Скарбниця спадщини старообрядців

Напередодні світлого свята Воскресіння Христового в столичній картинній галереї відбулося урочисте відкриття виставки старообрядницьких ікон, мідного лиття, рукописних і стародруків XVII – початку XX ст. Більшість експонатів гості побачили вперше.


Старообрядництво (старовір’я або стара віра) – це загальна назва російського православного духовенства і мирян, які прагнуть зберегти церковні встановлення і традиції стародавньої Російської Православної Церкви. Вони відмовилися прийняти реформу, розпочату в XVII столітті патріархом Никоном і продовжену його послідовниками включно до періоду правління Петра I.
Старообрядці протягом століть у важких умовах гонінь і обмежень з боку держави залишалися хранителями дороскольної церковної традиції, мистецтва і російської старовини.

Культурно-просвітницький центр-музей «Давньоруська книжниця», діяльність якого істотно підтримують кошти гранту Президента, організував виставку в столичній картинній галереї.
Ідейними натхненниками, творцями й керівниками музею є подружжя Костроміних – настоятель Андрій та матушка Ксенія. Вони вже понад 10 років вивчають і зберігають духовну спадщину придністровських старообрядців, тому за їх ініціативи був створений музей на території нашого краю. Упродовж трьох років його діяльності активно популяризується православна старообрядницька культура.

На експозиції представлені ікони, завезені з кінця XVIII ст. з інших регіонів (Стародуб’я, Бессарабії, Поділля), та образи місцевого липованського письма, які гості побачили вперше. Всього близько 60 неймовірних творів – зібрання музею «Давньоруська книжниця» та приватних колекцій.

Керівник фонду матушка Ксенія Костроміна зазначила:

«Наш регіон тільки починає відкриватися для дослідників. За останній рік, завдяки російським фахівцям, зроблено безліч відкриттів. От і нині представлені ікони різних регіонів. Особливістю цієї виставки є акцент на колекцію стародавніх ікон та мідного лиття. Через таке розмаїття експонатів більш широко відкривається світ духовної культури старообрядців».

Видавнича продукція представлена й книгами дорозкольного Друкарського двору першої половини XVII ст. і старообрядницькими виданнями російських і зарубіжних друкарень кінця XVIII ст., а також екземпляри золотої епохи старообрядництва початку XX ст. Вони знайомлять із традиційним змістом і оформленням кириличної книги, з початком друкарства і збереженням традицій протягом наступних століть.

Окремий зал виставки присвячений реставрації ікон. Її здійснюють викладачі, випускники та студенти Вищого художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна. Один із них молодий реставратор Єгор Шваковський розповів, що така робота може тривати від місяця до півроку, проте це досить цікавий та захопливий процес, який дає можливість розкрити свій творчий потенціал та збагатитися новими знаннями під час роботи з історичними та культурними цінностями.
На виставці були присутні представники творчих спілок, почесні гості, колеги, друзі та цінителі іконографії. Своїми враженнями від побаченого поділився народний художник ПМР Юрій Салко:

«Ця виставка є ще однією зримою проповіддю для тих, хто бажає наблизитися до вічних сакральних цінностей».

Митець подякував організаторам за чудову нагоду пізнати мистецтво, в якому поєднуються людська обдарованість і божественне начало.


Експозиція триватиме до 19 травня, тож усі охочі можуть долучитися до прекрасного – старовинних експонатів з віковою історією.


Олена КВІТКА.

Фото автора.