Золотий ювілей музею

Слободзейський історичний музей відзначив 50-річчя. Півстоліття тому перші відвідувачі ознайомилися з його експонатами.


В ювілейних урочистостях взяли участь усі, кому був вручений «квиток у минуле». Директор Слободзейського історичного музею Вікторія Чебан зазначила, що відзначити день народження разом зі співробітниками районного музейного об’єднання прийшли справжні друзі та помічники.

Учні 9 «Б» класу Слободзейського теоретичного ліцею-комплексу (класний керівник Анна Кутиркіна) висловили захоплення історичною скарбницею міста і району віршованою присвятою.

Відеопрезентація наочно продемонструвала гостям етапи становлення і розвитку музею. Його створив у 1974 році ветеран Великої Вітчизняної війни, кавалер ордена Червоної Зірки Потап Iванович Борисенко. Завдяки його подвижництву, був обладнаний перший екскурсійний зал у колишній будівлі редакції та друкарні районної газети. У 1976-му установою керував ветеран війни та праці Володимир Iванович Степанов, а з 1978 по 1984 роки – Валентина Iванівна Липован і Степан Омелянович Єрезану. Під їхнім керівництвом було зібрано багато експонатів різних історичних періодів. Понад сім років очолювала колектив Валентина Григорівна Кроітору. У 2005 році вона стала лауреатом Пушкінського, а у 2007-му міжнародного («Історія моєї сім’ї») конкурсів, що проходили в Москві.

Про той час згадувала колишній науковий співробітник музею Наталія Артьоменко, яка також зібрала багато цінних матеріалів для музейних фондів. Упродовж 18 років працювала в установі Тамара Васильєва, близько 20 – Олена Затика. З 2000-го широке коло службових обов’язків успішно і професійно виконує головний хранитель музею Наталія Балан.

У вересні 1986-го музей дістав тимчасову прописку в будівлі колишньої молдавської школи, а через рік переїхав на нинішнє місце розташування. У 1988-му провели капітальний ремонт, створили нову експозицію. У 2004 році на базі музею заснували районне об’єднання, до якого увійшли музеї шести сіл.

Очолюваний з 1986 року Вікторією Чебан колектив творчо ставиться до відтворення багатоликого образу Слободзеї та району, історії малої батьківщини з давніх часів і до сьогодні.
У листопаді 2019-го працівники музеїв району відзначили важливу подію – відкриття нового лекційного залу та фондосховища. З’явилася можливість у комфортних умовах проводити лекції, майстер-класи, демонструвати презентаційні проекти на різну тематику, використовуючи експонати з фондів музею. Нинішнього року колектив Слободзейського музею посів перше місце в республіканському конкурсі відеороликів.

За півстолітній період накопичено 7 746 одиниць зберігання основного фонду та понад 4 580 одиниць допоміжного наукового фонду. Краєзнавці зібрали великі колекції предметів побуту, етнографії, флористики, нумізматики, філателії, боністики, фотографій, документів і друкованих видань. У музеї експонуються стаціонарні та пересувні виставки на різну тематику. Деякі з них супроводжуються елементами театралізації. В арсеналі форм і методів популяризації історичних знань – екскурсії, вікторини, зустрічі. Впродовж останніх десяти років співробітники районної установи створили чимало відеослайдових проектів, які активно використовуються під час проведення різних заходів. У 2023 році досвід слободзейських музейників став надбанням їхніх колег – учасників республіканського семінару.

У Книзі відгуків, розпочатої вже в новому столітті, читаємо слова вдячності від земляків, відвідувачів та екскурсійних груп із близького і далекого закордоння: Молдови, України, Росії, Білорусі, Болгарії та інших держав. Співробітники Слободзейського історичного музею та районного об’єднання продовжують активно працювати, щоб не переривалася нитка між минулим і сьогоденням.
З ювілеєм колектив привітав глава держадміністрації Слободзейського району та міста Слободзеї Василь Тищенко:

«В останні роки Слободзейський історичний і музеї населених пунктів значно активізували свою діяльність. На сьогодні це значущі установи, що відображають історію й розповідають про кращих людей району, які прославили наш край. Ми живемо у складний час, коли важливо донести цю актуальну інформацію до кожної молодої людини». Керівник району вручив ювілярам пам’ятний адрес, квіти та цінний подарунок – комп’ютер.

Начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз наголосила на особливому значенні районного об’єднання в збереженні історичної та культурної спадщини, у патріотичному та духовному вихованні молоді.

«Слободзейський історичний музей – один із провідних у республіці. Повсякденною діяльністю, активною позицією він може служити прикладом для інших», – підкреслила Марія Андріївна і подякувала колишнім і нинішнім співробітникам за роботу, а главі держадміністрації – за підтримку установ культури.

Привітав музейників і депутат Верховної Ради Павло Шинкарюк. Він оголосив вітальний адрес Голови законодавчого органу влади та презентував ювілярам цінний подарунок – звукові колонки до комп’ютера.

У ювілейному вшануванні взяв участь керівник ансамблю «Козацькі серця» Сергій Федченко, який прочитав вірш місцевого поета Віктора Крившенка і виконав пісню про Слободзею; директор Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Микола Димченко, кореспондент газети «Слободзейские вести», колишній директор музею Валентина Липован, директор районного Будинку культури Оксана Єскіна, директор Тираспольського об’єднаного музею, випускниця Слободзейської ЗОШ № 2 Алла Мельничук.

Чудовий вірш 50-річному ювілею музейного закладу присвятила коректор районної газети, член Спілки письменників Придністров’я Галина Васютинська.

На урочистій церемонії був також відзначений внесок редакції газети «Слободзейские вести» у збереження історії району. Вінцем ювілейного заходу стала цікава
оглядова екскурсія.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.