Свято миру і труда на столичній площі

Питання «Купити чи не купити?» не виникало у жителів столиці, які прийшли сонячного Першотравня на площу ім. О. Суворова. Вони пересувалися від одного прилавка до іншого, заглядаючи через голови тих, хто встиг раніше дістатися до товарів, що привертали увагу здалеку. Це був святковий ярмарок «Купуй придністровське!»

«Під девізом «Купуй придністровське» вже другий рік поспіль ми реалізуємо республіканський проект з підтримки місцевих виробників, – розповів нам Юрій Ганін – президент Торгово-промислової палати ПМР. – За цей час майже 180 підприємств реалізували свою продукцію на більш ніж 20 млн рублів ПМР. Жителі кожного населеного пункту республіки могли переконатися в якості місцевих товарів. Загалом, на ярмарках побували близько 18 тисяч відвідувачів. Ці акції дають можливість придністровцям краще пізнати вітчизняні товари, а самим виробникам – дізнатися про переваги покупців».

До речі, проект «Купуй придністровське!» – це не лише проведення виставок-ярмарків. Цю акцію підтримують близько сотні магазинів у Тирасполі, Бендерах і на півночі республіки. Усюди в цих магазинах можна побачити рекламу місцевих придністровських товарів. Цей ярмарок був організований з нагоди Першотравня. У ньому взяли участь понад 60 підприємств з усіх куточків Придністров’я. Кожний хотів показати свої найкращі надбання, довести покупцям, що навіть в умовах невизнаності можна виробляти добротну продукцію, підвищувати конкурентоспроможність вітчизняних товарів за асортиментом, ціною та якістю.

Ярмарок відкривали Юрій Ганін і Віктор Іванченков – голова Федерації профспілок ПМР. Вони привітали тираспольчан та гостей міста з Першотравнем, побажали успіхів та вдалих покупок.

Побачились ми також і з бендерським главою Романом Іванченком, який завітав до Тирасполя, щоб прийняти ярмаркову естафету. Він прогулювався з донечкою серед покупців. На запитання, чи придбав щось для себе, Роман Дмитрович, сміючись, каже: «По-перше, скажу вам, що наша держадміністрація передплачує газету «Гомін», тож я знаю ваше видання. По-друге, хочу привітати усіх придністровців зі святом 1 Травня, побажати всім гарного настрою. Хочеться порадіти за наших виробників, підтримати їх, придбати продукцію, та побажати, щоб у нашій республіці створювалися нові робочі місця. Для цього ми докладаємо чималих зусиль. А оскільки тільки-но прийшов, то ще нічого не купив, але бачу, що тут цікаво. Всюди черги, товарів багато. 26 травня запрошую всіх на ярмарок до міста Бендери!».

Відома далеко за межами Придністров’я торгово-промислова фірма «Інтерцентр Люкс» представила на продаж кращі зразки своєї продукції. Тут чоловічий та жіночий одяг на будь-який смак, що складається з літнього асортименту, а також весняні куртки, костюми, пальто. Черга безперервна: купують, приміряють, одні покупці не встигли відійти, як на їхнє місце стають нові. Заступник директора з торгівлі Марія Арутюнян розповідає: «Людей можна зрозуміти. Адже на ярмарок ми привозимо добротний товар зі знижками на 20 %, тому й приваблює кожного така ціна. Ми так робимо завжди. Торік побували у кожному місті нашої республіки. Бачимо, що наша робота сприймається «на ура». Наші швачки старанні, вміють шити так, що від імпортних речей не відрізнити. І з реалізацією своїх виробів ми проблем не маємо».

У Бендерської швейної фабрики «Вестра» також не було відбою від покупців. Жінки одягали придбані речі тут же, за шторкою, виходили звідти радісні та щасливі. Є в чому зустріти новий літній сезон. Серед виробничників можна було побачити керівників малих підприємств, про яких наша газета розповідала минулого року, які самі й стояли за прилавком, торгуючи власним товаром: це Андрій Клименко – директор ТОВ «Фрутекс», що виробляє канатики підв’язні для винограду та інших рослин; Михайло Ляшенко – пасічник, який продає мед, пилок, прополіс та «медовуху» за своїм секретним рецептом. Кам’янський консервний завод привіз томатну пасту, зелений горошок, фруктові соки, повидло та багато іншого. «Букет Молдавії» з Дубоссар пропонував свої напої в пляшках з пізнаваною етикеткою, а завод «КВІНТ» реалізовував відомі коньяки та вина.

Тираспольський і бендерський хліб буквально «розлетівся» за кілька годин. Люди підходили й запитували, коли ще привезуть той чи інший сорт. Особливо припав до смаку хліб висівковий та булки з маком. З гучномовців лунали запрошення на дегустацію молочної, рибної, ковбасної та м’ясної продукції. У фотозонах, розташованих в різних точках площі, охочі займали черги на фотозйомки. Малюки каталися: хто на конях, хто на віслюках, хто на паровозику чи автомобілі. Дорослі не випускали з рук повітряні кульки, забувши, що купили їх своїм дітям. А в тіні дерев для дітвори було організоване спортивне містечко, де відважні хлопчики та дівчатка вдосталь могли полазити по імпровізованих перешкодах, відчути себе справжнісінькими туристами.

Проводились майстер-класи ремісників. Тут можна було навчитися ліпити з глини, малювати акварелі, вишивати стрічками. Всі охочі могли взяти участь у конкурсі малюнків на асфальті «Я малюю світ», який також був присвячений першотравневій тематиці. Управлінням народної освіти Тирасполя і Палацом дитячої та юнацької творчості була організована концертна програма місцевих дитячих творчих колективів. Гучними оплесками їх зустрічали та проводжали зі сцени.

Людей, які втомилися і вирішили відпочити та підкріпитися, очікував цілий ряд вуличних кафе і торгових точок з випічкою та солодощами. Працівники відділу маркетингу ДУ «Приднестровская газета» пропонували передплату на республіканські періодичні видання: газету «Гомін», «Адевэрул Нистрян» та «Приднестровье». До речі, Юрій Ганін пообіцяв передплатити нашу газету на друге півріччя поточного року за безготівковим розрахунком. Полку наших читачів стане більше!

Святковим  настроєм  переймалася  Ірина   МАСЛОВА.