Слободзейський район – територія спорту

НАШ ДЕВІЗ – ЗСЖ

У населених пунктах найпівденнішого району республіки стартував літній спортивний сезон.


У Слободзеї ця подія ознаменувалася яскравим святом на центральному стадіоні міста. Його головними учасниками стали команди 26 шкіл району, політехнічного технікуму та Глинойської школи-інтернату.

Розпочалося святкування з урочистого підняття державного прапора. Таке право надали переможцям і призерам міжнародних і республіканських змагань: Євангеліні Ферфецькій, Анастасії Морар, Савелію Кукул, Олександру Чернову, Євгенії Караман, Оскару Павленку, Костянтину Жало.

З вітальним словом до прихильників здорового способу життя звернувся глава держадміністрації Василь Тищенко:

■ «Відкриття літнього спортивного сезону має давні традиції, що сягають своїм корінням у 60-ті роки минулого століття. Такі події відіграють велику роль у популяризації спорту, занять фізичною культурою».

Привітала спортсменів і заступник начальника Держслужби зі спорту Неллі Телятинська.

■ «Усі ми прагнемо до того, щоб молодь росла здоровою та цілеспрямованою, щоб республіка пишалася її досягненнями в науці, спорті, мистецтві», – сказала вона.

Заступник керівника спортивного відомства відзначила досягнення освітніх установ Слободзейського району, які взяли участь у республіканському турнірі «Шкіряний м’яч 2023-2024». Грамотами Держслужби за підготовку команд, які посіли перше та друге місця, були нагороджені вчителі фізичної культури МОЗ «Кіцканська ЗОШ № 1» Едуард Оброчану, МОЗ «Краснянська ЗОШ» Надія Гребенюк і МОЗ «Кіцканська ЗОШ № 2» Дмитро Камерзан. За розвиток фізичної культури та спорту, збереження сімейних спортивних традицій і підтримку ветеранського спортивного руху нагрудним знаком «Почесний ветеран спорту ПМР» під дружні оплески присутніх ушанували главу району Василя Тищенка.

Юних спортсменів привітав і депутат Верховної Ради Павло Шинкарюк.

Позитивний емоційний настрій спортивному святу забезпечили танцюристи зразкового ансамблю «Ритмик-данс» і солісти районного Будинку культури.

У продовження програми біговою доріжкою стадіону урочистим маршем пройшли очолювані керівниками колони учнів організацій освіти. Їхнє оформлення об’єднувала тема 80-річчя визволення Слободзейського району від німецько-румунських загарбників. Єдина форма, римовані вітання, спортивні атрибути, великі георгіївські стрічки, червоні зірки, імпровізований Вічний вогонь, військові медалі та ордени, портрети дідів і прадідів, які брали участь у Великій Вітчизняній війні, плакати «Ми пам’ятаємо, ми пишаємося», «Спасибі дідові за Перемогу!», повітряні кульки та прапори – все це створювало індивідуальний образ кожної команди. Кращими були визнані Ближньохутірська, Володимирівська, Кіцканська № 1, Коротнянська, Краснянська, Суклейська, Тернівська, Фрунзенська школи та Слободзейський політехнічний технікум.

Потім стартували змагання з різних видів спорту. Поміж середніх навчальних закладів перемогли команди: у зустрічній естафеті – Слободзейського політехнічного технікуму, у стрибках у довжину з місця – Ближнькохутірської ЗОШ, у перетягуванні канату – Слободзейської ЗОШ № 2; в аналогічних видах спорту серед основних освітніх закладів кращими стали спортивні дружини Глинойської школи-інтернату (дві дисципліни), Парканської ЗОШ № 2.

Командний дух, прагнення до перемоги витали над стадіоном, звідусіль було чути вигуки підтримки. Найбільш видовищним змаганням стало перетягування канату. У цьому виді спорту разом із найсильнішими юнаками взяла участь єдина дівчинка – учениця Первомайської школи № 1 Марія Доредоренко. В інтерв’ю кореспондентові нашої газети вона зазначила, що зважилася змагатися з хлопчиками, тому що серйозно захоплюється спортом і ризикнула випробувати свої сили в боротьбі з гідними суперниками. Спільна фотографія ознаменувала: черговий літній спортивний сезон у районі відкрито!

Підняти прапор ПМР у Первомайську удостоїлися Діана Кирияк, Владислав Гібескул, Анна Гарт, Данило Осташов. На спорткомплексі зібралися десятки охочих випробувати себе в різних змаганнях. Вітаючи їх, глава місцевої адміністрації Iван Кирка відзначив гарні спортивні досягнення первомайців:

■ «Участь у спортивних змаганнях загартовує характер, виховує командний дух і готовність боротися до кінця. Завдяки нинішній урочистості, ми можемо разом не тільки пережити незабутні емоції та відчуття, а й активно відпочити, набратися сил, зміцнити здоров’я, підтримати спортивні традиції».

У Первомайську створені комфортні умови для занять легкою атлетикою, футболом, тенісом, волейболом, воркаутом. У спортивному комплексі можна тренуватися як під керівництвом досвідчених тренерів, так і самостійно, що первомайці з задоволенням роблять.

У програмі були змагання на будь-який «смак» для найрізноманітніших вікових категорій. Кульмінацією стали поєдинки з вільної боротьби. На імпровізованому килимі зійшлися в сутичці борці трьох вагових категорій (до 45 кг, до 65 кг, до 85 кг). «Найважчий» переможець Максим Олефір заслужено забрав живий трофей – милу хрюшу, яку обіцяв поселити на дачі й навіть уже назвав її Вікторією. «Легші» чемпіони – В’ячеслав Білібов і Микита Галик – дістали в нагороду півнів, про долю яких скромно промовчали. Сподіваємося, що живі трофеї щоранку будитимуть їх своїм співом на зарядку.

Боротьба за головний приз видалася напруженою. Всупереч цьому, спірних ситуацій не виникало, адже змагання судив досвідчений тренер Слободзейської ДЮСШ Андріан Кричмар. Він же й поділився радісною звісткою: на міжнародних змаганнях із самбо в Сербії вихованець ДЮСШ Олександр Чернов став п’ятим. Гідний виступ на змаганнях такого рівня – результат 15 років наполегливих тренувань.

З вартим заздрості спокоєм і зосередженістю боролися учасники турніру з шашок і шахів. Справжніми майстрами проявили себе підопічний ДУ «Республіканський будинок ветеранів» Микола Михайлов та учениця МОЗ «Первомайська ЗОШ № 2» Аліна Саульченко. М. Михайлов розповів, що захоплюється шахами з 16 років, але у змаганнях узяв участь уперше. Трохи хвилювався, та це не завадило йому зосередитися й обіграти суперників.

Азартно «з’ясовували стосунки» на майданчику волейболісти – команда ветеранів та молоді Первомайська, молодіжна збірна Дністровська та команда с. Фрунзе, яка, зрештою, перемогла.
Маленьких придністровців теж долучали до здорового способу життя. Колектив місцевого Будинку культури організував для них «Веселі старти». Спортивні змагання супроводжувалися яскравими виступами творчих колективів і солістів.

Та що ж за свято без частування від глави селища? Дітям – морозиво, дорослим – смачна шурпа, аромати якої розносилися по всій окрузі. М’ясо, риба, зелень – усе це, щедро приправлене любов’ю, і є секрет ідеальної шурпи для первомайців від місцевого шеф-кухаря Василя Боагія.

Переможців змагань нагороджували кубками, грамотами та подарунками. Відкриття літнього спортивного сезону в Слободзеї та Первомайську яскраво продемонструвало незаперечну істину: район має право вважатися територією спорту, де кожен може знайти для себе заняття до душі та зробити фізкультуру і спорт невіддільною частиною життя.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.