Клімат у Придністров’ї: в минулому, тепер і в майбутньому

У ПДУ відбулася республіканська науково-просвітницька конференція «Вплив змін клімату на безпеку та гігієну праці».


Вплив змін клімату на організм людини; негативні наслідки, небезпечні та шкідливі виробничі фактори, що виникають унаслідок кліматичних метаморфоз та їх вплив на працівників; адаптація до мінливих погодних умов – ці та інші теми стали предметом обговорення експертів у царині кліматології та безпеки праці.

До кліматичних змін прикута пильна увага всього світу. Деякі їхні наслідки, зокрема збільшення частоти та інтенсивності стихійних лих, негативно позначаються на житті людей. Для України, Молдови та Придністров’я такими природними маркерами стали посухи 2007, 2020, 2022 рр., повені на Дністрі у 2008 та 2010 рр.

З 20 найтепліших років за весь час інструментальних спостережень 16 припадають на нинішнє століття. Ми все більше стаємо вразливими до несприятливих наслідків змін клімату. Зросли витрати на відшкодування збитків, викликаних екстремальними погодними явищами.

Поряд із цим кліматичні зміни цілком можуть сприяти трансформації економіки в напрямку зміцнення її стійкості. Однак це можливо лише за умови адаптації самої економіки до змін клімату.

Чверть століття тому російські вчені на підставі палеокліматичних досліджень вже прогнозували погодні зміни. Час підтвердив: розроблені ними моделі в цілому виправдали себе. Ті ж повені в пустелях, де раніше опади взагалі було рідкістю, вписуються в рамки прогнозу глобальних змін клімату.

Якщо ж звернути увагу на Придністров’я, то посилення континентальності клімату, зростання амплітуди добової температури повітря і сильні зливові опади повністю себе виправдали в прогнозі очікуваних змін. За чверть століття змістилися кліматичні пояси, змінилися погодні умови, з’явилося більше видів рослин, характерних для південніших країн. Разом з тим у нас обживаються нові види не тільки рослинного, а й тваринного світу. Це загрожує такими наслідками: виникнення нових видів бактерій, комах, які переносять небезпечні хвороби.

Крім того, в процесі зміни клімату виникають небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які негативно впливають на працівників. Тому необхідно розробити стратегію та вжити заходів з адаптації до нових кліматичних умов, через які виникають надзвичайні ситуації техносферного характеру. Система управління охороною праці, принципи її забезпечення також схильні до змін у нових кліматичних умовах.

Як приклад змін у боротьбі з забрудненням навколишнього середовища можна привести впровадження альтернативних енергетичних установок. Вони призначені для зменшення шкідливих викидів в атмосферу. Для Придністров’я це теж актуально через значне зменшення величини середньої швидкості вітру за останні 75 років майже удвічі. Це призводить до зниження розсіювання шкідливих домішок і аерозолів від автомобільного транспорту і роботи підприємств, які викидаються в атмосферу над великими містами. У зв’язку з глобальним потеплінням проблема очищення повітря в містах тільки загострюватиметься.
З іншого боку, розвиток вітрогенераторів стає неефективним за невеликої середньої швидкості вітру. Для використання у Придністров’ї як джерела енергії сонячних панелей немає «зайвих» територій для їх розміщення. Поряд з цим утилізація відпрацьованих панелей – ще одна велика проблема, яка потребує вирішення вже тепер.

Найважливішим завданням на сучасному етапі стає розвиток меліорації, а також збільшення площ, відведених під ті культури, які ще зовсім недавно не потребували зрошення. Причина такого становища полягає в тому, що за останні 30 років у теплу пору року значно зросла кількість днів із мінімальною відносною вологістю (менше як 30 %). Без поливу рослини почали засихати швидше, а збільшення зливових і сильних опадів призводить до розмивання родючого ґрунту і поганого його зволоження у метровому шарі. Вода просто зливається і він не поповнюється продуктивною вологою. У 2020 і 2022 рр. були декади, коли взагалі її не було. Це безпосередньо пов’язано з нинішніми змінами клімату.

Промислова безпека приладів та обладнання також перебуває у взаємному зв’язку зі змінами температури повітря. Майже щороку її максимальні значення близькі або досягають показників +40 °С. У Придністров’ї на оголеній ділянці ґрунту вже фіксувалася температура +71 °С. Це може негативно позначатися на роботі промислового і побутового обладнання. За таких умов забезпечення температурного режиму в приміщеннях промислового і житлового фонду міст буде пов’язане з додатковими енергетичними та фінансовими витратами.
Усі ці фактори змушують нас уже тепер розробляти та вживати заходів щодо адаптації до нових кліматичних умов.


Василь КУДИМА.

Фото tainaprirody.ru