Нерозривний зв’язок культури та освіти

Культура та освіта – дві найважливіші складові, що визначають шляхи розвитку суспільства. Ця проблематика визначила назву республіканського круглого столу «Культура та освіта в ПМР: проблеми й рішення», який відбувся в ПДУ імені Т. Г. Шевченка. Роль організатора взяв на себе Iнститут державного управління і соціально-гуманітарних наук вишу.


Звернення до учасників наукової події ректора університету професора Владислава Соколова оголосила директор Олена Бобкова.

■ «Нині в нашому світі відбувається злам ціннісної парадигми. У Придністров’ї 2024-й оголошено Президентом Вадимом Красносельським Роком сімейних цінностей. А освіта й культура – це два найпотужніших важелі, що визначають формування сімейних цінностей», – зазначив керівник університету.

З основною доповіддю, яка стосувалася підготовки кадрів для галузі культури та мистецтва, виступила Олена Бобкова.

■ «Раніше в університеті готували фахівців за такими спеціальностями, як соціокультурна діяльність та акторська майстерність. Ця система зазнала змін, тому фахівець соціокультурної діяльності на сьогодні має більш широке застосування», – розповіла Олена Михайлівна.

■ «Про проблему культури ми говоримо стільки, скільки існує Придністров’я, – наголосив, виступаючи перед учасниками засідання завідувач кафедри загальних гуманітарних і правових дисциплін Тираспольського міжрегіонального університету Микола Димченко. – Адже культура – це не тільки концерти та свята, а й величезний кластер діяльності суспільства: освіта, наука, фольклор, образотворче мистецтво, релігія тощо. Держава зі слабкою економічною системою, але розвиненою культурою буде існувати, а суспільство, в якому немає культури й освіти, традицій і наступності, навряд чи існуватиме довго».

Про значущість розвитку загальнокультурних компетенцій учнів у системі освіти республіки розповіла доцент кафедри соціальної комунікації та медіації ІДУіС-ГН Iлона Клименко.

■ «У межах здобуття студентами вищої освіти в ПДУ проводиться безперервна робота над формуванням їхніх загальнокультурних компетенцій. Це складний і тривалий процес. Вважаю, що необхідний самостійний курс із міжкультурної комунікації в середніх і вищих професійних навчальних закладах. Він надасть можливість системно і послідовно формувати міжкультурну компетентність, розвиваючи особистість студента, враховуючи вимоги придністровського освітнього стандарту», – зазначила вона.

Суть культурологічного підходу полягає у визнанні пріоритету культури в освіті, вихованні та суспільному розвитку. Це означає, що в процесі навчання і виховання людина не просто вивчає культуру, а проживає і переживає її, як свій спосіб життя і діяльності, як певне культурне середовище. Про це говорила доцент кафедри соціокультурних комунікацій та медіації ІДУіС-ГН Iрина Стратієвська, яка порушила тему культурологічного підходу до системи вищої освіти.

Заслухали також виступи кандидата мистецтвознавства В’ячеслава Долгодворова «Духовно-моральні функції культури в сучасному світі», голови громадської організації православних педагогів «Начало» Віри Дворяну «Модель випускника Руської православної соборної школи», представника Тираспольського аграрно-технічного коледжу Тетяни Єремєєвої «Шляхи формування загальнокультурної компетенції в середній професійній освіті ПМР», викладача цього ж коледжу Тетяни Кушнірової «Навчальна система, спрямована на формування загальнокультурних і професійних компетенцій студентів у СПО», викладача Слободзейського політехнічного технікуму Олени Ярошевської «Культура і сучасний світ: духовно-моральний і цивільно-патріотичний аспекти».

Учасники круглого столу обговорили питання взаємозв’язку культури та освіти на прикладі вітчизняного досвіду, духовно-морального і цивільно-патріотичного аспекту, сучасної освіти та розвитку загальнокультурних компетенцій, формування спільності «придністровський народ», а також ціннісно-культурологічної складової сучасної професійної освіти.

Підсумки підбила Олена Бобкова, поставивши на перший план актуальність розглянутих питань, обумовлених неможливістю їх існування у відриві одне від одного. Ці феномени виступають взаємним доповненням: людина долучається до культури через освіту, і, здобувши її, стає транслятором культурної спадщини.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.