Нерв Перемоги

ВІЙНА ЗАСОБАМИ ЖИВОПИСУ

Виставка, присвячена 79-й річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр., відкрилася в Придністровському державному художньому музеї.


Експозиція містить 85 творів образотворчого мистецтва, причому особливе місце в ній належить полотнам радянських художників із музейної колекції. До того ж картини з архівних запасників, представлені на виставці «Нерв Перемоги» вражають своїми розмірами.

«З інтересом оглядаючи картини, я відчула, що «Нерв Перемоги» – це про єдність нашого народу. Любов до Вітчизни. Такі виставки важливі як для молоді, так і для покоління переможців, яких, на жаль, з роками все менше поміж нас. Ми завжди пам’ятатимемо наших батьків, дідів і пишатимемося їхнім подвигом. Відкриття виставки вкотре свідчить: пам’ять про ті трагічні події збережеться в серцях людей і на полотнах картин», – поділилася враженнями після перегляду виставки міністр просвіти Світлана Iванишина.

Крім творів визнаних майстрів пензля, цього дня був представлений ескізний проект майбутньої діорами Яссько-Кишинівської операції у виконанні художниці Ольги Горбаченко-Литвин. Слід зазначити, що розмістити її планують у будівлі музейного кварталу в Тирасполі. Мине кілька років, і ця робота стане однією з небагатьох масштабних живописних батальних картин.

Поруч з ескізом розташована робота народного художника ПМР Сергія Панова.

«Колись я досить серйозно поставився до теми Великої Вітчизняної війни. Майже 40 років тому, ще студентом, написав ескіз для масштабного полотна під назвою «Перемога». Попри те, що воно так і залишилося в ескізі, сьогодні його можна побачити на виставці. Свято Перемоги – це, напевно, найголовніша історична подія для всього нашого народу. Художники завжди повертатимуться до цієї теми», – розповів голова Спілки художників С. Панов.

Ставлення до пережитого і зображеного на полотнах придністровських художників із плином часу змінюється. Воно вже не таке особистісне, як у радянську епоху: тоді військові сюжети писали не за книгами та історіями, а за пережитими сумними та скорботними спогадами. Соцреалізм у радянському живописі, особливо в картинах, присвячених Великій Вітчизняній війні та повоєнному періоду, відрізняється характерною художньою методикою та прагненням до ідеологічної виразності. У них підкреслена героїзація, де сильні й мужні люди віддано борються за свою Батьківщину.

Промовисті назви картин свідчать самі за себе: «Мария (Никто не забыт, ничто не забыто)», «Май 1945 г. (Мечты Победы)», «Первые цветы в освобожденной Варшаве», «В обеденный перерыв», «В 1943-м», «Весна 1945 г.», «Нашествие», «На дорогах войны» тощо.

Художники зобразили динамічні сюжети: бойові дії, подвиги трудівників тилу, побутове життя робітничого класу та зворушливі сцени зустрічей і прощань військових з родиною. Живописні полотна виконані яскравими, насиченими кольорами, що підкреслює емоційність та енергію творів. Деякі з них написані в нарочито темних відтінках, щоб у кольорі передати атмосфе-
ру війни.

«Головна зброя художника – його творчість. Ми спробували розібратися, якою вона стала тепер. Одна частина виставки – картини, апробовані часом, і що більше його минає, то кращими вони стають. Друга – твори сучасних придністровських авторів. Це вже наступність не тільки ідеологічних традицій, а й традицій художнього живопису. Цим і цікава низка виставок останнього часу», – підсумувала директор Придністровського державного художнього музею Наталія Єгорова.

Розташована у п’ятьох залах музею експозиція «Нерв Перемоги», – це данина пам’яті героям, які здобули перемогу над фашизмом, нагадування про жахи війни та заклик до збереження миру.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.