Знайомство з роботою енергетика зсередини

На сайті ЗАТ «Молдавська ДРЕС» у розділі «Кар’єра» є оголошення: «МДРЕС потребує професіоналів різного профілю, які допомогли б їй виконати поставлені стратегічні завдання».


Зокрема йдеться про ізолювальників, машиністів-обхідників з котельного і турбінного обладнання; електромонтерів та електрослюсарів з ремонту й обслуговування електрообладнання; електрозварників; кранівників; токарів; слюсарів; водіїв спецтехніки; машиністів; юристів тощо.

Для розв’язання проблеми нестачі кадрів МДРЕС щорічно проводить Дні відкритих дверей. Вони допомагають старшокласникам, більшість яких саме тепер замислюється про те, куди вступати, зрозуміти, що являє собою та чи інша спеціальність. У межах реалізації проекту дуальної освіти для школярів із Григоріополя, Дубоссар і Дністровська була організована екскурсія на станцію. Майбутні випускники цікавляться, де після здобуття професії можна працевлаштуватися, якими будуть умови праці на тому чи іншому підприємстві та, безумовно, якою буде заробітна плата.

Особливо подобається молоді дуальна форма професійної освіти: навчаючись працювати, а працюючи навчатися. Цей проект почали реалізовувати в Придністров’ї у 2019 році. Торгово-промислова палата у співпраці з навчальними закладами та промисловими підприємствами впровадила систему дуальної освіти для опановування сучасних професій, необхідних на сьогодні економіці країни. Програма навчання вибудовувалася з максимальним упором на засвоєння практичних навичок.

■ «Проект дуальної освіти спрямований на впровадження нових спеціальностей, яких у республіці ще немає, з урахуванням потреб підприємств. З 2019 року ми ввели вісім нових напрямків підготовки: мехатронік у легкій промисловості, машинобудуванні, у сільському господарстві та меліорації, а нинішнього року – мехатронік у харчовій промисловості та слюсар КВПіА», – поінформувала юнаків і дівчат керівник Бізнес-школи ТПП Аурелія Салкуцан.

Для знайомства з енергетичним підприємством старшокласники попередньо пройшли інструктаж із техніки безпеки та охорони праці. На МДРЕС налагоджена особлива система охорони, оскільки це стратегічний об’єкт. Школярі одержали засоби індивідуального захисту і змогли ознайомитися з «серцем теплової електростанції».

Екскурсантам показали основні технологічні процеси перетворення теплової енергії в електричну. Почали пізнавальну екскурсію з цеху парових котлів, потім показали роботу турбін, генераторів і трансформаторів. Висококваліфіковані співробітники станції ознайомили екскурсантів з основними принципами роботи енергоблоків, систем автоматики та автоматизації, з умовами забезпечення безпеки та надійності таких систем. Гості оцінили гігантські розміри та технічну складність сучасної теплової електростанції, якою є МДРЕС.

У лабораторіях підприємства продемонстрували роботу контрольно-вимірювальних приладів, користуючись якими фахівці стежать за параметрами пари, води, тиску і газу. Здійснюють контроль спеціальні датчики, за якими спостерігають слюсарі-наладчики контрольно-вимірювальних приладів і автоматики. Саме вони відповідають за те, щоб усі параметри механізму, як МДРЕС, були завжди в нормі.

Слюсар КВПіА – спеціальність не нова, але в межах проекту з дуальної освіти вивчення її модернізували. Навчальну програму поповнили знаннями, необхідними для роботи з найсучаснішим обладнанням. За цією спеціальністю скоро почнеться набір абітурієнтів у Придністровський коледж технологій та управління.

■ «Ви перебуваєте на сучасному виробництві, яке генерує електроенергію. Нам потрібні фахівці такого профілю – спеціалісти, що встановлюють і обслуговують контрольно-вимірювальні прилади та автоматичні системи. У побуті співробітники станції називають їх «білими комірцями». Вони перевіряють, ремонтують і обслуговують прилади, пристрої та системи, що використовуються для вимірювання і контролю», – пояснила директор Придністровського коледжу технологій і управління Оксана Дениченко.

Відвідали старшокласники й музей електростанції, де ознайомилися з основними віхами створення, становлення та її розвитку. Їм розповіли про структуру енергетичного підприємства, функціонування основних відділів, які забезпечують діяльність усіх ланок складної енергетичної системи.

Такі дні відкритих дверей і екскурсії на МДРЕС та інші підприємства ТПП проводитиме й надалі – незабаром у республіці почнеться приймальна кампанія.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: novostipmr.com.