Хто в червні байдикує, той узимку голодує

Приказка точно не про наших читачів, які старанно трудяться на своїх присадибних ділянках, користуючись порадами садівника-городника, і переконані, що голодувати їм точно не доведеться.


1 червня Місяць переходить у знак Скорпіона, який вважається досить родючим. Якраз тепер варто сіяти та садити якомога більше різноманітних культур. Насіння швидко та дружно сходить. Самі ж рослини будуть міцними та з добре розвиненою кореневою системою.

Посійте різні види капусти або пересадіть на грядку розсаду, висівайте такі сорти моркви, які підходять для тривалого зберігання. Добре сіяти також огірки, гарбузи, патисони, кабачки. З листової зелені – базилік, шпинат, кріп.

2 червня ретельно огляньте плодові культури, чи немає на них ознак хвороб або слідів шкідників. Оскільки яблуня найбільш поширене плодове дерево в наших садках, їй можуть дошкуляти попелиці, яблунева плодожерка чи яблуневий квіткоїд. Це все небезпечні «вороги», що пошкоджують листки, плоди, квітки чи бутони плодових дерев, тому захистіть їх від цих шкідників спеціальними препаратами.

3 червня. Місяць переходить у знак Стрільця, тому краще відкласти посів культур, з яких плануєте збирати врожай. Такі рослини не дадуть велику кількість здорових та якісних плодів. Однак садити можна декоративні культури, які стануть окрасою саду.

4 червня. Повний Місяць свідчить, що господареві краще день відпочити. Рослини стають чутливі до зовнішнього впливу, тому сьогодні їх не потрібно зайвий раз чіпати.

Якщо садовим культурам дошкуляють птахи, плоди черешні та вишні слід захистити. Невисоке молоде дерево накрийте спеціальною сіткою від птахів. Якщо ж воно вже доросле й високе, можна повісити щось блискуче, щоб відлякувало птахів, наприклад, старі компакт-диски.

5 червня. У знаку Козерога господар може проводити фактично будь-які агрозаходи. Це прекрасний час, щоб посіяти або посадити культури, які дадуть здоровий урожай на зберігання. Багаторічні рослини будуть десятиліттями родити, виростуть міцні, з розвиненими коренями.

6 червня. Якщо до цього часу на городі стояло тимчасове укриття для теплолюбних культур, можна його зняти. Грядки, що звільнилися, засійте іншими культурами або ж сидератами. Досить популярними культурами для цього є бобові. Вони здатні генерувати у ґрунті велику кількість азоту. Однак посіяти як сидерати можна й інші культури: злакові, хрестоцвіті, складноцвіті.

7 червня – під знаком Водолія краще нічого не сіяти та не садити, тому що культури ростимуть повільно та часто хворітимуть.

Однак зверніть увагу на колорадського жука, від якого найбільше страждають картопля, томати та інші пасльонові. Личинки колорадського жука надзвичайно ненажерливі: з’ївши листя на одній рослині, переміщуються на іншу. Жуки живляться проростками, листками та бульбами. Візьміться за їх знищення.

8 червня – все ще під знаком Водолія. Тому дотримуйтеся порад попереднього дня.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.