Хорове багатоголосся

У Дні слов’янської писемності та культури в малій залі Палацу Республіки відбувся концерт Придністровського державного хору під назвою «Душе моя…».


Шанувальники співу почули православні композиції Петра Чайковського, Ромуальда Твардовського, Сергія Рахманінова, а також твори українського, молдавського, російського та інших народів. Це був один із найкращих концертів духовного хорового співу a cappella.

Хорове виконання має популярність через незвичайну енергетику і красу, якою насолоджуєшся нескінченно. Спів у колективі – це завжди зосередженість, адже потрібно чути не тільки свій голос, тримати свою партію та одночасно слухати партію іншого голосу, інших учасників.

Придністровський державний хор – це колектив з майже 20-річною історією. Він цікавий не тільки своїм унікальним звучанням, а й оригінальним репертуаром. Усього в скарбничці артистів близько 600 вокальних творів. Колектив пишається своїми співаками. Серед них є заслужені артисти, відмінні працівники культури, лауреати міжнародних конкурсів, переможці міських і республіканських фестивалів.

Один із виконавців чоловічих партій Сергій Якименко розповів, що для нього хоровий спів у сучасному світі є досить важливим, цьому мистецтву належить вагоме місце. Юнак уже п’ять років вважає себе частиною великої дружної музичної сім’ї. Він разом із братом зі шкільної лави захоплювався музикою, разом вони вступили й до музичної школи, а по її закінченні шляхи братів розійшлися. Нині Сергій – перспективний артист, який активно гастролює з колективом містами республіки. Хорист також заочно навчається на кафедрі хорового диригування Придністровського державного інституту мистецтв. Його життєве кредо: «Ні дня без співу, ні дня без музики».

«Душе моя…» – так називався концерт Придністровського хору й одночасно твір Олександра Архангельського для хору а-капела. Характер музичного твору урочистий, сповнений неземної величі – це молитва, що йде з самої глибини серця. Композиція є одночасно молитовним проханням і хвалебним гімном Богу. Публіка з завмиранням серця прислухалася до кожної ноти, що лунала зі сцени.

■ «Репертуар підбирається ретельно, з огляду на вподобання глядачів та важливість наповнення програми. При цьому хористи стараються кожного разу приємно здивувати публіку, а також змусити замислитися над вічним і духовним», – зазначила художній керівник і головний диригент Тетяна Твердохлєб.

«Литургия святого Иоанна Златоуста» видатного композитора Сергія Рахманінова – це шедевр духовної музики початку XX ст. Композиція була написана на релігійні тексти й у цілому зберігає канон богослужіння, але все ж має всі риси світського твору. Дві частини з літургії «Тебе поем», виконані заслуженою артисткою республіки Людмилою Гратовою, не залишили байдужим нікого з присутніх.

Найбільш емоційно глядачі сприйняли православну композицію «Всего-то навсего» на музику Iрини Денисової, вірші належать протоієрею Андрію Логвинову. Виконали композицію заслужена артистка республіки Галина Деде, відмінний працівник культури Ольга Ковченко, артисти Христина Челядник, Євгеній Лисий і Дмитро Дорошенко.

Наприкінці концерту пролунав гімн Петра Чайковського на честь Кирила та Мефодія. Петро Ілліч не тільки зробив гармонізацію і хорову обробку цієї пісні, а й написав до неї віршований текст. У ньому представлена зворушлива картина розставання святих братів: святий Кирило перед смертю звертається до святого Мефодія з проханням втішити його в останню годину, заповідає продовжити просвіту слов’ян вірою Христовою та обіцяє допомагати в цьому своєю молитвою перед Престолом Божим.

У цей святковий вечір зал був цілком підкорений, гості почули яскравий, живий і емоційний спів. Вигуки «Браво!» чулися вже після першої композиції. Артистів нагороджували гучними оплесками та квітами, а публіка, у свою чергу, дістала естетичне та моральне задоволення.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.