Змагання юних метальників

Турнір метальників у Кам’янці має довгу історію. Заснувало змагання подружжя Лисих іще за радянських часів, щоб обмінюватися досвідом із тренерами зі спортшкіл Молдавії та України.


Нині турнір має республіканський статус і, на жаль, став меморіальним.

■ «Заслужений тренер республіки Галина Лиса багато років присвятила Кам’янській дитячо-юнацькій спортшколі. У тандемі з чоловіком вони підготували спортсменів, які входили в збірні Молдавії, брали участь у змаганнях міжнародного рівня, були їх призерами. У непростий період становлення нашої республіки Галина Михайлівна очолювала школу. Завдяки її організаторським здібностям, установа збереглася, а колектив не втратив свої лідерські позиції. Турнір з метання, біля витоків якого стояла Галина Лиса, тепер є даниною пам’яті про її заслуги»,

– зазначив заступник директора Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву Олександр Макидон.

Близько 70 спортсменів віком від 7 до 18 років із Придністров’я та Молдови демонстрували нині свою майстерність у двох дисциплінах – метанні диска і штовханні ядра. Змагання відбувалися відразу на декількох майданчиках. За тим, як міряються силами малята, з непідробним інтересом спостерігав Василь Лисий.

■ «Для них наш турнір – початок спортивної кар’єри. На чемпіонати республіки вони ще не виїжджають і порівняти свої результати з досягненнями ровесників з інших міст можуть лише на подібних змаганнях, – пояснив заслужений тренер ПМР. – Початківці прагнуть показати всі свої вміння, і навіть якщо програють – матимують важливий урок, вчитимуться, як потрібно боротися за перемогу».

Видовищними були змагання в середній і старшій групах. Тут за лідерство конкурували по 7–10 осіб. Багато хто вже має спортивні розряди та досягнення на республіканському рівні, а дехто – і на міжнародному. У штовханні ядра відзначилися Данило Шоробура з Кишинева, Володимир Куліш із Тирасполя, кам’янчани Даніель Дрождей, Дмитро Безушко й Акіле Кутковецький.

На змаганнях дискоболів господарі виграли 5 із 6 золотих медалей. Суперників обійшли Тимофій Чебан, Олексій Чебаненко, Олександр Грабко та Станіслав Бадан, а Рустам Сафаров, метнувши снаряд на 44 м 91 см, виконав норматив І дорослого розряду. Другий дорослий заслужив його товариш по команді Кирило Євстратій, який став срібним призером турніру з результатом 40 м 61 см.

Серед дівчат двічі піднімалися на вищу сходинку п’єдесталу рибничанки Варвара Белаконська й Анастасія Ротар, кам’янчанка Олександра Заєць і тираспольчанка Дарина Могильна.

У неформальному командному заліку кращими стали господарі турніру. На їхньому рахунку 24 медалі, 10 із яких – золоті. До успіху юних метальників привів тандем Василя Лисого та Євгенії Євстратій, які черговий раз продемонстрували високу тренерську майстерність.


Тетяна ГРИЦЮК.

На фото Рустам Сафаров.