Чверть віку беззавітного СЛУЖІННЯ ЛЮДЯМ

Товариство істориків-архівістів Придністров’я сприяє розвитку архівної справи та історичної науки, а також зберігає історико-культурну спадщину республіки.


Засноване 21 травня 1999 року на установчій конференції, воно об’єднує представників органів державної влади та управління, істориків, архівістів, працівників музеїв, бібліотек, закладів культури та освіти, громадських активістів, представників засобів масової інформації.

Поміж гостей та учасників урочистих зборів, що відбулися в Малій залі Палацу Республіки з нагоди 25-річного ювілею цієї громадської організації, ведучий Микола Димченко назвав депутатів Верховної Ради Iлону Тюряєву та Андрія Сафонова, начальника відділу науки Апарату Уряду Михайла Бурлу, військового отамана Чорноморського козацького війська генерал-майора Iгоря Небейголову, секретаря Тираспольсько-Дубоссарської єпархії протоієрея Iоана Калмика, президента Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка професора, академіка Степана Берила та багатьох інших.

Микола Димченко прочитав привітання від Президента Вадима Красносельського з нагоди ювілею. Глава держави зазначив, що за чверть століття своєї діяльності Товариство істориків-архівістів стало організацією, яка відіграє важливу роль у вивченні історії нашого краю, історичних документів та архівів.

■ «Ваш внесок у збереження нашої культури та історичної пам’яті неоціненний. Дякую кожному з вас за зусилля та відданість справі», – наголошується в документі.

Голова Товариства Зінаїда Тодорашко розповіла присутнім про ту величезну роботу, яку щоденно роблять його члени. Наприклад, ще у 2000 році було укладено угоду з Російським товариством істориків-архівістів. Також понад 20 років організація взаємодіє зі Спілкою архівістів України, трохи менше – з білоруськими архівістами.

Зінаїда Георгіївна нагадала про історичні проекти, закладені спільнотою: «Архівні вечори», «Жива пам’ять», «Без терміну давності», «Меморіал захисників Вітчизни», які розповідають правду про злочини проти мирного населення Придністров’я в роки Великої Вітчизняної війни, надають інформацію про загиблих героїв 1941–1945 років. Усі проекти розміщені на офіційному сайті Держслужби управління документацією та архівами.

■ «Минулого року інтерес до нашого сайту, до діяльності архіву був досить високий. Понад 100 тисяч звернень на сайт з усіх держав світу, зокрема з Молдови, Росії, України та далекого зарубіжжя, де, очевидно, є наші співвітчизники чи, можливо, є інтерес до Придністров’я. Це – Німеччина, Італія, США, Великобританія, Франція. Отже, були мотиви подивитися, ознайомитися з Придністров’ям. Усі проекти відображають стан придністровської державності та розвиток громадянського суспільства. Тому, напевно, такий великий інтерес до Придністров’я», – повідомила Зінаїда Тодорашко.

Організація також проводить міжнародні науково-практичні конференції та семінари, випустила шість видань серії «Твої люди, Придністров’я», розробила та успішно запровадила багато архівних проектів.

Андрій Сафонов, виступаючи від імені вищого законодавчого органу влади, оголосив вітальний адрес її керівника Олександра Коршунова:

■ «Товариство за 25 років у найскладніших політичних та економічних умовах змогло згуртувати архівістів, істориків, краєзнавців, представників ЗМІ. Завдяки щоденній праці членів товариства, зберігається пам’ять про непростий історичний шлях, пройдений республікою, про людей, які відіграли значну роль в її розвитку».

За активну наукову діяльність кращих членів Товариства істориків-архівістів відзначили державними нагородами, а деяких активістів – грамотами відомства.

Післяслово: після урочистостей відбулася звітно-виборча конференція, на якій Зінаїду Тодорашко одностайно обрали керівником організації на наступні п’ять років.


Юлія ПОНОМАРЕНКО.

Фото автора.