5 за талант і 5 за труд

Такі оцінки виставило Кам’янській дитячій школі мистецтв (ДШМ) саме життя. Розташуйте їх поряд, і стане зрозуміло, що вже більш ніж півстоліття в цьому муніципальному освітньому закладі діти навчаються грі на різних музичних інструментах, а також співати й танцювати.


Школу відкрили на базі музичної студії Будинку культури місцевого радгоспу-технікуму. Фортепіанне відділення, народних і духових інструментів прийняли в 1969-му перших 50 учнів. Минуло півтора десятиліття, і навчальний заклад одержав власну будівлю. Чому згадуємо цей етап? Тому що багато учнів «музикалки» неодмінно відзначають враження, яке з перших же відвідин справили на них прекрасна архітектура та витончено оформлені інтер’єри. Натхнення панує у школі, воно присутнє на кожному занятті, допомагає готуватися до конкурсів і впливає на вибір подальшої життєвої дороги.

Ще одним важливим етапом в історії дитячої музичної школи стало відкриття хореографічного відділення. У 1988 році заклад додаткової освіти перетворився на школу мистецтв. Відтоді вона дала путівку в життя кільком поколінням танцюристів, вокалістів і музикантів.

«Майже тисяча дітей здобула тут передпрофесійну освіту. Багато випускників поповнили творчі колективи Придністров’я, близького та далекого зарубіжжя. Звичайно, не всі поєднують свою долю зі служінням мистецтву, та завдяки знанням у художньо-естетичній галузі, здобутим у школі, вони стають гармонійно розвиненими, краще розуміють світ і його красу», – відзначила найважливіше в діяльності ДШМ начальник Державної служби з культури та історичної спадщини ПМР Марія Кирмиз.

Випускники школи різних років презентують значну частину її нинішніх викладачів, які здобули професію й повернулися до рідного міста, щоб продовжити справу своїх наставників: виховувати нові таланти, розвивати культуру і мистецтво. Наприклад, багатолітня сумлінна праця викладача за класом баяна й акордеона Раїси Баєвої відзначена нині орденом «Трудова слава». Символічно, що кавалером цього ордена в ювілейний день став і її вчитель – ветеран педагогічної праці Григорій Гонза.

Урочисто були відзначені державними та відомчими нагородами, грамотами від керівництва Кам’янського району співробітники ДШМ із великим досвідом, професійною майстерністю та прагненням до самовдосконалення. Листом подяки Президента ПМР за особистий внесок у розвиток Кам’янської ДШМ заохочена Лариса Маракуца, яка більш ніж 35 років служить цій школі й очолює її чверть століття.

Робота педагога – це не тільки передача знань і професійних навичок, це вміння надихати, підтримувати та розвивати таланти. Щире «спасибі» наставникам, які допомогли знайти своє місце у світі мистецтва, адресували головний диригент Малого драматичного театру (Москва) Андрій Кузнєцов; засновник державного колективу «Либерти», заслужений артист ПМР Дмитро Шеремет; викладач музичного коледжу в Бельцях, керівник джазового колективу «Виват» Ольга Березовська.

Деякі інші випускники нині здобувають професійну освіту в ПМР і за кордоном. У їхніх відеопоздоровленнях лунали слова вдячності та любові до рідної школи, найщиріші побажання педагогам за творчий підхід, душевну щедрість і талант.

Рівень професійної підготовки вихованців Кам’янської ДШМ гідно оцінений на республіканському та міжнародному рівнях, а землякам юні музиканти, танцюристи й співаки подарували в ювілейний день яскраву концертну програму. Виступали переможці та призери, лауреати й дипломанти багатьох конкурсів. Твори академічного і класичного репертуару сусідили з народними шедеврами та сучасними хітами.

Солісти, дуети, ансамблі чарували глядачів російськими, українськими та молдавськими наспівами. Циганські мотиви змінював джаз, повільну романтичну хору – душевна козацька пісня, за пристрасним танго слідувала ультрамодна хореографічна композиція. Плакала скрипка і дзвеніли гітарні перебори, трель флуєра підхоплював акордеон.

Віртуозна гра інструменталістів, прекрасний вокал, вивірені рухи танцюристів були результатом багатьох годин наполегливої праці, ретельних репетицій і, звичайно, таланту. Все – від костюмів до найдрібніших нюансів поведінки юних артистів на сцені – сприяло тому, щоб кожен номер сприймався як цілісний витвір мистецтва.

За кулісами хвилювалися наставники, а в залі – батьки. Об’єднані спільною метою допомогти дітям розкрити й повною мірою розвинути природний дар, вони досягають такого успіху, що увінчані гран-прі міжнародних проектів і нагороджені щирою любов’ю глядачів.


Лариса ЛЕГКУН.

Фото автора.