Візити подяки ветеранам

Ветерани Великої Вітчизняної війни – це особлива категорія громадян, яка потребує все більше нашої турботи та уваги. У Тирасполі їх залишилося всього одинадцять. Ми – останнє покоління, яке може особисто сказати героям: «Спасибі!». Придністровські добровольці користуються кожною такою можливістю.


Не так давно на сторінках нашої газети був опублікований матеріал про те, як «Волонтери Перемоги» з Бендерського педагогічного коледжу в межах акції «Добре серце ветеранам» допомагали заповнювати особливі пам’ятні книги про солдатів Великої Вітчизняної війни. У них добровольці записали їхні спогади про службу, зафіксували нагороди, а також відомості про трудову діяльність у мирний час.

Крім заходів зі збереження історичної пам’яті, не залишається поза увагою спадкоємців і надання допомоги в розв’язанні побутових питань ветеранів. Активісти Міського молодіжного центру Тирасполя напередодні Дня Перемоги відвідали дев’ятьох учасників бойових дій. Акцію підтримали школярі 9-10-х класів, а також учні Тираспольського технікуму комерції. Керівник ММЦ Марина Ковальова заздалегідь поспілкувалася з юнаками й розповіла, навіщо і чому необхідно приділяти увагу шанованим ветеранам. При цьому вона акцентувала значущість поваги та визнання їхніх подвигів.

Добровольці привезли ветеранам продовольчі набори від держадміністрації, а також поцікавилися їхнім здоров’ям, послухали розповіді про бойову молодість, дістали й засвоїли уроки мудрості від переможців. Ці зустрічі стали не тільки проявом уваги до старшого покоління, а й можливістю для молодих дізнатися про труднощі, які долали діди та прадіди в їхньому віці.

Головна ж мета акції полягала у зміцненні зв’язку між поколіннями, у формуванні шанобливого ставлення до нашої спільної історії. Крім того, це допомагає молодим людям зробити вибір, якими життєвими цінностями та орієнтирами керуватися.

«Ми з радістю відгукнулися на ініціативу відвідати ветеранів і передати їм продовольчі набори з вітальними листівками. Ми усвідомлюємо, що їм необхідна постійна увага і турбота. Головне, щоб робити це не формально, а від щирого серця. Наш візит – спосіб висловити подяку за їхні подвиги та жертви. Усі вони в похилому віці, дехто хворіє, а хтось залишився зовсім самотній. Наш обов’язок – бути поруч», – поділилася активістка столичного молодіжного центру Анастасія Шаблій.

Учениця гуманітарно-математичної гімназії Поліна Шмульська після зустрічі з такими людьми відчула наснагу. Вона зазначила:

«Ми не завжди розуміємо, що разом із ветеранами може піти й наша славна історія. Нині саме ми, молоді, повинні її зберігати й передавати майбутнім поколінням. Особисто мені важливо закарбувати пам’ять про ті трагічні й водночас радісні події, а ще краще почути про них від людини, яка безпосередньо брала в них участь. Приємно також, що ветерани чекають нас і радіють, що про них пам’ятають».

Візити уваги до ветеранів Великої Вітчизняної війни стають невіддільною частиною загальної соціальної відповідальності. У повсякденному житті такі зустрічі важливі, тому що в них втілюється спадкоємність поколінь і прояв глибокої поваги до тих, хто відстояв нашу Батьківщину.

Активність молодого покоління підтверджує, що його інтерес до історії не обмежується навчальною програмою. Волонтери беруть участь у благодійних громадських акціях, проявляють турботу про старше покоління і прагнення до збереження історичної пам’яті.


Марина СОВА.

Фото Міського молодіжного центру Тирасполя.