Урядові новини в короткому огляді

Про усиновлення, інвентаризацію земель, грошову допомогу пенсіонерам… Загалом понад 20 питань розглянули урядовці під час засідання вищого виконавчого органу влади.


Грошову допомогу близько 970 пенсіонерів зможуть одержати до кінця травня. Йдеться про осіб, які не встигли з об’єктивних причин отримати 200 рублів напередодні Великодніх свят. У зв’язку зі зверненнями таких громадян, Міністерство соціального захисту та праці ініціювало продовження терміну виплати одноразової фінансової допомоги, наданої компанією «Шериф» окремим пільговим категоріям, до кінця травня.

Видаватимуть кошти в касі Центру соціального страхування та соціального захисту за місцем проживання та у філії ДУП «Пошта Придністров’я». За бажанням, гроші можуть переказати на банківські рахунки.

Законопроект, що стосувався змін і доповнень до Закону «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей», представила керівник Мінсоцзахисту Олена Куліченко. Міністр зазначила, що у Придністров’ї є проблема з усиновленням дітей віком від 7 років та дітей з обмеженими можливостями здоров’я. Хоча залюбки люди беруть для усиновлення малюків.

Щоб стимулювати усиновлення дітей старшого віку, було запропоновано збільшити суму одноразової виплати. На сьогодні вона становить 2 589 рублів, а за підтримки законодавцями пропонованого проекту, це буде сума у 26 750 рублів на кожну дитину. Звичайно, йдеться про усиновлення дитини-інваліда, дитини віком від 7 років, а також дітей, які є братами та сестрами.

■ «Звичайно, для держави ці заходи спричинять додаткові фінансові витрати, – зазначила міністр, – однак вони будуть значно нижчими порівняно з витратами на утримання дитини у спеціалізованій установі».

Проектом також запропоновано збільшити вік дитини, за усиновлення якої виникає право на одноразову допомогу, з 14 до 18 років. Усі ці заходи спрямовані на збільшення кількості усиновлень та забезпечення додаткової підтримки сімей, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків.

Законодавчу ініціативу, яка дозволить державним і муніципальним організаціям, що ведуть геодезичну та картографічну діяльність, застосовувати спеціальний податковий режим – спрощену систему оподаткування – представив під час засідання Уряду Міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул.

Нині спрощену систему не мають права застосовувати державні та муніципальні унітарні підприємства (ДУП та МУП), за винятком тих, що здійснюють проектні роботи та (або) технічний нагляд за веденням будівельно-монтажних і ремонтно-будівельних робіт.

У такому разі податкове навантаження на установи, які здійснюють геодезичну та картографічну діяльність, впливає на те, що вартість їхніх послуг і робіт вища, ніж у недержавних організацій аналогічного профілю. Таке становище створює нерівні умови ведення економічної діяльності та знижує конкурентоспроможність державних і муніципальних установ.

Ухвалення доповнення до Закону «Спеціальний податковий режим – спрощена система оподаткування» сприятиме зниженню цін на послуги та закріпленню позицій на ринку. Якщо депутати ухвалять законопроект, він набуде чинності з 1 жовтня поточного року.

Урядовці обговорили питання щодо зміни порядку виявлення неблагополучних сімей у республіці, затвердили положення про картографо-геодезичний фонд державного земельного кадастру та працювали над низкою інших важливих проблем.


Iрина МАСЛОВА. 

Фото: government.gospmr.org/.