Державна програма капітальних вкладень діятиме

Днями з соціальними об’єктами Дубоссарського району, які увійдуть до державної програми з капвкладень, ознайомився Президент ПМР Вадим Красносельський. Голова держави також зустрівся з жителями міста, відповів на їхні запитання і розповів про перспективи розвитку нашої країни.

Перший об’єкт, на якому побував Глава держави, – це Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа Олімпійського резерву з веслування і велоспорту. Вона розташована на березі верхнього б’єфа Дністра, де зручно не тільки тренуватися, але і проводити змагання. Ще за радянських часів спортивний заклад підготував цілу плеяду спортсменів, які прославляли місто не тільки на весь Радянський Союз, але і світ. Серед випускників СДЮСШОР з веслування і велоспорту – переможці та призери багатьох міжнародних чемпіонатів та олімпіад. Під час бойових дій 1992 року база спортивного закладу дуже постраждала від інтенсивного обстрілу зі всіх видів зброї з правого берега Дністра. На сьогодні вона потребує проведення капітального ремонту, щоб вихованці (175 юнаків та дівчат) мали змогу тренуватися в нормальних умовах. Глава держави особисто познайомився з ними й тренерами, а також зі станом матеріально-технічної бази, оснащенням та інфраструктурою. Президентом ухвалено рішення: включити будівлю спортивної школи олімпійського резерву до програми капітальних вкладень на 2019 рік. Вадим Красносельський також цього дня подарував вихованцям закладу 3 човна-байдарки.

Наступний об’єкт, який увійде до державної програми капвкладень на 2019 рік у Дубоссарах, – дитячий садок «Березка». Цей заклад відвідують понад 50 вихованців не тільки з міста, але і селищ району. У ньому допомагають дітям відновлювати зір. Проте сама будівля одного з найстаріших закладів району потребує вже не просто здійснення капітального ремонту, як це передбачалося спочатку, а вже спорудження нового корпусу. Під час візиту Президента, дитячий садок відзначав свій 65-й день народження. Глава країни поздоровив ювілярів з цією датою і подарував комплекти білизни для вихованців корекційної установи.

Ще одна важлива подія для дубоссарців – Президент пообіцяв здійснити мрію багатьох жителів міста: побудувати спеціалізований спортивний комплекс з басейном. На жаль, у місті дотепер ніколи не було подібного закладу.«Ми відвідали школу № 4, в якій минулого року силами району було проведено капітальний ремонт спортивної зали. Тепер для учнів створено чудові умови для занять фізичною культурою, а це дуже важливо для того, щоб у нас росло здорове покоління дітей. Що стосується будівництва окремого комплексу в Дубоссарах, то місце для нього вже визначено, необхідно розробити проектно-кошторисну документацію», – зазначив Вадим Красносельський.

Того ж дня Глава країни відвідав також міську школу № 3 з молдавською мовою навчання (освітньому закладу вже понад 100 років). Президента ознайомили зі шкільним краєзнавчим музеєм і розповіли про історію установи. Відбулася також зустріч Глави держави з мешканцями міста і району, які представляли різні галузі. Дубоссарці підготували багато запитань щодо різних сфер життєдіяльності. Серед них прокладання водопроводу для жителів міста в приватному секторі на вулицях Первомайській, Київській, Знаменській, а також у селищах Дубово, Нові Гояни, Нові Погреби й Боска. Президент взяв ці питання під особливий контроль.

Говорили дубоссарці й про зростання цін на медикаменти, про перспективи розвитку сільського господарства, а саме: чому в районі не вирощують овочі й доводиться купувати продукцію іноземних виробників. Глава держави повідомив, що знає про цю проблему. На сьогодні вона є актуальною не тільки в Дубоссарському районі, але і в інших. «Так, багато наших землекористувачів останніми роками вирощують переважно тільки зернові. Але ми не можемо їх примушувати займатися овочівництвом, якщо на їхніх землях відсутня зрошувальна система. Так, необхідно відновлювати наш меліоративний комплекс, і ми цим на державному рівні займаємося, але поступово. Я також упевнений, що в нашій країні можна вирощувати майже всі продукти споживчого кошика. Сподіваюся, що з часом відбудеться  імпортозаміщення і м’ясних продуктів, і молочних. Але виробники цих галузей також потребують підтримки для розвитку. І держава сьогодні дбає про це. Крім захисту вітчизняних виробників, у країні повинна бути й конкуренція», – зазначив Вадим Красносельський.

Президент повідомив дубоссарцям і про заходи, які вживаються органами влади для того, щоб республіка розвивалась. У Придністров’ї приймаються закони з покращення інвестиційного клімату. Залучення коштів від інвесторів дозволить відкривати у нас нові виробництва і, відповідно, робочі місця.

«У 2017 році в Придністров’я повернулося 2 200 громадян нашої республіки. Це свідчить про те, що люди на рідній землі намагаються влаштовуватися на роботу і залишатися зі своїми сім’ями на Батьківщині. У 2016 році дефіцит консолідованого бюджету у нас складав 2 мільярди рублів, а нині – 400 мільйонів. Дефіцит поступово знижується. Безумовно, будь-яке питання в нашій країні пов’язане з фінансуванням, тому ми повинні вміти заробляти кошти. Робота Президента, Уряду і Верховної Ради спрямована на це. Такі зустрічі дозволяють з’ясовувати нам, що насамперед необхідно вирішувати в країні для покращення життя людей», – підкреслив Глава держави.

Президент відповів на всі запитання дубоссарців і пообіцяв розібратися з ними детальніше. Він також поздоровив жителів міста і району зі святом Великої Перемоги й подякував за зустріч.

Надія   ПАЄРЄЛІ.