Коли народ єдиний, він непереможний

Упродовж кількох травневих днів тривав фінальний тур ювілейної 30-ї республіканської військово-спортивної гри «Юний патріот Придністров’я – 2024». Цього року її присвятили 80-й річниці звільнення території республіки від німецько-фашистських загарбників та 79-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.


Організатором події виступило Міністерство просвіти за сприяння Міністерства оборони та інших міністерств і відомств республіки, а також Союзу захисників Придністров’я та молодіжного руху «Спадкоємці Перемог». Учасниками військово-спортивної гри були 15 команд з усіх міст і районів ПМР – понад 300 школярів. Дебютували юнармійці Оперативної групи російських військ у Придністров’ї.

Урочиста церемонія відкриття змагань відбулася на Кіцканському плацдармі. З вітальним словом до учасників звернувся Голова Уряду Олександр Розенберг:

«Історична пам’ять, сила духу, воля до перемоги, звичайно, є запорукою становлення справжнього громадянина своєї країни. Нещодавно ми всі з вами віддали данину пам’яті подвигу радянського народу у Великій Вітчизняній війні, в Перемозі. Тож нехай подвиг ветеранів, їхня воля до перемоги, їхня сила духу будуть вам прикладом у цій військово-патріотичній грі. Впевнений у тому, що у нас зростає гідна зміна. Тому цінуйте досвід, подвиг і досягнення своїх земляків. Пам’ятайте про свою історію й цінуйте Батьківщину».

Офіційну частину відкриття змагань продовжила церемонія покладання квітів до меморіальних плит Кіцканського плацдарму.

Військовослужбовці роти Почесної варти, яка вважається візитною карткою Збройних сил, завершили урочисту частину чітким показовим виступом.

Подальші заходи за планом військово-спортивної гри розгорнулися в оздоровчому комплексі «Днестровские зори».

Після капітального ремонту двоповерхової будівлі тут урочисто відкрили спальний корпус «Фламинго», який може упродовж року приймати близько 200 відпочивальників. Для них обладнані комфортабельні кімнати з новими меблями та м’яким інвентарем.

Нульовий поверх обладнаний просторими душовими приміщеннями, санітарними кімнатами та сучасним медпунктом. Почесне право перерізати червону стрічку надали Голові Уряду Олександру Розенбергу та міністру оборони Олегу Обручкову.

У змагальній частині фінального туру гри «Юний патріот Придністров’я» учасники в конкурсі «Статний у строю, сильний у бою» демонстрували свої вміння у стройовій підготовці та проходженні урочистим маршем із піснею. У програмі першого дня провели історико-краєзнавчий конкурс «Коли народ єдиний, він непереможний!», спортивні змагання «Тяжко у навчанні, легко в бою!» і творчий конкурс інсценованої патріотичної пісні «Ми пам’ятаємо, ми пишаємося!» – захисникам Вітчизни присвячується…».

Випробуваннями на влучність, спритність і швидкість розпочався другий день змагань у воєнізованій грі «Бойовий рубіж». На контрольних пунктах, розташованих на території табору, юнармійці показали свої навички стріляти з пневматичної гвинтівки, розбирали та збирали на швидкість макет автомата Калашникова, показали свої знання з топографії: вміння визначати азимут та орієнтуватися на місцевості.

Підрозділи спеціального призначення силових відомств, зокрема кінологи, організували й показали майстер-класи з дресированими собаками.

Неабиякий інтерес у школярів викликала екскурсія в Бендерську фортецю, що збагатила їх враженнями та поповнила знання з історії Придністров’я. У парку св. Олександра Невського відбувся концерт солістів оркестру Головного штабу Збройних сил та церемонія нагородження переможців і призерів гри.

Першою за результатами всіх конкурсів стала команда «Бригантина» школи № 9 м. Рибниці. На другому місці в підсумковій таблиці виявилися учні школи № 18 м. Бендери, третіми – юнаки та дівчата школи № 2 з Дубоссар.

Непогані результати за підсумком усіх конкурсів показали вихованці Республіканського кадетського корпусу МВС. Вони визнані найбільш влучними у стрільбі, найкращими в стройовому та історико-краєзнавчому конкурсах і в різних видах спортивних змагань. Досить успішно виступили учні Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу. Вони посіли третє місце у змаганнях зі стрільби з пневматичної гвинтівки у воєнізованій грі «Бойовий рубіж».

У складі команди були й діти з України. Вони змагалися разом із придністровцями, дістали багато позитивних емоцій і подякували організаторам змагань за цікаве проведення гри «Юний патріот Придністров’я».

Заступник міністра оборони Сергій Поляков звернувся до учасників військово-спортивної гри з напутніми словами:

«…Та енергетика, яку ви дарували нам упродовж цих трьох днів, зарядила нас надовго. Ви створили справжнє свято дружби та єдності. Ви – майбутнє нашої країни й довели, що є гідними патріотами Придністров’я. Впевнений, що проведені разом дні не минуть марно, а залишать у ваших серцях гарні, теплі спогади про юнацьку дружбу».

Наступного року такі змагання відбудуться знову. Організатори впевнені, що вони сприятимуть подальшому патріотичному вихованню молоді республіки.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото Марини Сови.