Таємничий світ ікон

Експозиція вишитих бісером ікон відкрилася в Тираспольській картинній галереї. До свята православної Пасхи та до 10-річчя ієрейської хіротонії присвятив її автор картин і священнослужитель протоієрей Георгій Скобиль.


Вишивання бісером – популярне заняття з глибоким корінням і багатою історією. У Древній Русі його прообраз з’явився ще в X столітті. Однак справжню прикрасу завезли тільки у XVIII столітті, тоді ж умільці почали використовувати бісер для оздоблення національних костюмів. Крім того, цей матеріал був доволі поширений у церковному і світському шитті. «Золотий вік» бісеру в Росії настав у першій половині ХІХ століття. Зі скляних бусинок майстрині виготовляли різні прикраси, вишивали ними сукні, ризи й навіть картини. Досліджуючи історію виникнення бісерної вишивки, можна почерпнути масу цікавих ідей для створення власного шедевра.

Вишивання бісером ікон ставить майстра на особливий духовний рівень. У процесі такої праці людина вдосконалює не тільки своє вміння рукоділля, а й осягає глибини православ’я. Ікона в християнстві посідає важливе місце. Вона є невіддільною частиною справжніх віруючих: благословляє людину під час хрещення, веде її по життю, а потім і проводжає в інший світ.

Автор експозиції протоієрей Георгій Скобиль народився в Тирасполі. Свій шлях він визначив, коли вступив до Єпархіального духовного училища у 2009 році, яке закінчив з відзнакою. Через шість років майбутній священнослужитель закінчив Сретенську духовну семінарію в Москві. Нині він несе послух клірика в столичному кафедральному соборі Різдва Христова. Вже багато років протоієрей вишиває бісером ікони. В колекції митця немає жодної однакової роботи. Більшість його картин прикрашає храми Придністров’я, є вони й за кордоном та у приватних колекціях.

Людина обдарована і щира, протоієрей розповів, що колись його, як хобі, приваблювало малювання. Проте щось не склалося, і він пензель замінив на голку, а фарби – на бісер та каміння.

«Вишивання ікони бісером допомагає глибше проникнути в сенс молитовного образу і відчути його силу», – зазначив майстер.

На відкритті виставки були присутні представники єпархії, почесні гості, родичі служителя, а маленька донька Ксенія своїми крихітними ручками ніжно обіймала батька та щиро посміхалася.
З вітальним словом до всіх присутніх звернувся архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава:

«Збереження морально-духовних традицій православної культури має важливе значення для підтримки духовної єдності та наступності поколінь. Напередодні свята Воскресіння Ісуса Христа – це унікальна можливість доторкнутися до сакрального світу через ікони, створені з душевною теплотою та любов’ю».

Директор Тираспольського об’єднаного музею (ТОМ) Алла Мельничук розповіла, що роботи майстра вже вдруге радують тираспольчан і гостей столиці в стінах галереї. Більш ніж сто полотен уже були представлені глядачам для ознайомлення і мали величезний успіх. Керівник ТОМ зазначила:

«Віра і переконаність о. Георгія підкріплені творчою результативною працею – це все, що направляє нас, щоб ми могли глибше зрозуміти важливість бути ближчими до віри, яка так потрібна кожному з нас».

Вона побажала присутнім миру, злагоди, а майстрові – натхнення та впевненості.

Представлена експозиція складається з 23 майстерно виконаних робіт, на яких зображені лики Христа Спасителя, Пресвятої Богородиці, святих, а також сюжети на біблійні мотиви.

Вони вражають відвідувачів галереї своєю красою та унікальністю. Кожен із цих творів здатний відволікти глядачів від повсякдення й занурити в піднесений духовний світ, сповнений гармонії, що наводить на думки про чисте, добре і вічне.
Відвідати виставку вишитих ікон можна до 19 травня.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.