У вихорі вальсу кружляє юність моя золота

У всіх школах Придністров’я сріблясто пролунав «Останній дзвоник». На це свято з завмиранням серця чекали всі одинадцятикласники, адже воно відкриває випускникам широкий шлях у самостійне життя.


На останню лінійку 15 ліцеїстів РУТЛ-К вийшли коридором, заквітчаним материнськими вишитими рушниками-оберегами. Притихлі та дещо збентежені, під проводом чарівної Iрини Андріївни Субцірел, класного керівника і матері-наставниці, вони приєдналися до урочистого строю. Вірші, пісні, посмішки й теплі слова привітань – сьогодні все для них:

■ «Дорогі старшокласники! Для вас останній дзвоник – це початок дороги в нове, доросле та самостійне життя. Попереду на вас чекають нові вершини та досягнення. А головне – непросте життя, в якому ви будете самостійно приймати відповідальні рішення, що стосуються власної долі. Бажаю вам упевнено крокувати у щасливе майбуття, вступити до обраних вищих навчальних закладів, зробити свій життєвий та професійний вибір і завжди йти дорогою добра», – зворушено зазначила директор закладу Тетяна Андріївна Гілаш.

Навчальний рік минув без карантину і віддаленого навчання, був активним і насиченим, з олімпіадами, творчими конкурсами та різноманітними змаганнями, що сприяло продуктивності навчального процесу. Особливих успіхів досягли в патріотичному вихованні, в конкурсах і олімпіадах з української мови та літератури, у збереженні національних традицій українців, що підтверджує масова участь і нагороди в онлайн-акції «Вишиванка – твій генетичний код».

Кращим учням і активістам вручили грамоти за відмінне навчання та перемоги в олімпіадах, конкурсах і змаганнях міського і республіканського рівня. Педколектив дбає про те, щоб вихованці почувалися в ліцеї, як у великій дружній родині, залучалися до участі в житті школи, міста і всієї республіки.

Уроки, контрольні, тренування, змагання, походи, успіхи-невдачі-злети, зими та весни – у дружній ліцейській сім’ї непомітно промайнули 11 років.

На свято останнього дзвоника зазвичай ідуть родинами. Випускника 11-А Олексія Леонова також супроводжувала вся сім’я. Бабуся з гордістю повідомила, що внук навчається в ліцеї з 1-го класу, коли отримає атестат, вступатиме в інженерно-технічний інститут ПДУ. Нині ІТ-технології та інженерні спеціальності є досить актуальними.

Гнат Бурдіян і Сергій Малюченко в цей знаменний день сповнені поваги та вдячності сім’ям, батькам. Батько Гната – художник, він протягом року писав щодня по картині. Син пишається ним, прагне наслідувати його характер і вміння працювати, досягати мети. Юнак планує навчатися в ПДУ і стати соціологом. Його товариш Сергій бере приклад з брата Влада Римаря, який працює в престижній компанії DЕХ, а також із сестри Iрини, вона здобула червоний диплом і стала економістом. Сергій іде їхніми стопами – після ліцею вступатиме в держуніверситет, де вивчатиме психологію.

На сьогодні більшість із випускного класу вважаються студентами, двоє претендують на золоті медалі. Олександр Міщенко упевнений, що його досягнення – це велика праця,

«…праця не тільки моя, а і вчителів, батьків, матері та бабусі, які підтримували, допомагали та завжди вірили в мене».

Останнім стане цей дзвоник і для декого з дев’ятикласників: хтось із них здобуватиме СПО, а хтось продовжить навчатися в рідних стінах ще два роки. Учням жаль розлучатися, адже їхній клас це як дружна сім’я. Через це Дар’я Б. хоче запам’ятати до найменших дрібниць усе, що відбуватиметься у старших класах.

Першокласники вручили старшим товаришам маленькі дзвіночки.

■ «Це на добру згадку про рідний ліцей, турботливих учителів, про зоряні ночі в походах, іскристе багаття на березі сивого Дністра та перші трепетні почуття до милої подружки, до рідного краю, що зароджувалися у ваших юних душах у шкільні роки», – щиро зазначила класна наставниця Ірина Андріївна.

Пари у шкільній формі закружляли у прощальному вальсі, в голубе небо злетіли легкі повітряні кульки, Марія Стамова та Олександр Міщенко дали останній дзвоник у 2023-2024 навчальному році.

Закінчилася безтурботна шкільна пора, час сказати: «Школо, прощай!» Марія ж вважає, що життя продовжується, для випускників воно тільки починається і буде світлим і щасливим.


Олена СТЕФАНЮК.

Фото автора.