Захистимо сім’ю і душі наших дітей

Громадська організація православних педагогів «Начало» (ГОПП) спільно з Тираспольсько-Дубоссарською єпархією провела ювілейну конференцію «Сім’я – основа збереження людини, суспільства і держави». Вона була присвячена оголошеному указом Президента Вадима Красносельського Року сімейних цінностей, а також 20-річчю організації. У події взяли участь міністр просвіти Світлана Іванишина, представники міністерств і відомств, духовенства, члени ГОПП.


«Міцна сім’я – основа держави, – підкреслив у відеозверненні до учасників форуму Глава держави. – Конференція спрямована на те, щоб показати, які цінності сформовані в нас, у Придністров’ї. Це, звичайно, сім’я, мовні, літературні та історичні цінності. Формувалися вони тут століттями, тож їх необхідно поважати. Вони допомагають створювати те суспільство, в якому зручно жити й людині, й сім’ї, а в кінцевому підсумку – всьому соціуму».

Цю думку продовжила Світлана Iванишина:

«Президент нашої держави націлив органи влади республіки, зокрема Міністерство просвіти, на продовження роботи, спрямованої на збереження традиційних сімейних цінностей, зміцнення інституту шлюбу і сім’ї. Розпорядженням Уряду затверджена Концепція державної сімейної політики до 2026 року».

Вона наголосила, що і державний освітній стандарт ПМР орієнтований на становлення такого випускника, який любить сім’ю, рідний край, пишається своєю країною, поважає культуру і традиції багатонаціонального придністровського народу.

З основною доповіддю «Роль ГОПП «Начало» у спільній діяльності держави, школи та суспільства у питаннях збереження родини та виховання сім’янина» виступила голова організації Віра Дворяну. Вона зазначила, що 2024 рік є для організації ювілейним – їй виповнилося 20 років. ГОПП щороку проводить такі конференції, присвячені сімейним цінностям.

«Патріотичне виховання не може бути ніяким іншим, крім духовно-морального. У відповідь на одвічні запитання «Хто винен?» і «Що робити?» ми вирішили дати відповідь «Як робити». І запропонували спільноті чотири дороги: до храму, до сім’ї та цнотливості, до вітчизняної мови та історії, й нарешті, до творчої праці. Це і є та національна ідея, «дорожня карта», яка повинна використовуватися в роботі державних структур, що особливо відповідають за формування громадянина, патріота Вітчизни», – як завжди емоційно і переконливо говорила Віра Михайлівна.

Розвиваючи основну думку доповіді, виступили учасники конференції. Їхні повідомлення були глибокими, інформативними та духовними й викликали інтерес та схвалення залу. Особливо слід відзначити доповідь співголови організації протоієрея Анатолія Топала «Дорога до храму. Роль батьків у духовно-моральному вихованні дітей», а також повідомлення члена цієї громадської організації Дмитра Титова («Дитина в ігровій цивілізації»), вчителя початкових класів Тираспольської СШ № 9 Алли Гавриленко («Шлях до творчої праці»), старшого викладача ПДУ Iрини Бавенкової («Православна сім’я в сучасному світі»), керівника Бендерського театру-клубу історичного танцю «Вернісаж» Марини Литвин («Мат – не наш формат»).

Одностайно прийнята учасниками конференції підсумкова резолюція містила чимало цікавих пропозицій, адресованих Президенту, Уряду, іншим державним структурам, освітнім установам, громадським організаціям. Ключовою стала ініціатива про вироблення державної програми збереження традиційної сім’ї та формування майбутнього сім’янина. Документ покликаний стати основою для координації діяльності суб’єктів виховного процесу, законотворчості. Крім того, програма повинна передбачати систему моніторингу та аналізу результативності виховного процесу.

Ще одна пропозиція, що знайшла відображення у прийнятій резолюції, – оголосити 2025-й Роком чистоти та культури мови. Пропонується в адміністративному порядку заборонити використання ненормативної лексики та нецензурної лайки в засобах масової інформації, в організаціях культури, у громадських місцях.

Учасники зустрічі проголосували також за направлення резолюції Президенту Вадиму Красносельському з метою прийняття рішення про можливість реалізації пропозицій учасників форуму.

В кулуарах конференції Віра Дворяну пояснила кореспонденту газети, чому тему форуму вона вважає актуальною саме тепер:

«Актуальність її на сьогодні особливо очевидна. Вона пов’язана з сучасними викликами. Чужа ідеологія вже не стукає, а ломиться до нас у двері. У зв’язку з цим ми й вирішили запропонувати придністровському суспільству програму заходів щодо збереження традиційної сім’ї та виховання майбутнього сім’янина».


Ігор ШЕВЧЕНКО.

Фото tv.pgtrk.com