Уряд дбає про добробут

На черговому засіданні Уряду, 26 квітня, було розглянуто й ухвалено низку важливих постанов, спрямованих на підтримку добробуту населення республіки.

Депутати Верховної Ради 25 квітня ухвалили в остаточному читанні Закон про державну підтримку інвестицій. Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов зазначив, що тепер необхідно розробити й підзаконну нормативну базу з тим, щоб  закон був реалізований на практиці. «На початок червня ми повинні бути готовими до притоку інвестицій, які будуть надходити у республіку. Залучаючи іноземний капітал, ми плануємо працювати з інвесторами з Росії, Європи та Азії», – повідомив  він.

Також керівник виконавчого органу держави розповів, що досить актуальною  залишається проблема доступного житла для придністровців. «У проекті пайового  будівництва житла  братиме участь держава, яка має забезпечувати безпосередньо коробку, і громадяни, як пайовики. Мета проекту – забезпечити житлом за доступною ціною тих, хто бажає покращити своє житлове становище. Мова йде  про дво- і трикімнатні квартири вартістю в межах 7 – 9 тисяч американських доларів». Олександр Мартинов дав доручення, скласти списки працівників міністерств просвіти та охорони здоров’я, які бажають взяти участь у цьому проекті.

Міністр соціального захисту і праці Олена Куліченко представила членам Уряду проект закону Придністровської Молдавської Республіки «Про внесення змін та доповнень до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про альтернативну громадянську службу». «Цей проект закону розроблений з метою забезпечення можливостей реалізації громадянами Придністровської Молдавської Республіки права на заміну термінової військової служби за призовом альтернативною громадянською службою. «На сьогодні чинне законодавство визначає для проходження такої форми обслуговування лише установи та органи, що фінансуються з бюджетів різних рівнів. Такий перелік не дає можливості працевлаштувати призовників, які бажають служити Батьківщині у робочому форматі. Однак більша частина вакантних робочих місць пропонується комерційними організаціями, до яких не можна направити громадян для проходження альтернативної громадянської служби.

Таким чином, з метою забезпечення робочими місцями осіб, направлених для проходження альтернативної служби, є необхідним розширити коло суб’єктів у розглянутій сфері правовідносин за рахунок можливості залучення комерційних, релігійних та інших організацій.

Заступник міністра економічного розвитку Марія Глушкова прокоментувала  зміни, які передбачає проект закону «Про внесення змін і доповнень до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про Дорожній фонд Придністровської Молдавської Республіки». За її словами, на сьогодні норма, яка звільняє від сплати податку власників транспортних засобів, поширюється  на організації, що виробляють та реалізують власну продукцію, виконують роботи та надають послуги. До цієї категорії належать республіканські товариства глухих і сліпих. Однак самі громадські організації від податку не звільнені.

Пропонується на законодавчому рівні виділити громадські організації інвалідів ГО «Маяк» та ІП «Рассвет», ГО «Бендерская организация общества слепых Приднестровья»  в окрему категорію юридичних осіб, які мають право на пільги зі сплати податку з власників транспортних засобів. При цьому дію поданого законопроекту пропонується розповсюдити на правовідносини, що виникли з 1 січня 2014 року. Це дозволить скасувати раніше нараховані громадським організаціям інвалідів суми податку з власників транспортних засобів.

Володимир   ДАНИЛОВ.