Щоб успішно продавати, треба вміти… комунікувати

Тренінг «Ораторські навички в царині продажу» відбувся на майданчику Торгово-промислової палати Придністров’я (ТПП).


До методу інтерактивного навчання залучилися продавці та менеджери, які працюють у різних галузях, зокрема в роздрібній торгівлі, B2B (бізнес для бізнесу), надають рієлторські та інші послуги. Цікавилися темою й люди, які представляють бренди чи продукти та взаємодіють із клієнтами безпосередньо; фахівці, які бажають покращити навички комунікації та мовлення з метою підвищення ефективності своєї діяльності.

Сергій Несмеянов – керівник юридичного управління ТПП, розповів, що тема вмілого продажу товару, особливо того, що реалізується в роздріб, цікавить не тільки колишніх чи нинішніх слухачів Бізнес-школи, що працює при ТПП, а взагалі всіх, хто так чи інакше прагне просувати свій товар.

«Ми провели опитування серед представників бізнес-спільноти. Вони висловили побажання повернутися до цієї теми, оскільки колись ми вже влаштовували подібні лекції. Проте ціла низка проблем, яка розпочалася з «пандемійного» часу, відсунула тему комунікації на дальній план. Тепер ми повернулися до неї знову. Це єдина на сьогодні така зустріч, і проводиться вона у подвійному форматі: безпосередньо в залі, де зібралося 55 осіб, та дистанційно через ZOOM працюють ще 26 учасників. Звичайно, в залі спілкуватися простіше, можна поставити будь-які запитання лекторові, але мешканці дальніх міст воліють контактувати дистанційно. За необхідності, наступного року ще заплануємо подібну зустріч з лектором», – повідомив юрист.

Як тренера запросили Ольгу Прохорову – актрису театру драми та комедії ім. Н. Аронецької, заслужену артистку ПМР, режисера, викладача, тренера з постановки голосу. Вона призналася, що свою роботу обожнює і ніколи ні на яку іншу не проміняє. Тим і приваблює слухачів спілкування з талановитою та щирою особистістю. Ольга Володимирівна зауважила, що може допомогти присутнім розібратися з проблемами, які заважають їм працювати.

Тема «Роль голосу і мови в діловому житті та кризових ситуаціях» з перших слів зацікавила учасників зустрічі.

Тут, виявляється, все просто: треба усвідомити, наскільки в наші дні зростає значимість переговорів. Людині для досягнення успіху треба знаходити контакт із різними людьми та вміти переконливо говорити в різних ситуаціях – від ділових зустрічей до презентацій та лекцій. Клієнти та покупці охоче слухають, якщо ви маєте приємний та впевнений голос. Для цього потрібна чітка артикуляція, правильна вимова та відповідна постановка голосу.

Тренер порадила використовувати й невербальні засоби комунікації – такі види міжособистісної та колективної взаємодії, в яких не вживаються слова. Це можуть бути жести, міміка, поведінка, поза та навіть одяг. Тобто, взаєморозуміння можна досягти через «віддзеркалення» – засіб, з допомогою якого одна людина повідомляє іншій, що вона погоджується з її думками та поглядами. З допомогою цього засобу один невербально транслює іншому: «Як бачите, я думаю так само, як і ви, тому я копіюю вашу позу і жести».

«Не завадить зробити тонкий комплімент, але так, щоб він не виглядав підлабузництвом. І, що важливо, треба вміти слухали співрозмовника. Якщо на самопрезентацію бажано витратити мінімум часу (до 40–50 секунд), то співрозмовника слухати доти, доки він не висловить свою думку. Тоді можна розраховувати на успіх», – пояснила Ольга Прохорова.

Тренінг тривав понад 5 годин, його слухачі брали участь у практичних заняттях, та все більше переконувалися – щоб досягти успіху, треба вчитися комунікації та вміти достойно представляти себе діловому оточенню.


Михайло ТРЕМБІТА.

Фото tiraspol.ru