробити так, щоб зустріч мала більш конкретний, прикладний характер, та запросили школярів до участі у практикумі «Моє покликання».

Директор закладу СПО Віктор Лаєвський привітав гостей – представників Торгово-промислової палати (ТПП), учнів та їхніх класних керівників, і пояснив, що нова спеціальність, про яку вони чули, називається «Мехатроніка». Вона охоплює проектування інтелектуальних систем і продуктів у різних галузях.

«У нас відкрито дві лабораторії з найсучаснішим обладнанням, яке ми одержали від німецької фірми GIS за сприяння ТПП. Там встановлені два верстати з програмним управлінням. Працювати на них дуже просто: на комп’ютері спеціаліст задає програму, враховуючи все, до найменших дрібниць, переносить її на верстат, і той далі все виконує сам. Процес надзвичайно цікавий, треба тільки вміло програмувати. Для цього студенти вчаться всім премудростям роботи на комп’ютерах. На новий навчальний рік ми набиратимемо за цим фахом 15 осіб, минулого навчали верстатників. По завершенні навчання випускники будуть направлені на роботу, бо за законом вони повинні відпрацювати 2 роки в республіці. Робочі місця їм можуть надати на Тираспольському заводі «Электромаш», Бендерському «Прибор», загалом – на підприємствах машинобудівної промисловості. Наші випускники всебічно розвинені люди, вони можуть працювати токарями, верстатниками, техніками-мехатроніками, в дипломі так і записуємо», – розповів Віктор Олексійович.

Аурелія Салкуцан – керівник Бізнес-школи ТПП – розповіла, що День відкритих дверей вже організовували в цьому навчальному закладі:

«Однак нинішній практикум повинен допомогти молоді знайти себе. Юнаки та дівчата стоять на шляху до свого майбутнього, хочуть визначитися з вибором професії, яка забезпечить їх достойною зарплатою, працюватимуть тут та створюватимуть сім’ї й не поїдуть за межі республіки. Практикум передбачає проведення майстер-класів у лабораторіях, де учні зможуть взяти участь у створенні якихось простих речей. Навчання відбуватиметься за дуальною системою, бо відомо, наші підприємства потребують таких фахівців, тому співпрацюють з навчальними закладами».

Після вітальних слів учні з зали пішли до лабораторії мехатроніки. Викладач професійного циклу Олександр Зуєв розповів і наочно показав монтаж і роботу робота-маніпулятора, пояснив, з яких частин він складається, як ним керувати.

З цікавістю розглядали юнаки та дівчата віртуозні рухи викладача, намагалися так само вправно зібрати конструкцію самостійно, хоча не все у них виходило.

Познайомилися учні з будовою та призначенням токарного і фрезерного верстатів із числовим програмним управлінням. Це могутні великі пристрої для роботи з металом. Тож як не спробувати «приборкати» цього велетня?

Дмитро Бер, учень 9 класу СШ № 3, дуже уважно прислухався до кожного слова викладача:

«Я хочу ближче ознайомитися з професією, про яку немало чув від своїх знайомих, та усвідомити, де працюватиму, бо в моїй уяві вже тепер вимальовується майбутнє. Мій дідусь працює слюсарем в університеті, тому робота на верстатах, запах металу мене приваблює з дитинства».

Серед юнаків були й дівчатка. Одна з них – дев’ятикласниця СШ № 16 Аліна Волкова. Симпатична, з довгим волоссям, здавалося, їй місце, скоріше, на сцені, однак вона прийшла подивитися, що тут цікавого. Аліна чесно призналася, що її захоплює техніка – сучасна, супермодна, освоївши роботу на якій вона матиме непоганий заробіток.


Післяслово: побажаємо всім юним тираспольчанам щасливої дороги до світлого майбутнього. Нехай у них все складеться якнайкраще. В добру путь-дорогу, юні, допитливі та небайдужі!


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.