Свято Лаг ба-Омер у РАШКОВІ

Придністров’я – багатонаціональна і полікультурна республіка. У літописі краю відображені події різних історичних епох. Традиції десятків народів протягом століть взаємно збагатили одна одну. У добросусідстві від віку й донині живуть представники трьох релігій: православ’я, католицизму та іудаїзму.


Збереженню цієї єдності та розвитку кожного етносу приділяється значна увага і на державному рівні, й національними общинами Придністров’я. Одна з них – єврейська – провела в Рашкові традиційне свято вогнищ Лаг ба-Омер. Щоб відзначити його, у старовинне село на півночі республіки з’їхалися представники єврейських общин із різних міст нашої республіки та Молдови. Зацікавила національна культура цього древнього народу і численних туристів. Майже півтисячі жителів Тирасполя, Бендер, Дубоссар, Рибниці, Кишинева і Бельців прибули в Рашків, щоб ознайомитися з єврейськими традиціями, дізнатися про походження, давнє коріння свята.

Щиро привітав гостей глава Кам’янської державної адміністрації Володимир Бичков.

■ «Культура кожного народу унікальна. Залучення до її цінностей завжди збагачує та зближує людей, створює умови для гармонії, для розвитку і процвітання, – зазначив посадовець. – Сьогодні у нас з’явилася можливість долучитися до історії і традицій єврейського народу, а також поділитися один з одним духовними надбаннями наших предків».

Кам’янщина, дійсно, щедра та гостинна земля. У районі діє проект KAMENKA FEST+, у перебігу якого жителі республіки та зарубіжні гості знайомляться зі старовинними звичаями та сучасною культурою. Літній «Камертон», гуляння на Масляну та Купальська ніч, «Ягідний переполох» і томатний фестиваль уже стали популярними. Нині до них додадуться колоритні свята, що відбудуться практично в кожному селі.

Знайомство з Рашковом – одним із своєрідних і яскравих населених пунктів краю – відбулося під час піших і віртуальних екскурсій. З огляду на велику кількість бажаючих узяти в них участь, до завідувача сільського музею Ольги Сливки приєдналися цього дня її колеги – співробітники Кам’янського комплексу меморіальних музеїв. Вони провели гостей живописними стежками, з яких відкриваються чарівні краєвиди, розповіли легенди та історичні відомості про численні пам’ятники архітектури та культури.

Перша згадка про єврейську общину Рашкова відноситься до XVII століття. У селі збереглися два єврейські кладовища. На одному з них недавно знайшли місце поховання цадика (духовного лідера общини). На початку XVIII століття рабин Шабтай написав знаменитий молитвослов на івриті – Сидур, яким до цих пір користуються в усьому світі. До могили рабина тепер з’їжджаються паломники з різних країн. Відвідали її й учасники фестивалю.

Ще одна важлива точка екскурсійного маршруту – синагога. Унікальний за своїми архітектурними особливостями храм побудували в середині XVIII століття. Усі чотири його стіни – це фасади, кожен з яких має оригінальне оформлення. Ще одна цікава особливість синагоги – сходи у стіні, що ведуть на дах. На жаль, будівля сильно постраждала під час антирелігійної кампанії, проте нині тривають роботи щодо збереження пам’ятника культури.

■ «Синагогу законсервували, щоб запобігти подальшому руйнуванню. Обговорюються деталі реконструкції будівлі. Спільно з місцевою владою ми піклуємося про те, щоб синагога мала презентабельний вигляд. Упорядковуємо територію, створюємо поруч сквер», – розповів Марк Фінкельзон, який очолює єврейську общину Бендер.

Для туристів (не знайомих з історією Лаг ба-Омер) рабин бендерської синагоги Мендель Гоцель пояснив, що свято вогнищ відзначається на 33-й день після Песаха. У єврейській традиції воно має велике культурне й історичне значення. Один зі звичаїв – стрільба з лука. Це данина пам’яті воїнам Бар-Кохби – воєначальника, який на рубежі перших двох століть нашої ери очолив боротьбу євреїв проти римлян. Як користуватися цією зброєю, на фестивалі демонстрували юні лучники, що тренуються у спеціалізованій спортшколі Тирасполя.

У Лаг ба-Омер прийнято відпочивати на природі, насолоджуючись її красою та спілкуванням із близькими, тому для всіх гостей – занурених у традицію і тих, які тільки-но дізналися про неї – були організовані активні ігри. На тінистих алеях парку сім’ї влаштовували пікніки. Широко були презентовані традиційні єврейські страви та місцева кухня, що об’єднала молдавські та російські, українські та польські, болгарські та інші традиції.

Умільці з різних куточків Придністров’я привезли в Рашків розшиті в етнічних традиціях краю та в’язані речі, м’які іграшки, прикраси з різноманітного матеріалу, витончені шкіряні сумочки та практичні «шопери» в народному стилі, різножанрові картини та глиняний посуд, оригінальні скульптури для ландшафтного дизайну тощо. На згадку про фестиваль Лаг ба-Омер кожен міг купити на ярмарку сувенір.

Були й майстер-класи в стилі Hand Made. Наприклад, представники єврейського добродійного центру з Рибниці навчали плести браслети дружби. Показували, як скласти з яскравих намистин узор, який відповідатиме характеру і стилю людини. Учасники фестивалю з задоволенням майстрували прикраси й обмінювалися ними з друзями на згадку про зустріч у Рашкові.

Завершився фестиваль традиційним вогнищем, яке символізує духовне прозріння. Лунала єврейська музика, кружляли в національних танцях учасники фестивалю. Народні та сучасні пісні задушевно виконував, цілком виправдовуючи назву, самобутній колектив Neshama Band (переклад першого слова – душа).

Керівник єврейської общини Рибниці Iлля Фрейдкин від імені гостей подякував керівництву Кам’янського району і Рашківській адміністрації за співпрацю в організації та проведенні першого фестивалю Лаг ба-Омер і висловив сподівання, що це яскраве свято стане традиційним.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.